Verdens største kapital-eksportør tukler med rammene

Publisert Sist oppdatert

En av de store spørsmålene markedet har hatt det siste året, er når kommer Japan til endre sin rentekontroll (yield curve control (YCC)). Dette skjedde, på et vis, før helgen noe som sendte japanske obligasjonsrenter rett opp.

Bank of Japan vil tillate rentene å stige mer fritt, en handling som tolkes som starten på en sakte overgang fra tiår med massiv monetær stimulans. Endringene inkluderer å tillate 10-års statsobligasjonsutbyttet å bevege seg over dagens 0% grense, så lenge det holder seg under 1%.

Dette er sett på som et forsøk på å unngå kritikk for markedsmanipulasjon. Ved å tillate mer fleksibilitet, forlenger BOJ effektivt levetiden til sin nåværende politikk. BOJ kan også begynne å redusere sin obligasjonskjøping, og legge grunnlaget for å til slutt avvikle sin nåværende politikk.

Slik reagerte renten på 10-årige japanske statsobligasjoner.

Uansett er det vel ingen tvil om at det japanske gjeldsmarkedet er ørlite grann manipulert. BOJ har i noen tilfeller eid mer enn 100% av utstedet gjeld (gudene må vite hvordan de får det til...).

Mandag annonserte banken allerede at de skal gjøre støttekjøp på 300 milliarder yen av 5- og 10-årige statsobligasjoner.

Hvorfor burde vi bry oss? Jo, fordi verden er sammensatt og Japan spiller en meget viktig rolle i det globale kapitalmarkedet og er ansett som verden største eksportør av kapital. Dette kan påvirke alt og alle. Hvem vet.

Powered by Labrador CMS