Episode 27 - A dipshit hedge fund in the frozen wasteland of Norway

Publisert Sist oppdatert

[00:00 - 00:19] đŸŽ” The governments don't rule the world, Goldman Sachs rules the world. Velkommen til episode 27-28 noe sĂ„nt av podcasten Tid er penger.

[00:19 - 00:39] En podcast med Peter Warren. Jeg heter produsent, svÊrt. Jeg skal presentere vÄr partner i podcasten, IGE Markets. IGE er nettmegler for private investerer og tredere som er aktiv i finansmarkedet og som har lyst til Ä bruke moderne teknologi.

[00:39 - 01:03] Deriblandt algoritmiske og automatiske tredingssystemer. Hos IGE kan du handle et bredt spekter av markeder, alt fra norske til utenlandske aksjer. Du kan kjÞpe valuta, rÄvarer, ganske eksotiske rÄvarer som apelsin, sukker, valuta, statsobligasjoner,

[01:03 - 01:21] det meste du klarer Ä forestille deg. Du kan ogsÄ kjÞpe diverse kryptovaluta, de har tidligere gjort det. Du kan lese mer om IGE Markets pÄ www.ige.com.no-warren.

[01:21 - 01:38] Vi har et lite intervju, vi avslutter podcasten med Erik Hansen fra IGE Markets. NĂ„ skal vi hĂžre et lite utdrag fra det. Vi som meklere erbjuder ikke noen ferdige strategier.

[01:38 - 02:00] Deremot har ProRealTime en hemside, ProRealCode.com, som er som et community der mange legger opp deres strategier. ProgramsprÄket er veldig enkelt, sÄ som nybÞrje kan man ladde ned en ferdig strategi og utgÄ fra den.

[02:01 - 02:17] Da var vi i gang. Vi var pÄ et seminar her en dag som var holdt av IGE Oslo med John Ballinger. Blant annet, ja. Hva synes du? Jeg synes det var bra. Jeg synes kanskje at det kommer an pÄ hvor godt man kjente til Ballinger-band,

[02:17 - 02:37] sÄ hvis man ikke kjente godt til det pÄ forhÄnd, sÄ var det sikkert interessant med den ganske lange introduksjonen til hvordan de er beregnet og historikken bak. Jeg synes det var interessant. Jeg gjorde det, men akkurat den der innledningen var for meg unÞdvendig.

[02:37 - 02:57] Jeg synes det var veldig bra fremmÞte, og det forbause meg faktisk hvor mange det er som driver med trading. Siden vi startet, husker du da vi hadde fÞrste samtalen, sÄ estimerte vi at det var kanskje 100 IT-dre totalt.

[02:57 - 03:14] NÄ blir det helt annerledes. Ja, det er det. Vi hadde bitcoin og vi hadde diverse ting som har fyrt opp pÄ ikke minst plattformen. Du hÞrte blant annet en i publikum der, som gÄtt opp i Ärene som nÄ hadde gÄtt vekk fra aksjemarka, han tradet krypto.

[03:14 - 03:34] Han hadde helt klart peiling pÄ hva han antageligvis er teknologisk bakgrunn. Om tysken? Ja. Det er definitivt interessant. En ting som Bollinger sa, som jeg spurte om tidligere, var om tekniske signaler,

[03:34 - 03:56] begrepet han brukte som er bedre, basically et kjÞp- eller et salgssignal. Det jeg spurte om tidligere var om det var lettere Ä gjÞre det. Du kunne bruke mindre sofistikerte ting i krypto, fordi det er sÄ nytt. Han hevde at i etablerte markeder, som i SPI, for eksempel, denne ETF-en til S&P 500,

[03:56 - 04:22] sĂ„ sa han at cirka halvparten av signalene var dĂžds. Det er pĂ„ grunn av all oppmerksomhet rundt SPI, sĂ„ vil teknisk analyse fungere mindre bra enn det gjorde fĂžr. Jeg forstĂ„r ikke at det skal vĂŠre tilfelle. Årsaken til det er at det flere som fĂžlger med, det mere fanger opp masse psykologi i markedet.

[04:22 - 04:42] Derfor skulle det nesten vÊre lettere enn nÄr det ikke er sÄ mye fullt. Men sÄ er det klart at det nÄ finnes ... Han var blant annet inne pÄ dette med market making, hvis jeg bare tar en liten digresjon om det. Han drepte ... Man snakket om at market maker manipulerer market, og market maker gjÞr det ene og det andre.

[04:42 - 05:01] Man mÄ huske at market making er ikke market making lenger. Market makerne er gjerne pÄ den ene siden av marketet. De tÞrtser ikke prisen pÄ den andre. FÞr i tiden hadde vi market maker, vi stilte toveispriser, og du kunne handle pÄ en av dem. Vi hadde vÊrt ved Ä handle pÄ begge, for da ville vi bare gi deg spreaden.

[05:01 - 05:18] Men du sto fritt for deg Ä handle pÄ spreaden vÄr. I dag er det ikke sÄnn. Det som foregÄr i dag er at robotter, altsÄ algoritmer som market makerne har, analyserer oydreboken og ser hvordan den ser ut.

[05:19 - 05:41] Den sammenligner den med det havet av oydrebok-footprints som de har, og forteller dem om de skal vÊre aggressive pÄ den ene eller den andre siden. De mener at oydreboken er ... Det er enklere enn at det er flere kjÞpere enn selger i markedet, for de ser pÄ strukturen av oydreboken,

[05:41 - 06:09] og de ser ogsÄ hvor fort folk trekker seg ut av oydreboken for Ä se om de spufer, og legger inn oydre som egentlig ikke er ment Ä handle pÄ. Men hvis de finner et mÞnster der, sÄ legger de seg den ene veien, sÄ tar de den andre siden. Det er det market makerne gjÞr i dag, sÄ du har ikke det andre. Det gjÞr at du kan fÄ flashet signaler, hvis de oppdager ... Du nÊrmer deg et signalnivÄ, som i tilfelle av Bollinger Band, som er lett Ä beregne.

[06:09 - 06:30] Alle kan beregne seg til hvor de nivÄene er, og du tror at treffer vi det nivÄ, sÄ kommer mange til Ä kjÞpe, eller mange til Ä selge, rett og slett fordi de fÞlger dette her. I det du nÊrmer deg av de nivÄene, sÄ kan du ta deg nesten for gitt at noen sender en kjapp oydre igjennom for Ä trigge den der, for Ä se om det resulterer i mer kjÞping,

[06:30 - 06:51] eller selging, eller hva som helst. SÄ utnytter man det. Jeg tror det er mer det som skjer i de markedene, at det er sÄ mange robotere engasjert der, som er predatoriale, som pÄ en mÄte ikke har din interesse. De er ikke market makere, de hamrer lÞs pÄ markedet, sÄ jeg tror det er sÄnne ting som skjer.

[06:51 - 07:13] En ting som jeg synes er sÄ bra med Ä ha en sÄnn veteran, han er jo oppe i Ärene nÄ, han var jo bare, han var der nÄr ting var langt mindre sofistikert, og han oppdaget ting som ingen andre. Han forklarte ogsÄ hvordan han kom frem til det han nÄ kaller Bollinger Bands, og diverse andre indikatorer som er basert pÄ samme logikken.

[07:13 - 07:32] Det som var artig var at nÄr du gÄr i sÄnn basic, og forklarer det som om du forklarer til en femÄring, sÄ kan man skjÞnne ting som man kan bruke i andre elementer, fordi du kan forstÄ hvordan han tenker, og du kan bruke det. SÄ jeg synes pÄ en mÄte det var fint at han gikk sÄ basic i starten, og virkelig forklarte hvordan det funket,

[07:32 - 07:49] og hvordan han kom frem til det han kom frem til, og Bollinger Bands funker jo fortsatt bra, relativt. Du kan si at jeg tror han oppfyllte den mÄlsettingen som han hadde og ikke hadde for at han skulle vÊre der.

[07:49 - 08:06] Men du spurte hva jeg mente, og det var akkurat det at det var en litt langteklig innledning, fordi jeg kunne matematikkene og visste hva det gikk ut pÄ, men jeg er antagelig ikke den typiske lytteren pÄ det, og jeg tror han nÄdde mÄlgruppen sin, for Ä si det pÄ den mÄten.

[08:06 - 08:22] Og jeg synes det var bra, absolutt jeg synes det var bra. Jeg synes Lee som jeg ikke husker etternavnet pÄ som var fÞr deg, jeg synes han var bra ogsÄ. Han la jo frem en tradingstrategi, jeg vet ikke om det er mulig Ä finne den uten Ä ha vÊrt der, men han la jo frem en veldig konkret tradingstrategi basert pÄ tekniske signaler.

[08:22 - 08:45] Ja, og det er jo mange som bruker det i dag, men de aller fleste har jo pÄ en mÄte skrevet dette om i kode og programmert det inn, sÄ de sitter ikke nÞdvendigvis. Han gjorde det. Han hadde det i kode. Han hadde det i systemet for Ä Ja, det stemmer det. Han brukte noe som jeg tror han kalte pro real time til Ä programmere disse signalene.

[08:45 - 09:07] Men verden har forandret seg. Det som fÞr kaltes roboter og det var umulig, nÄ er det bare det mest selvfÞlgelige. Du har tilgang pÄ det nesten gratis. Ja, men ja absolutt. Det er mange som tilbyr det, og de tilbyr ogsÄ slik at du trenger ikke Ä kunne skrive kode selv. Det finnes systemer der ute hvor det er sÄnn drag and drop, hvor du kan droppe inn.

[09:07 - 09:23] Ja, pro real time og sÄnn. Ok, greit. Men hvis du vil ha en indikator der, sÄ klikker du og dragger den inn i systemet ditt. Ja, veldig. Det er litt artig. Jeg tror det er derfor Treder da kommer tilbake ogsÄ, for det var en periode der du fÞlte deg utmanÞvrert.

[09:23 - 09:43] AltsÄ jeg tror at du hadde en helt annen generasjon. Det var generasjonen som fikk sÊrinformasjon pÄ en eller annen mÄte. Vi har snakket om dette tidligere, hvor Meglerhusen ser alle ordrene som kommer inn, og sÄ sier de til sine beste kunder at i dag har jeg skikkelig mye kjÞpere av Hydro.

[09:44 - 10:02] Til og med vil du fortelle hvem det var som kjÞpte for eksempel Fidelity. Skulle ha et stort antall Hydro. Du tenker ikke Ä vÊre hjernekirurg for Ä skjÞnne at hvis jeg kjÞper Hydro pÄ Äpningen, sÄ har jeg pÄ en mÄte oddsene med meg.

[10:02 - 10:20] Det kunne jo skje andre ting i lÞpet av den dagen, men da har jeg stort sett peiling pÄ hva som kommer. Det kommer tross alt en inn og skal ha 22 millioner aktier i lÞpet av dagen, sÄ dette vil antageligvis gÄ opp. Han nevnte dette her, riktig posisjonsstÞrrelse. Husker du det? Han var inne pÄ dette med riktig posisjonsstÞrrelse.

[10:20 - 10:41] Ja, det var det. Og viste at hvis du hadde for liten posisjonsstÞrrelse, sÄ kom du pÄ en mÄte aldri til mÄlet. Hadde du for stor, sÄ ville du gÄ konkurs. Han hadde nÞyaktig hvordan man skulle beregne det. Det han ikke nevnte var at det er noe som heter Kelly Criteria.

[10:41 - 11:07] Det er ikke mulig Ä gjÞre det han sier. Den kan forbedre deg definitivt hvilken posisjonsstÞrrelse du bruker, men det du mÄ gjÞre er Ä se pÄ antall du har i forhold til tap, og den ser pÄ stÞrrelsen av gvinster relativt stÞrrelsen pÄ tap.

[11:07 - 11:28] Det er liksom innputtene i Kelly Criteria. Og sÄ er det en formel som du setter rett inn, sÄ fÄr du hvor stor andel av din kapital du skal bruke i hver trade. Men denne er ikke laget for finansmarkeder. Den er laget for gamblingmarkeder. For eksempel rullett, for da har du negativt utfall.

[11:28 - 11:46] SÄ poker bruker du? Ja, du kan bruke den i poker. Der hvor du har faste sannsynligheter, der hvor sannsynlighetene er x. Det er det ikke. Du kan gjÞre sÄ mye dataanalyse du vil, og si at du har 80%.

[11:46 - 12:07] Han mente at den ene modellen hans hadde 90% treff. Det kan godt ha i lange tider, og sÄ plutselig skifte markedet gir. Og det er akkurat derfor Kelly Criteria, som jeg nevner, han refererte uten Ä nevne navnet.

[12:07 - 12:23] Det har en verdi, men det er pÄ ingen mÄte en absolutt sannhet. Det kan definitivt forbedre det du gjÞr. Men hvis du ikke forstÄr at dette her, at sannsynligheten dine, fordi om du har 100 handler og du har 74 av dem er vinnere,

[12:23 - 12:45] sÄ kan du ikke legge vekt pÄ at det tallet, det er ikke som om man 74% av treff vil forfÞlge deg herfra til evigheten. Alt sannsynlig gjÞr det ikke det. Men er ikke det Kelly Criteria, men er ikke det det svenske fondene, det er jo en sÄnn prop shop der de steker folk.

[12:45 - 13:08] Det er mange prop shop som gjÞr det. Men som bruker Kelly for det. Ja, og hvis du taper sÄ halverer de sisen din. Nei, Millenium har den. Ja, Millenium har den. Ikke det er en slags variant av 
 Jo, det er pÄ en mÄte, men de bare gir deg hardt den der, at taper du 3% sÄ halverer de allokeringen til deg.

[13:08 - 13:26] Men det er klart ogsÄ at fÞr de bestemmer hvilken allokering, om du skal fÄ 200 millioner dollar, som mange har fÄtt, eller om du skal fÄ mye mindre, det er vel fÄ som har fÄtt mer enn 200, men det er flere jeg kjenner som har fÄtt 
 Jo, det er de som har fÄtt mer enn 200. 500 er vel det stÞrste de har fÄtt.

[13:26 - 13:46] SÄ analyserer de hvordan du trader. Volatiliteten, altsÄ sharp ratioen din, hvilken risiko i stÞrt avkastning du har. Og det mer risiko du tar, det mindre allokering fÄr du sÄ enkelt. SÄnn allokerte jeg til tredjeverne som jobbet for meg i forhold til hvor volatil de var.

[13:46 - 14:02] Men du sier man ikke kan bruke Kelly pÄ trading direkte fordi man vet ikke utfallet. Men hvordan vil du gjÞre det? Nei, du kan gjerne bruke Kelly, men det er som med mange andre ting innenfor finans. Kelly er et nyttig hjelpemiddel, men du mÄ forstÄ begrensningene til Kelly.

[14:02 - 14:21] Som jeg nevnte, har du 70% treffrate, og det har du hatt pÄ de siste 100 handlene dine, sÄ er det veldig sannsynlig at det vil vÊre et annet tal enn 74 pÄ de neste 100. Slik at hvis du plukker ta 74 inn i Kelly-modellen, sÄ fÄr du ut at 


[14:21 - 14:40] For eksempel, du skal risikere 
 Jeg vet ikke hvor mye, for det kommer an pÄ det andre talet ogsÄ. Men la oss si at jeg sa at pÄ hver handel skal du risikere 30% av kapitalen din. SÄ kan det vÊre at det er ganske feil i de neste 100 dagene. Men det gir en indikasjon om hvor du 
 Det mer data du har, og det lavere volatilitet-resultatene dine har,

[14:40 - 14:58] det stÞrre sjanse er for at du oppfyller, eller at Kelly kommer til Ä virke for deg. Det er liksom praktisk. Ja, det er praktisk, men jeg tenker at det er greit for folk Ä vite 
 For det er fÄ som tenker pÄ det, pÄ sitt samfunnelse.

[14:58 - 15:15] Det ble Kelly-kriteriet Wikipedia-siden. Jeg har ikke sett den, men 
 Det er en fin mÄte 
 Vi brukte Kelly, men vi brukte den pÄ de forskjellige modellene. Hver modell hadde forskjellige sannsynligheter, oppfÞrte seg forskjellig.

[15:15 - 15:34] Vi la det til grunn litt i tenkingen vÄr. For en trendfÞlgende modell satser du kanskje et annet belÞp enn du gjÞr pÄ det som kalles min-reversion-trades, hvor du 
 Min-reversion-strategi, da mener du at tidligvis at markedet har gÄtt for mye opp

[15:34 - 15:50] eller for langt ned, ikke sant? SÄ du forventer en pullback. Det vil vÊre helt forskjellige allokeringer til de forskjellige. Det er veldig fÄ som har en trendfÞlgende strategi som har sÊrlig 
 Mange av dem er ikke over 50% eller 80%, og det trenger du ikke ha helebart,

[15:50 - 16:07] sÄ det har jeg sagt. Du kan ha 40 
 Jeg vet om 
 Var det Tom Baldwin som ble den mest kjente traderen i Chicago og var definitivt den stÞrste i tidbond-pitten? Han mente at han lÄ pÄ 30-35%, og tjente stig mye.

[16:07 - 16:24] Som i treasury bonds. Ja, i treasury bonds-future. Da har jeg en fin overgang til det som vi egentlig skal ha som fĂžrste tema, da vi snakker ganske lenge om Bollinger. Nei, han befaler Ă„ lese om Bollinger bands og artbill. John Bollinger har jeg hvertfall skrevet til en bok. Basic trading, basic finance. Jeg likte det.

[16:24 - 16:40] Han gÄr tilbake til utgangsboket ogsÄ. Men nÄ var jeg Þdelegget i min egen overgang. I det vi snakket, sÄ bikket 10-Äringen amerikanske 
 10-Äringen under 3% igjen. 2,9999 
 Jeg vet ikke hvor mange 
 Tre. Tre etter 


[16:40 - 16:56] Kommer. Vi er oppe i vel ca. tre dobla. Ikke fullt. Kababun 1,3 etter. Ja, 1,3%. Det blir veldig mye dyrere Ä vÊre i USA nÄr man skal refinansere seg.

[16:56 - 17:16] Vesentlig dyrere. Ja, og det ser du ogsÄ i mortgage rates. AltsÄ, boliglÄn og alt med det som har gÄtt opp. Det har vÊrt mange overskrifter i Financial Times som har liksom 
 Hva skjer? Det er verdens undergang hvis amerikanske 10-Äringen gÄr over 3%.

[17:17 - 17:35] Det er klart at den har vért langt hþyere tidligere. Den har jo falt fra 1960, omtrent. Siden 1982. Siden jeg ble fþdd. Ok. Men poenget mitt er at 
 Dette har jo med hvor vi er i dag,

[17:35 - 17:51] og den gjelden vi har i dag som gjÞr at man frykter hva skjer hvis 10-Äringen gÄr over 3% og sÄ videre, og sÄ er det full panikk. Da tenker jeg tilbake pÄ 
 Si rett fÞr Trump ble valgt, hvor da rentene er nede i 1,3%.

[17:51 - 18:08] Hva er diskusjonen? Hva er det publiske mening nÄr rentene er nede i 1,3%? Det er ikke noe vits Ä putte penger i statsobligasjoner. Du fÄr ikke nok rente. Det er ikke nok til pensjoner. Det er ikke nok til noe som helst. Og alle er fortvilet fordi rentene er sÄ lav

[18:08 - 18:24] at du kan ikke putte pengene dine inn i noe trygt lenger. Velkommen til i dag. NÄ kan du faktisk gjÞre det. Og ikke bare det, men hvis du kjÞper amerikanske treasurer til en avkastning pÄ 3%,

[18:24 - 18:42] sÄ er det en bedre, den er hÞyere enn forventet dividendutbetaling fra S&P 500-selskapene. SÄ nÄ har du S&P 500 som har forventet dividend-yield som er mindre enn 3%. S&P 500, hvis du tar bare pÄ indexnivÄ,

[18:42 - 18:58] Svinger har en voldtalitet pÄ rett nord av 10%. Amerikanske treasurer har en voldtalitet som er under 3%, altsÄ 2,8%. SÄ du har en tredjedel av voldtaliteten.

[18:58 - 19:16] SÄ hvis det er dividenden du er ute etter, ikke fortsatt kursstigning, men dividendet, sÄ har du endelig fÄtt en mulighet til Ä diversifisere. Det har nesten ikke virket med diversifisering, fordi aksjemarkedet har gÄtt en vei,

[19:16 - 19:32] og det har blitt dyrt. Men nÄ har du faktisk noe du kan diversifisere med. NÄ kan du flytte mer av pengene dine over i treasurer til en rente som er bedre enn det forventede utbytte av aksjene. Og du kan gire det.

[19:32 - 19:50] Gire det tre ganger? I hvert fall. Gire det tre ganger nÄr du sitter med 10% avkastning? Ja, for Ä fÄ deg opp i minusfinansieringskost, som du vil lÄne kort og plassere langt. Men ja, det kan du gjÞre.

[19:50 - 20:06] Hvis du tenker deg hva et pensionsfond trenger, for eksempel. Ja, ikke sant? Alle har klaget over lave renter, nÄ har du faktisk muligheten. Men nÄ er alle plutselig blett negative til den amerikanske 10-Äringen.

[20:06 - 20:25] Det er liksom sÄnn ... Ja, etter det har gÄtt, ja. Ja, ikke sant? NÄ har de fÄtt det de drÞmmer scenario fra bare et par Är tilbake. NÄ er det drÞmmescenario. Neste inflasjon. Ikke sant? Ja, men det er jo ikke mye tegn til det. Ja. Har du tenkt at nÄ leder det rett over i Älder, er det du skal si?

[20:25 - 20:43] Nei, jeg bare ... Jeg vet at mange spÞr seg om det er neste i en 1-2, liksom. Ja, det kan det vÊre. Det er jo det alle har stÄtt og ventet pÄ, at renter skal stige. Ok, nÄ stiger den. KND symboliserer at mange er ferdige med finanskrisen, pÄ en vis.

[20:43 - 21:01] Du er ferdig med den fÞrste stegen i at staten ikke manipulerer ... Ja, sÄ amerikanerne har jo kommet lenger i den sykelen enn det opplagt, enn det vi har gjort, og definitivt enn det Europa har gjort. Ja. Ikke sant? Her har vi mye lavere renter. Jeg har bare tenkt at ledelsen av Fed, du har en numenin, en ordentlig finansmann,

[21:01 - 21:20] en kar fra markedet, som kommer inn og sier at vi gikk kanskje litt for langt. Ja. Og det kan ... AltsÄ, vi har jo mulighet til Ä vite hva han kommer til Ä gjÞre, men han har i hvert fall ikke historikken som de forrige Är, for de hadde jo sÄ stor steg i at dette skulle funke,

[21:21 - 21:38] mens han er litt mer nÊrmere markedet, nÊrmere Trump og nÊrmere alle. SÄ Gud vet hva han kan finne pÄ Ä gjÞre, men jeg vet det pÄ at det er ikke det samme som de forrige Ärene. Nei, antageligvis ikke. Men du kan si at du har jo renteutgang andre steder ogsÄ, ikke minst i Italia, der hvor det plutselig ...

[21:38 - 21:56] AltsÄ, italienske renter, altsÄ italiensk Þkonomi, er ikke ... AltsÄ, du betaler ... Hva var det du fikk, hvis jeg ikke tar helt feil? Forskjellen mellom ... La oss gÄ pÄ 10-Ärsrenten, mellom italiensk stat og tysk stat, altsÄ tyske statsobligasjoner med 10 Ärs lÞpetid,

[21:56 - 22:12] var vel nedi i 0,8 prosent, tror jeg, forskjellen mellom de. NÄ har den overdoblet seg. AltsÄ, det er jo som hellas, og disse her ... Hvem er det som har stÞrst gjeld i Europa? Jo, det er Italia, ikke sant?

[22:12 - 22:28] StĂžrre enn Tyskland. Hva sier du? Nominelt stĂžrre enn Tyskland. Ja, italienere har den stĂžrste gjelden. De har stĂžrste gjelden i andel av BNP. De har den laveste sysselsetningen,

[22:28 - 22:46] altsÄ andel av arbeidsstokken i arbeid. Det er sÄ mye gjernt her, og likevel, sÄ pÄ grunn av dette kvantitative lettelser, sÄ blir det italienske, greske og andre,

[22:46 - 23:03] de kjÞrer renten ned pÄ hvor det ikke skal vÊre. Det skal ikke vÊre der nede. Du skal ha en risikopremie nÄr du investerer i det. NÄ vakler det banker der borte, og nÄ er frykten der igjen, og markedet faller.

[23:03 - 23:21] Utrolig skummelt at det er sÄ stabilt og positivt som det er nÄ, og at folk begynner Ä vakle allerede. Det er ikke sant. NÄr ting kicker off, hva skjer da? NÄ har du vel ... Plutselig ser du nÄ at spredden gÄr ut voldsomt

[23:21 - 23:38] mellom Tyskland og Italia. I det er det pensjonskasser som taper pÄ dette, som da har kjÞpt fordi de indexkjÞper dette. Jeg lurer pÄ hva folk tenker pÄ nÄr de ser pÄ et land som Italia i forhold til Tyskland. Du har sett hvor spredden har vÊrt tidligere,

[23:38 - 23:54] og sÄ kommer den inn til 0,8%, og du vet at kvaliteten av Þkonomien er vilt forskjellig. Og sÄ likevel gÄr det Ä kjÞpe ... Nei, vi kjÞper det. Vi fÞlger indeksen her. Det er sikkert smart. Det er ikke det, vet du.

[23:54 - 24:11] Det er ikke smart. Det er ikke smart Ä vÊre dum. Har du det i hodet pÄ italiensk nÄ? Nei, det er vel 1,8, sÄ 0,5 ... Det er 2,3, tenker jeg. 2,3? 2,3 pÄ tiÄringen? Hvis jeg ikke tar ...

[24:11 - 24:29] Ja, jeg tror det er det. 2,37, det var rett. Jeg mÄtte bare google. Beklager, det er en karl som klagde pÄ at vi googlet. NÄ mÄtte jeg google Hilton. Jo, men det er bra, for jeg har ikke lyst til Ä si et tall som viser seg Ä vÊre livryskende gÊrent, men jeg fÞler jo at 2,3 var innenfor. Men grunnen til at jeg spÞr, er at samtidig som dette skjer,

[24:29 - 24:45] samtidig som du ser amerikanske bikke 3%, toÄringen er vel over 2%, tror jeg jeg husker, hvis jeg husker riktig, og 30-Äringen er det mange som fÞlger med pÄ. Det er en veldig lang gjeld.

[24:45 - 25:02] Samtidig som dette skjer, sÄ har bÄde Uber og WeWork klÄst enorme nye utstedelser. Men det ville jeg ogsÄ gjort hvis jeg var dem. Ja, i stedet for Ä holde akse. Jeg hadde lÄnt penger, ikke sant?

[25:02 - 25:19] Ja, til 7% eller noe annet. Og tenk deg, WeWork, hva det er. De er bare en frontend for Ä leie eiendommen. Det er sÄnn som Mesh i Oslo, der det er ingen som jobber, og folk sitter og poserer for Instagram-billeder. Det er jo egentlig at du kan leie ut masse mikro,

[25:19 - 25:35] du stykker opp en stor eiendom til masse smÄ enheter, og sÄ leier du ut det forretningsbronnene. Og sÄ kan den vÊre sÄ hipp, og alt skal se sÄ hippt ut. Det er liksom hele greia. Men jeg trodde Mesh var en inkubator, men det tar jeg feil. Jeg tror det er bare kontoret du leier. Ok, sÄ de skaper et miljÞ. Jeg forsÞker Ä gjÞre det.

[25:35 - 25:51] Men WeWork er det samme, bare i enorm skala. 702 millioner. Og dette er jo den minst populĂŠre nye, litt i likhet med den Uber-obligasjonen. Men mest forhatte, bare gjennomhakket av ekspertene.

[25:51 - 26:10] Men dem klods var 700 millioner i finansiering. Allerede treider den ned. SÄ jeg synes det er litt sÄnn symbolet pÄ hvordan vei verden gÄr. Er det den siste obligasjonen? Ja. Men det kommer jo alltid en fase etter at noe har spredd helt inn.

[26:10 - 26:26] Hvor spredder du bare bittiliteren ut, sÄ er du sÄ tanknemmelig for Ä fÄ mer. Inntil seks mÄneder senere skjÞnte du at det ikke var spesielt smart. Men det er jo det, folk tar et gevinst tidlig. Det er jo det samme i det.

[26:26 - 26:43] De har hĂ„pet pĂ„ 1,5% rente i stedet for 1,3%. SĂ„ plutselig er det 1,5% og lĂžper og kjĂžper. Det er fantastisk. Å, jeg ble fylt til 1,5% og er det 1,8% nĂ„? Nei, 2-3? Det er en tre, ja. Da er det plutselig ikke det.

[26:43 - 27:02] SÄnn er det jo. Se pÄ kredittsspredder innenfor Haigild i 2007 og 2008. Det er helt sykt. NÄr obligasjoner i DNB handler pÄ 30 Þre pÄ grÄna.

[27:02 - 27:19] Da var det jo priset til kong. Ja, men det er alt. Ingen kan sitte pÄ det lenger. Alle mÄ ut. Var det de der shipping portfÞylingene mens det var priset sÄ lavt? Hadde ikke de 30% i shipping?

[27:19 - 27:38] De klarte ikke Ä fÞnde. Det er jo det med banker. Banker lÄner kort, lÄner inn kort og lÄner ut langt. Og sÄ plutselig tÞrket pÄ grunn av frykten. Det har vi sett fÞr. Mange ganger tÞrker det korte lÄnemarkedet ut.

[27:38 - 27:56] Og sÄ kan du plutselig ikke fÞnde forplikelsene dine. Du har ikke penger. Det er ikke penger der. Og sÄ gÄr de til de store innskytterne sine og sier VÊr sÄ snill, ikke ta ut penger, for da begynner alle Ä bli engstelige. Men det endrer med at skattebetalerne mÄ trÄ til.

[27:56 - 28:12] Og redde dem. Det er rene business decisions made by management. Og det koster ingenting. Det er jo det eneste. Det er ikke somlig sagt. Banker i Norge er som hvite kure i India.

[28:12 - 28:28] De kan gjÞre fra seg overalt, og de blir tatt vare pÄ. Det er kanskje i den vestlige verden. Ja, men det er sant. Det er vakkert sagt. Jeg kunne sagt det litt mer fargefullt og fargerikt, men det brukte Ä gjÞre fra seg. Men jeg vet ikke hvor jeg er prioritert i India.

[28:28 - 28:46] Det er ikke sant. De blir stelt med Ä fÄ vann og mat uansett for det, og de gjÞr fra seg overalt. Hva er det som skjer med hedgefond nÄ? 2008-2009 var hedgefond veldig, veldig hett pÄ grunn av at man hadde noe motsyklisk et eller annet. Men det var jo bare noen som var motsykliske,

[28:46 - 29:02] fordi du hadde tatt en lang oppgang pÄ forhÄnd, og da hadde jo alle konvertert til Ä vÊre longfond. SÄ noen var motsykliske. Og sÄ har du... AltsÄ, fra Ansel Times, de driver jo hedgefond-bashing i organisert form.

[29:02 - 29:18] De gjÞr det virkelig. Jeg husker jeg hadde... Hva er det hun heter? Hun som er i Hong Kong, Hender et eller annet. Jeg spyrer ikke nÄ. Jeg hadde en lang diskusjon med henne en gang om det. Men jeg forstÄr det, for hvis du ser pÄ hedgefond, sÄ har de gjort det dÄrlig.

[29:18 - 29:34] Det er klart at i en periode, pÄ samme mÄte som aktiv forvaltning har gjort det dÄrlig, det har vÊrt vanskelig Ä tjene penger nÄr tidevann har lÞftet alle bÄter. Da er det vanskelig Ä finne noe som ikke korrelerer med aksjemarkedet, altsÄ som ikke pÄ en mÄte blir lÞftet av bÄtene og tjener penger pÄ.

[29:34 - 29:53] Fordi alt blir lÞftet. Det er ingen forskjell mellom gode og dÄrlige selskaper. Alt bare drar. Indekseringen hvor alle skal kjÞpe indeks bidrar til det samme. NÄr du kjÞper indeks, kjÞper du ogsÄ de dÄrlige selskapene i en indeks. Slik at de fÄr stadig hÞyere pris, og andre sitter og ser pÄ det

[29:53 - 30:09] og tenker at det er bare tull. Dette selskapet har ikke vÊrt det. La meg shorte det selskapet. SÄ shorter du det selskapet, sÄ kommer det ytterligere noen trillioner dollar inn for Ä kjÞpe indeks. Det gÄr opp. Det har vÊrt ekstremt vanskelig. Det har gjort at andre har sett ...

[30:09 - 30:27] Jeg sÄ pÄ Hedge Nordic. Se pÄ Hedge Nordic-fondene. De norske er i hvert fall en tredjedel, minst, som er ... Nei, det er mer enn det. Over halvparten er helt sikkert long buys av de der. Noen er bare rene long-fond med gearing.

[30:27 - 30:43] Det har ingenting i hedge-fond-veien Ä gjÞre. Men du har noen. Du har noen ogsÄ i Norge som er pÄ en mÄte ikke korrelert med det som foregÄr, som er smarte til Ä finne andre muligheter som er der ute og som ikke er avhengige av disse faktorene.

[30:43 - 30:59] Men Financial Times tar alle over en kam i stedet for Ä se pÄ ... Det har alltid vÊrt noen som har vÊrt bra, og det har vÊrt noen som har vÊrt bra systematisk over tid. Vi har snakket om Renaissance fÞr. Millennium er en annen. Two Sigmind er en tredje.

[30:59 - 31:16] Winton har vi ogsÄ snakket om. Fantastiske resultater. Noen fÄ Är med etapen. De er allerede veldig, veldig smÄ. NÄr de vinner, sÄ ... 2008 var kraftig opp. Det er de du virkelig trenger. Men ogsÄ har du regulering.

[31:16 - 31:33] Tidligere var hedge-fond enten uregulert eller lett regulerte. Det gjorde at de faktisk kunne gjĂžre ting vi snakket om det forrige gang. Hvis man skulle gjĂžre hva var det beste ideas-fond? Det er vanskelig Ă„ gjĂžre innenfor vanlig fondsregime. Det er interessant.

[31:33 - 31:49] Ganske mange lytter som har tatt kontakt etterkant. Jeg har merket meg det. Jeg har ogsÄ fÄtt en del henvendelser pÄ det. Man skal vÊre forsiktig med hva man sier. Jeg synes det er en god idé. Men poenget mitt er at du kan kun gjÞre det ...

[31:49 - 32:06] Hvis du skal ha et vanlig fondsregime hvor ... Du ikke kan ha mer enn 10 % i et tema, i en aksje eller hva som helst, sÄ fÄr du ikke utnytte disse mulighetene. Da blir du fornÊret av en fond. Det er det som har skjedd.

[32:06 - 32:23] Regulering har gjort at det har blitt vanskeligere og vanskeligere Ă„ operere, men noen har klart det. Jeg tror ikke tv-serien Billions hjelpes veldig mye heller. Det hadde alt dritkallet hedge-fond. SĂ„ ingen vet hva det er. I tillegg til Billions er det klart at

[32:23 - 32:40] det er tileggene man ser innside informasjon og andre ting. Det hjelper jo ikke pÄ det. Det eneste som er forskjellen pÄ Billions som underholdning og andre er at det de sier om finans, uttrykk de bruker, mÄten de omtaler,

[32:40 - 33:00] det er ikke noe feil der. De har klart Ä gjÞre det. Det er jo ikke representativt at du sitter der og ... Det Ä ha et retningsfolk i staben din, det er jo andre som har det, blant analytikere, men her gÄr du langt over grensen.

[33:00 - 33:18] Fikk spÞrsmÄl pÄ denne konferansen med Ige, om det var mye prop-shops i Oslo. Proprietary trading. Ja, jeg skjÞnner. Det er jo en del family offices i Oslo, du kan jo kalle de prop-shops. Det er sÄnn knyttet til store meglehus,

[33:18 - 33:35] er det borte nÄ? Det vet jeg ikke, om det er noen meglehus som handler prop? De hadde noen knyttet til seg, uten Ä gÄ i detalj hvem det er. Det vet jeg ikke. Og sÄ er det den der som ligger ... Den vi snakket om.

[33:35 - 33:51] Det er jo en stor en. Ja, det er en veldig stor en. Det virker Ă„ vĂŠre litt oppsvinger, i hvert fall. Ja, men den store den handler jo ikke ... Det er vel en som sitter der oppe som handler noe i norskt,

[33:51 - 34:08] men det er en bitteliten del av ... Nei, vet du hva? Jeg tror de vedkommende har bare kontorfellesskap med dem. Selve prop-shoppen handler ikke norske aksjer eller valuta. Det er sÄ lite interesse for norske aksjer generelt, i samfunnet, fÞler jeg.

[34:08 - 34:24] Hvorfor ikke handle pÄ Wall Street? Hva er vitsen med Ä handle i Oslo? Det er det spÞrsmÄlet jeg ville ha stilt meg, hvis du sett meg her som forsker. Hva er poenget med Oslo? Mange Þnsker Ä bli holdt i hÄnden, og fÄ telefonen om morgenen fra megleren sin

[34:24 - 34:42] som fÄr komme med en ny story hver dag. Det er jo det de gjÞr, det er for Ä ha morgenmÞte, for Ä ha dagens story. Finns de fortsatt i megleren? Ja, alle husene gjÞr det. Alle de store husene gjÞr det. Ringer ut og forteller om high stories pÄ hva analytikere har, og har calls med de.

[34:42 - 34:58] Det er jo helt klart, og sender ut ting. Jeg tror mange Þnsker Ä bli holdt i hÄnden. SÄ har du norske institusjoner som har behov for det, pensjonskassene som har norske papirer. SÄ jeg tror jo at det er jo det.

[34:58 - 35:14] Men hvis du er i stand til Ä fatte egne avgjÞrelser, og ikke trenger Ä bli holdt i hÄnden, sÄ er jo veiden Äpen for deg. Det er noe som heter internet, som gjÞr det mulig Ä koble deg til hvem som helst,

[35:14 - 35:31] hvor som helst. Du trenger ikke Ä koble deg direkte til bÞrsen, du kan koble deg til en megler i Norge, Sverige, Danmark, USA, hvor som helst. Det er jo bare Ä opprette konto. Det er ikke vanskelig, hvis du Þnsker det. Men da blir du ikke holdt i hÄnden pÄ samme mÄte. Det finnes sikkert noen som er villige til Ä gjÞre det der ogsÄ,

[35:31 - 35:50] men de aller fleste, da mÄ du... De gir deg verktÞy og tradingsystem, og anledning til Ä legge inn ordre, og hele den der biten der. Men du kan ikke forvente at de ringer deg og sier at i dag er det en eller annen aksje som er kjÞpt av fire norske insidere,

[35:50 - 36:06] det er den vi skal kjÞpe, eller fire bjellesauere. Ordet bjellesau er jo nesten borte. Men husker du han igjen gÄr tilbake til den konferansen? Den sauen har det fortsatt, ja. Quotron.

[36:06 - 36:24] Det der systemet, det som kostet 10 000 dollar i mÄneden, du mÄtte vannkjÞle det inne pÄ et bad og sÄnt. Ja, den var like stort som... Har du sett en sÄnn Quotron noen gang? Nei, jeg sÄ Quotron-maskiner, det gjorde jeg, men jeg sÄ ikke den bakforliggende komputeren som i fÞlge John Bollinger hadde stÞrrelsen av en sÄnn svÊrt kjÞleskap.

[36:24 - 36:41] Det gjorde jeg ikke, men jeg sÄ Quotron-maskiner, ja, for all del. Men det var veldig fÄ som... Men det var jo Apple II-tida da. Ja, men det var veldig fÄ som... Den tiden sÄ hadde vi ikke ting hjemme. Det kom, jeg husker ikke nÄr det kom, det var vel midten av... 80...

[36:41 - 36:57] Nei, hadde jeg det hjemme? Jeg tror ikke jeg hadde Reuter hjemme pÄ 80-tallet. Ja, du hadde den der personsÞkeren da. Ja, den hadde du, den... Jeg husker ikke om den kom pÄ 80-tallet eller 90-tallet, den tror jeg kom litt... Jeg husker ikke. Mulig at den kom... 85-86 hadde du, tror jeg. Jo, den er ok. Det er mulig. Men Paul Tudor Jones hadde jo...

[36:57 - 37:14] Han hadde vel muligheten. Han hadde en Quotron hjemme, tror jeg. Nei, han hadde... 780. Nei, det er den forlÞperen til Bloomberg som heter... Du tenker pÄ det der i klippet, den videoen han. Den til Bloomberg som ikke er Quotron, det er et eller annet pÄ B.

[37:14 - 37:30] Bridge... Hva fÄr jeg Ä si? Bridgewater? Men jeg tror ikke det er det. Som, ja... Som alle hadde i USA. NÄ er det alle, liksom... Men jeg husker ikke nÄr jeg fÞrst... AltsÄ sÄ hadde du Bloomberg, ikke sant?

[37:30 - 37:47] Som du kan nÄr du gÄr fra jobb, sÄ kan du ta den hjemme, ikke sant? PÄ PC-en der, eller du kan ha den pÄ en laptop, eller hva som helst. Du har jo mange muligheter i dag. Hvem ble rikest i Klondike-tida? Det var en person som tjente mer enn alle andre i guldgravingstiden. Jeg vet ikke.

[37:47 - 38:04] Han, det var en... Han som solgte guldgraveruddstyret, eller? Ja. Var det det? Ja. Jeg husker ikke navnet hans, men han tjente bemerkelseverdig mer enn dem som fant mest guld. Han solgte levesbukser og sÄnn pickaxes og sÄnne ting. Hvem ble rikest i... I finans? Er det Michael Bloomberg?

[38:04 - 38:21] Nei, hvem er det som ble rikest... Han er jo 12. rikeste pÄ jorden. Han ble rikest i 7-80 i Chicago. I Chicago, altsÄ Krake, altsÄ 19. oktober 7-80. Han som ble rikest. Det var en kar som ikke klarte Ä komme inn i pitten.

[38:21 - 38:37] Det var sÄ mange der. Ja, men det er sant. Han hadde behov for Ä gjÞre noe. Han var lang. Han kom ikke inn. Han fysisk klarte ikke Ä komme inn. Det var sÄnn trengsel. Han kom ikke inn i pitten for Ä fÄ solgt. Og i desperasjon, vet du hva han gjÞr? Han lÞper opp pÄ administrasjonskontoret

[38:37 - 38:54] til Chicago Mercantile Exchange og shortseller bÞrseter. For det er bid-offer pÄ bÞrseter. SÄ han shortseller bÞrseter. Og den dagen sÄ ble alle halvparten... Det kollapser. Folk mÄ selge bÞrsetene sine. De har sÄ store tap. MÞte margin calls og hele greia.

[38:55 - 39:12] Og han kjÞper av dem. Han var den karen som ble rikest. Han kom fysisk ikke inn i pitten. Det sto jo 500 mennesker pÄ det gulvet. Han fysisk klarte ikke Ä bane veien. Det er det som skjer i slutten av...

[39:12 - 39:28] Hva heter den filmen med Eddie Murphy? Trading Places? Ja, pÄ slutten. Da legges Satan ut pÄ ekstrahÄnden. Jeg husker ikke at jeg har sett den. Jeg elsker denne filmen. Det er sÄ mange Är siden jeg har sett den.

[39:28 - 39:46] Men det er jo en komedi hele greia, er det ikke det? Er den meningsseriĂžs? Den er nĂžyaktig. Ikke seriĂžst, men den er nĂžyaktig trading-messig. Det kunne vi ha gjort en gang. GĂ„tt gjennom alle filmen og sett med dine Ăžyene hvor god finansen er. SĂ„ god film for lederen, men den var ikke...

[39:46 - 40:03] Den var ikke en finansfilm. Men den handler om moral dilemma. Den er med Helen Mirren og handler om dronekrig. Eye in the sky. Ja, vi har snakket om det. Den er god. Vi gÄr videre til neste tema.

[40:03 - 40:20] Paven kaller derivatmarkedet en tikkende time bomb. Han lyste CD-kontrakter i banen nÄ, tror jeg. Jeg hÄper at han har hÞrt om CD-kontrakter. Det har jeg ogsÄ. NÄr du leser sÄnn, og sÄ leser du pÄ en mÄte

[40:20 - 40:37] litt begrunnelsen under, da mener jeg at nÄ skal jeg ikke kjimse med Paven, sÊrlig ikke siden jeg skal til Roma. PÄ en sÄnn Ärlig Goldman Sachs-ar. Da gÄr du litt i svart.

[40:41 - 40:59] CD-kontrakter, og Ärsaken til dette er at du kan spekulere pÄ folks nÞd. Det er greia. Det er destruktivt. Du kan spekulere pÄ folks nÞd. Da lurer jeg pÄ hvordan finans takles

[40:59 - 41:16] i Vatikanet. For det fÞrste, CD-kontrakter generelt, det Ä gÄ short, altsÄ short-aksjer, eller Ä kjÞpe saltsoppsjoner, er samme. Hvorfor har vi det? Vi har det for prisingsmekanismer,

[41:16 - 41:33] for Ä fÄ sÄ korrekt prissetting som mulig. Hvis du ikke hadde de mekanismene, sÄ gÄr gjerne markedene mye hÞyere enn de skal, for det er ingen som kan ta den andre siden med mindre du har. Det er helt legitimt Ä gÄ short-aksjer i dag.

[41:33 - 41:52] Du mÄ lÄne dem inn, men du kan gÄ short. Du kan kjÞpe deg saltsoppsjoner, og CDS beskytter deg mot konkurs. Eller du kan si at dette er himla overpriset. Jeg tror at disse obligasjonene kommer til Ä falle i verdi, og da vil du tjene penger pÄ CDS.

[41:52 - 42:12] Men sÄ gÄr det tilbake til dette, og man henviser til Warren Buffett, som kalte det «weapons of mass destruction». Legg merke til en ting nÄr det gjelder Warren Buffett, som kalte dette «massÞdeleggelsesvÄpen». Det var etter at han, systematisk over et antal Är,

[42:12 - 42:35] hadde utstÞtt sÄnne kontrakter selv, fordi han sÄ det som en del av forsikringsvirksomheten. De utstÞtte, Berkshire Hathaway, kontrakter slik at du kunne beskytte deg mot nedgang i obligasjonsmarkedet.

[42:35 - 42:51] NÄr finanskrisen inntreffer, kaller han det «massÞdeleggelsesvÄpen», og lobbyer overfor det amerikanske finansdepartementet at de skal nulles ut, sÄ han ikke skal betale for forpliktelsen.

[42:52 - 43:09] Hvis du har forsikring pÄ huset ditt, sÄ lÞper det etter at det brenner ned, sÄ lÞper forsikringsledskapet ditt til myndigheten og sier «jeg synes ikke jeg skal betale for det». Det skjer i virkeligheten. SÄ henviser man til det.

[43:09 - 43:28] Men sÄ ser man ikke pÄ, men det var ikke derfor vi fikk finanskrisen. CDS-kontraktene skapte ikke finanskrisen. Bankene skapte finanskrisen. Hvorfor? For de utstetter disse kontraktene uten Ä stille sikkerhet for sine forpliktelser.

[43:28 - 43:44] SÄ bankene kunne selge sÄ mye de ville av dette, og de trengte ikke Ä sette av en krone som sikkerhet for de forpliktelsene. Det er orsaken til AIG-idlekt, det ser ut som. Nettopp. Ingen stilte sikkerhet. Hvorfor trengte de ikke sikkerhet? Vi som kjÞpte dem.

[43:44 - 44:01] Vi kjÞpte dem, og med CDS-kontrakter forplikter du deg at du betaler en premie, la oss si du kjÞper en 10-Ärs-CDS-kontrakt. Da betaler du en premie hvert Är over ti Är, gjerne halvÄrlig.

[44:01 - 44:17] Vi mÄtte stille sikkerhet overfor bankene at vi kunne betale dette minimale belÞpet. Hver sjette mÄ Änt. Det mÄtte vi stille sikkerhet for. Hele veien ut, altsÄ i ti Är. Den enorme risken de pÄtok seg,

[44:17 - 44:34] hvis et selskap blir konkurs, det mÄtte de ikke stille en krone for. Det var det som skapte finanskrisen. Dette er belÄning. Hvis du ikke stiller sikkerhet, og du kan kjÞre pÄ med sÄnne, sÄ girer du din balanse noe helt hemmingslÞst. Hvis du ser i dag,

[44:34 - 44:50] sÄ ser du at du har den samme grunnleggelsmekanismen i spill. Det er med stukk leverans for genius. SÄ ser du pÄ selskaper som har vÊrt pÄ bÞrsnotering lenge,

[44:50 - 45:08] og fortsatt ikke tjener penger, sÄ ser du pÄ Netflix. Netflix er prisa hÞyere enn Disney. PÄ en brÞkdel av omsetning, brÞkdel av resultatet. Jeg ser pÄ Netflix, men jeg leser ikke Donald. Der har du argumentet. Jeg er halvparten av alle filmer og tv-serier,

[45:08 - 45:24] alt som lages, er Disney. Jeg er Marvel, det er jeg. Mens Netflix har 20 milliarder dollar i jĂŠvla. Tesla som taper 1000-vis av dollar i minuttet.

[45:24 - 45:41] Brennpenger, endrer retning hver tredje mÄned. Er prisa hÞyere enn General Motors, eller Ford, eller en av de her. Prisa hÞyere enn store tradisjonelle publikanter, som lager og selger biler og tjener penger og gÄr med overskudd.

[45:41 - 45:57] SÄ ser du pÄ WeWork, Uber, Airbnb, alle disse selskapene som lover fantastiske ting. Jeg tenker pÄ det i min verden, mitt lille firma. Hvor lettere det er Ä bruke og tjene penger.

[45:59 - 46:16] Hvis jeg ekstrapolerer det, noe helt vanvittig, sÄ er det utrolig lett Ä vÊre kongen pÄ hÞyen, hvis du bare lÄner penger og bruker penger. Utrolig lett Ä sende opp en rakett, hvis du bare taper en million dollar pÄ det. Men prÞv Ä gjÞre det, og tjene penger.

[46:16 - 46:33] Er det her slutten av syklusen? Er dette bare David Stuck leverage for genius? Jeg vet ikke. Jeg satt utenfor en vindbar i Bygdo Ale forleden kveld, og bilene som kjĂžrer forbi der,

[46:33 - 46:49] i Bygdo Ale pÄ kvelden, det ser ut som et skraphav pÄ parkeringsplassen i Monte Carlo i forhold til det. Det er helt sykt hva det finnes i Þyeblikket. Det er unge karer som dunder lÞs med disse bilene.

[46:49 - 47:06] Noen av dem er vel omtrent halvmeter opp av bakken. Det er jo en bilpark, sÄ det er helt insane. SÄ ja, jeg tror det er mye lettere Ä bruke penger og tjene penger. Jeg tror dette er kredit. Gun ballistic.

[47:06 - 47:22] NÄr vi ser treasuries nÄ, se hvordan det gÄr. Er dette en udetalert bombe av episke proporsjoner, og sÄ sitter man og ser bakover i tid og CDS-er og paben og alt mulig,

[47:22 - 47:39] og sÄ ser man ikke det glaring obvious som er at folk tjener ikke penger. Folk ser jo ikke det glaring obvious. Det ser du pÄ gjeldsnivÄer rundt omkring. De gjÞr jo ikke det. Vi snakket akkurat om den italienske gjelden

[47:39 - 47:56] i forhold til brutt nasjonalprodukt. De er nummer én i Europa nÄr det gjelder non-performing loans. Og enda lÄner de, etter min oppfatning, fortsatt billig. Folk bryr seg ikke lenger. De er helt sikre pÄ at ...

[47:57 - 48:15] Jeg har sett det der pÄ gruppen ogsÄ. Alle er sikre pÄ at det tar norske boligmarkeder. Staten kommer inn og redder. Og sÄnn tror man overalt i verden at sentralbanker kommer inn og redder. De skal redde de for muen igjen. Why? Vi mangler den mekanismen.

[48:15 - 48:31] Du snakker om prisingsmekanismen som CDS gjÞr. Priced discovery. Vi mangler den mekanismen, for vi tilhÞyde den ikke etter finanskrisen. Hadde vi gjort det, hadde mange banker gÄtt over ennÄ mye annet skjedd. Vi tilater ikke den naturlige mekanismen,

[48:31 - 48:50] som du har ellers i samfunnet, du har den i junglen, du har den rundt oss. Der gjelder visse prinsipper. Vi tilater ikke det. Vi har lagt et lokk pÄ dette. Vi har lagt et kunstig lokk pÄ utviklingen, gjennom Ä bruke av fellesskapets midler

[48:50 - 49:08] til Ä sÞrge for at de rike og dumme klarer seg. Rike og dumme. Du kan vÊre rik, du kan vÊre dum, men nÄr du er rik og dum samtidig, og har kjempehÞy leverans, vi tilater de Ä overleve. Men det er de svake dyrne som aldri burde vÊrt der.

[49:08 - 49:25] De kontaminerer samfunnet og flokken. Har du noen gang vÊrt pÄ en langreis, jobb-relatert, der du eventuelt har slitt deg hjertelig, noe som til og svarer en tur ned for et band, og den dagen du kommer hjem,

[49:25 - 49:41] sÄ blir du syk? Kjenner du dette fenomenet? Nei, fenomenet for meg var at jeg slÞyte meg ut fÞr jeg dro pÄ ferie. Det er helt sant. Du kan si at den dagen man skulle pÄ ferie, da ble jeg, jeg tuller ikke, nesten alltid syk. Men jeg kan forklare deg hvorfor.

[49:41 - 49:58] Ja, for det har slatt bra. Nei, for du har, nÄ prÞver jeg Ä respektere Ankaren som ikke ville at vi skulle google, sÄ nÄ husker jeg ikke hva det hormoneret heter. Men du har naturlige steroider i kroppen som maskerer symptomer.

[49:58 - 50:15] Og grunnen til at det her, man skulle tro at grunnen til at det her er sÄnn, hvorfor tenker jeg det er vanskelig Ä si, men det maskerer symptomer for at du skal komme deg gjennom noe vanskelig. Jeg jobber jo ikke en jakt pÄ et dyr eller noe annet. Men pÄ et eller annet tid,

[50:15 - 50:31] for det her sliter pÄ systemet. SÄ steroider i kroppen, altsÄ naturlige. HÞyt kortisolnivÄ er antallet steder du beskriver det her. For det er helt riktig. Har du hÞyt over tid, sÄ er det dÞdelig. Ja, men det kortisolet gjÞr er jo helt fantastisk fordi at det bare stopper alle symptomer.

[50:31 - 50:48] SÄ hvis du har, jeg hadde en hund fÞr som hadde masse hudproblemer, hvis du ga han en steroid, sÄ forsvant jo hudproblemeren. Men inni sÄ bare ble alt bare verre, verre, verre. Og sÄnn er det pÄ folk ogsÄ. Det er derfor stress strep da. Det er basicly det er hormoner.

[50:48 - 51:06] Men det du beskriver nÄ er jo basicly at man bare prÞver Ä komme seg her en dag til, en dag til. Og sÄ er det enorm sykdom bak. Ja, men sÄnn har jo sentralbankene drevet. Og sÄnn driver jo SEB fortsatt. Og sÄ hver gang det er minst uro, sÄ har du drag i ute i pressen som sier,

[51:06 - 51:22] det kan hende at vi forlenger pengensprÞytningen og pengetrykkingen. Det kan hende at vi gjÞr det. For Ä roe dere ned. Men bakenforliggende, altsÄ samfunnet for Þvrigt, de gÄr rundt i la la landet og tenker at, ja men sÄnn er det.

[51:22 - 51:38] Det er jo sÄnn. Det skal vÊre sÄnn. Det er jo rolig. Det skjer jo ingenting. Det er ikke noen Arab uprising. Jeg tror ikke det er tilfelle. Har du merket det at folk drikker mer i Oslo? Har du merket den 17. mai-fylla? Nei. Har du aldri vÊrt i Oslo sentrum 17. mai?

[51:38 - 51:54] Jo, men det er sÄ mange Är siden at ... Jeg har observert siden jeg flyttet til Oslo i 2001. Flyttet 11. september 2001. SÄ i den perioden ... Det var litt traumatisk for en stark. Og siden det skjedde,

[51:54 - 52:10] sÄ har jeg observert at fylla, sÄnn generelt fylla, har eksponensielt Þkt. Folk drikker noe helt grasalt, og pÄ 17. mai sÄ drikker helt absurde mengder. Folk ligger flatt pÄ 17. mai.

[52:11 - 52:28] Jeg tror det er et samfunnstress pÄ grunn av giring. Folk har bare lyst til Ä glemme det en dag, og bare drikke alt bort. Jeg tror mer at det begynner med litt fuktige frokoster. SelvfÞlgelig er det sÄnn. Men jeg tror mer at det er ...

[52:28 - 52:44] Hvorfor vil de drikke? Hvorfor vil folk drikke? Det tror jeg er sÄnn ... Det tror jeg er forbundet med trivsel. Fordi du er stresset hele tiden pÄ grunn av gjeld? Det er ikke nÞdvendigvis. Men jeg tror det er en form for tradisjon. Og sÄ tror jeg at det er mer ...

[52:44 - 53:00] At folk blir panser er mer en effekt av at de normalt sett ikke drikker den mengden, og plutselig en dag slippes dette lÞs. Og sÄ blir det litt mye, hvertfall hvis du er i varmen og kanskje dehydrerer.

[53:00 - 53:17] Men Ärsaken til at du drikker og brenner, det er bare en teit observasjon. Jeg vet ikke. Jeg er sÄ nÞyd til at jeg mÄ ha talt pÄ det, for at jeg kan begynne Ä se pÄ det. Hvis noen har lytt til at vi er noen som har talt pÄ det. Jeg sier ikke at du tar feil. Jeg bare sier at ...

[53:17 - 53:34] Korrelasjon og korsasjon er ikke det samme. Korrelasjon og Ärsak er ikke den samme. Si det pÄ en annen mÄte da. SÄ jeg vet ikke om det er en korrelasjon mellom stress og gjeld og drikkingen, eller om det er en tilfeldighet at det er sÄnn.

[53:34 - 53:50] Det er det som jeg ... FÞrst og fremst tenker jeg over den hypotesen, og det andre er Ä formulere den pÄ en eller annen mÄte, og sÄ prÞver jeg Ä finne data pÄ den i tydelig. Men hva med kjÞrtekantindeksen? Synes du det er noe legitimt til det? Jeg vet ikke. Jeg har aldri fulgt den.

[53:50 - 54:06] Men du vet hva dere har fulgt? Jeg har hĂžrt folk snakke om den, men jeg kan ikke. Men jeg vet at lengden av nyvillige skal fortelle noe om ... Det korrelerer med aktiekursa. Jo hĂžyere aktiekursa, jo lengre fra bakken av kjĂžrtekanten.

[54:06 - 54:24] Det er jo en jala-indeks. SÄ nÄr vi gÄr ut nÄ, venter vi Ä finne alle i bikini? Det er jo nesten sÄnn. Men la oss si at dette er et reelt fenomen, for det andre er jo lebestiftindeksen. Folk kjÞper billig luksus i dÄrlige tider,

[54:24 - 54:41] og derfor stiger etterspÞrsen etter for eksempel lebestift i dÄrlige tider. Det er noe fÄ ting du har rÄd til. Jeg kjÞper den korrelasjonen. Men jeg synes det er interessant Ä bare observere. For folk har behov for Ä ...

[54:41 - 54:57] Jeg klarer ikke norske ut. ... Ä fÄ tilbake seg. Det er en billig mÄte Ä fÄ tilbake seg, for eksempel med en lebestift. Men hÞye hus er en annen ting. HÞye hus, ja. Bare tenk pÄ de photoshop-mulighetene.

[54:57 - 55:13] Ja, men at hÞye hus er et velstÄndsfenomen, det kan jeg ogsÄ si. Nei, hÞye hus er jo et topp-ting. Ja, men altsÄ ... At det blir hÞye hus bygd akkurat rett over en pik, er det ferdig, for det blir planlagt nÄr det er flott. Det er det jeg mente. Jeg bare ...

[55:13 - 55:29] Dubai er et godt eksempel. AltsÄ, nÄr du kom hit i dag, sÄ hadde jeg ingen av de her dagene. SÄnn vi begynte Ä snakke om Vatkanet, og begynte Ä snakke om alt det der, sÄ kjenner jeg bare at det er noe som bare brygger ned overflaten. Og du ser for eksempel pÄ avlytter, sÄ er det pÄ grunn av at du har snakket mye om opsjoner,

[55:29 - 55:48] sÄ er det enormt Þnske om Ä sette opsjonstreder, som er sÄ vanskelig Ä hÞre og slÄ. Det er ingen interesse. Ja, men det er pÄ grunn av priserne, og det var faktisk en pÄ Facebook-gruppen. Jeg mener de gjorde ... Hvis jeg ikke tar feil, sÄ ble det innlegget postet i dag,

[55:49 - 56:06] som gikk pÄ en opsjonstrategi i Norwegien. Da hadde han tatt et bilde av priserne pÄ de opsjonene, altsÄ kjÞpe-selgerkurser pÄ en rekke opsjoner der.

[56:06 - 56:22] Jeg blir jo matt her. I 1991 hadde vi et vesentlig bedre opsjonsmarked, eller vi hadde det i 1990, vi hadde det faktisk i 87 ogsÄ, men det vi har i dag i Norge, det er helt fantastisk, at det er mulig Ä levere sÄ dÄrlig.

[56:22 - 56:41] Men det er ingen av meglehusene ... Meglehusene satser jo mye mer pÄ emisjoner og den type ting, for da tjener de voldsomt, og sÄ er det ingen som pÄ en mÄte betjener det i markedet. Men jeg har merket det, altsÄ nÄr vi nevnte opsjoner, var det sist gang eller gangen fÞr, sÄ fÄr du interesse umiddelbart pÄ hvordan dette kan gjÞres,

[56:41 - 56:58] hvem er det som leverer og alt mer. Og dessverre er det sÄ dÄrlig prising pÄ disse opsjonene, at det her finnes en mulighet. Hvis et eller annet meglehus Þnsker Ä satse pÄ dette, men da mÄ du ha en market maker som er villig til Ä stille opp,

[56:58 - 57:15] du mÄ vite hva du driver med, sÄ er det helt opplagt et marked her. Du kan si at nÄr vi fikk opp volym i det, sÄ deltok jo institusjonene ogsÄ. For til Ä begynne med var jo det problemet at man forlangte kun at man stilte pris for ti kontrakter pÄ hver side,

[57:15 - 57:32] altsÄ ti kontrakter pÄ kjÞpere. Du mÄtte stille i in the money, at the money og out of the money, sÄ tre opsjoner pÄ hvert selskap, og sÄ plutselig spurt oppsjonene. Men bare ti kontrakter pÄ hver side, og sÄ klaget folk pÄ det,

[57:32 - 57:50] og sÄ ble jeg dritlei, og sÄ kutta jeg hele greia og seilte over Atlant her, og sÄ hadde jeg litt tid ut pÄ der til Ä tenke. Det var da Kobe, jeg vet ikke hva det heter, jordselve, inntreff, mitt Atlanters, pÄ vei mellom Teneriffa og Antiguan.

[57:50 - 58:08] Men i hvert fall, da jeg kom tilbake en dag, sÄ hadde oppsjÄnsmarkedet dÞdd i mellomtiden. Jeg drukte meg oppsjÄnsmarkedet hadde dÞdd. Det var ingen andre som stilte. Da dro jeg ned til, fikk jeg plutselig sÄnn inspirasjon, dro ned til bÞrsen,

[58:08 - 58:24] og snakket med, jeg husker ikke om det var Erik, Jarve eller Kjell, frÞnstalt pÄ det tidspunktet, sÄ jeg skal fÄ i gang det der i markedet. Jeg skal doble volymet pÄ At The Money, jeg skal femdoble volymet, nei, unnskyld, doble volymet pÄ In The Money,

[58:24 - 58:41] femdoble volymet pÄ At The Money, og tidoble volymet, som det stilles for, og jeg skal halvere spredene. De trodde jo selvfÞlgelig at det var julekvelden og handicap en gang, men jeg sa at for det sÄ skal jeg, jeg skal ikke betale for det. Jeg skal ikke betale bÞrsavgifter, jeg skal ikke betale klÊringskost, jeg skal fÄ dette i gang.

[58:41 - 58:57] Og sÄnn var det vi dro det i gang. SÄ da stelt vi. GjÞr det igjen da. Ja, men nÄ er det sÄnn der, gidder man det som Ä gjÞre det. Det var en veldig morsom tid. Men hva er det, altsÄ hvis vi skal estimere hvor mange ganger

[58:57 - 59:13] vi har snakket i telefon, eller snakket de siste ti Ärene, hvor mange ymse og noen rare detaljer fra livet ditt, hvordan kan det ha seg Ä seile over Atlant enn Ä aldri nÄ etter? Jeg kommer ikke pÄ det. 18 dÞgn i sjÞen.

[59:13 - 59:30] Hvordan er det at du bare glemmer? Nei, jeg har jo selvfÞlgelig. 10 Är har vi snakket. Ja, ja, jeg har selvfÞlgelig ikke glemt det. Kom inn til Antigua, gry tidlig i morgen, kastet anker og sÄ ventet pÄ at det skulle komme en los ut.

[59:30 - 59:47] Og sÄ tenker vi at, nei vi bader, for det var en nydelig morgen. Og sÄ kommer vi pÄ rekka her og vi badetÞysk akkurat til Ä stÄ uti, da en haifinne kommer opp av vannet og liksom klÞyver vannet sÄnn at du hÞrer risslingen rett forbi,

[59:47 - 01:00:04] og sÄ forsvinner det ned. Og alle tenker, kanskje ikke. Kanskje ikke. Ikke det der det mest har angrepet. Nei, det tror jeg ikke. Men greia var at vi kom ikke langt, vi fikk ikke lov Ä gÄ i lang, for vi skulle fly fra Antigua, altsÄ vi skulle fly tilbake. Vi mÄtte fly Antigua til Miami og vi har et eller annet sted i Europa

[01:00:04 - 01:00:21] den gangen for Ă„ Ă„pne direkte fly til Oslo. Men vi ble i Antigua noen dager. Men poenget var at de virket slippe oss inn, fordi vi hadde ikke flybillett. Vi hadde ikke utreise. Det var flyktninger til Antigua. Ja, nei, da fikk du ikke lov Ă„ komme i lang.

[01:00:21 - 01:00:37] SÄ vi lÄ liksom i havnen der, men da lÄ du liksom utenfor tolsonen. SÄ da, nÄr det ble mÞrkt, sÄ gled jeg ned i vannet og sÄ svÞmte jeg rundt tolsonen inn og tok en drosje inn til flyplassen, kjÞpte flybilletter og samme vei tilbake igjen.

[01:00:37 - 01:00:55] Du skal jo ikke svÞmme der, selvfÞlgelig ikke nÄr det er ettermÞrke, for da kommer i hvert fall de store fiskene nÊr land. Dagen etter sÄ gikk jeg til han tolvÊren, eller de som satt i tolvboden der, og sÄ sier jeg, du, sorry, nÄ fant jeg endelig de flybillettene.

[01:00:55 - 01:01:16] De sÄ rart meg, men pÄ den mÄten slapp vi inn. SÄ var det noen dager i English Harbour fÞr retur. Ting man kommer pÄ. Things you do in Denver when you're dead. Vi har ganske mange tema igjen.

[01:01:16 - 01:01:33] Skal vi ta sÄnn quickfire pÄ slutten? Ja, det kan vi gjÞre. SÄ har vi opsjoner vi har tatt. Han Karlsen kjÞpte bitcoin i 2010, 22. mai. Hva er den pizzaen verd i dag? Jeg sa det i sted altsÄ.

[01:01:33 - 01:01:52] 76,5 millioner dollar. SĂ„ han betalte 76,5 millioner dollar etter dagens verdi for to pizzaer? Jeg tror han kjĂžpte to, for per pizza kostet han 10.000 bitcoin, tror jeg. SĂ„ det er egentlig 152 millioner dollar,

[01:01:53 - 01:02:09] altsÄ cirka en milliard pluss minus. For to pizzaer. Men pÄ grunn av det kjÞpet sÄ ble det jo et markeds for Ä kjÞpe etter ting. Vet du hvilken topping han bestilte? Det er bildene pÄ provende pizza pÄ den tiden. Men pÄ hans del sÄ hÄper jeg han bestilte med habanero,

[01:02:09 - 01:02:25] sÄ han virkelig kjente det etterpÄ nÄr han spiste det. At det ble memorable. Jeg ruller pÄ om det finnes bilder av det. NÄr han spiser den eller? Man skulle jo tro at han tok bilder av det. I dag sÄ tar folk bilder av alt.

[01:02:25 - 01:02:42] I 2010 var det en annen tid. Ja, det er sant. S&P har vÊrt viktig siden i april som utilsikts- og realestate-drag. Ja, den synes jeg var fantastisk. Det var Financial Times pÄ lÞrdag. Du leser jo overskriften. VÊrste uken for S&P 500.

[01:02:42 - 01:02:59] Det viser seg Ä vÊre siden april. Og hvor mye var S&P 500 ned pÄ uka, ikke pÄ dagen, ingenting? 0,5 prosent. Da mangler du noe Ä skrive om. 0,5 prosent, og du klarer Ä ha en overskrift med det verste.

[01:02:59 - 01:03:15] Det var jo sÄnn at vi fikk frysning i ryggen og lurte pÄ om veien bestod. 0,5 prosent ned. We live in strange times. Hva var det der?

[01:03:15 - 01:03:31] Du sa noe om sportsbetting og trading, at det var folk med interesse til det. Er det som en ukorrelert asset? Vi har snakket om det tidligere. Ja, jeg leste en artikkel om dette for en tid tilbake, og det gikk blant annet pÄ at du kunne fÄ datagrunnlag

[01:03:31 - 01:03:48] for dette her. Det som er spennende med den er at sportsbetting, da vedder du pÄ alt fra, du kan vedde pÄ fotballkamper, akkurat som norsk tipping, og du kan vedde pÄ hestevedlÞp og masse andre ting.

[01:03:48 - 01:04:05] Poenget er at i dag finnes data pÄ det, slik at du kan kjÞre statistiske analyser. Denne ideen er tatt opp av noen av de virkelig smarteste gutta i The Room der ute, altsÄ Sasquahanna og en del av disse andre

[01:04:05 - 01:04:23] som har begynt Ä se pÄ dette her og modellere. Egentlig var det jo en Hong Kong-basert amerikaner som knocked it out of the park. Han var den fÞrste som gjorde dette. Han hentet inn data og gjorde analyser, og det gikk, sÄ vidt jeg husker, pÄ hestevedlÞp.

[01:04:23 - 01:04:40] Han fant da ting med hester, han korrelerte vÊret mot performance, og alt mulig sÄnt. Hvilken form det var, hvor lenge det var siden de hadde hatt sitt forrige lÞp, og alt mulig pÄ dette her, og han ble styrtviket av det.

[01:04:40 - 01:04:57] Hvis jeg ikke tar helt feil, sÄ heter han Bill Benter. Men poenget her er at ... Jeg skrev en artikkel om dette her, fordi jeg synes det er et interessant omrÄde. Det vi alle gjÞr i dag,

[01:04:57 - 01:05:13] det er Ä prÞve Ä plukke ned den hÞyeste hengende fruktene. Vi prÞver Ä gjÞre arbitrage i valuta, ting som er supervanskelig og krever vannvittig med datakraft og hjerneteknologi, mens dette er lavere hengende frukt, for her er det fÊrre med. Og det finnes betting-exchanges. Bare sÄ det jeg har sagt,

[01:05:13 - 01:05:29] vi har ikke betalt for Ă„ gjĂžre noen reklame for de. I betting-exchanges virker det som en bĂžrs. Folk kommer ikke til den, de er villige til Ă„ betale denne oddsen for en ... NĂ„ skal jeg bruke EPL.

[01:05:29 - 01:05:45] Jeg aner ikke hva det var. European Premier League kamp. Min interesse for fotball er, for Ă„ si det, mildt mangelfull. Men jeg interesserer meg for dette. SĂ„ var det to stykker som henvendte seg til meg. Og den ene hadde allerede ... Han drev med dette her

[01:05:45 - 01:06:02] og ville gjerne ha et samarbeid og lurt pÄ om jeg ville investere i det, og sÄ videre. Men poenget er at ... Den ene spant ut i sand, og den andre emigrerte. Han dro til en annen verdensdel.

[01:06:02 - 01:06:20] Men det er et virkelig interessant omrÄde. Jeg er ganske opptatt av det omrÄdet. Jeg tror det er lavt hengende frukt der fortsatt. Men du mÄ gjÞre ordentlig dataanalyse. Jeg tenker alle som slÄss mot aksjemarkeder,

[01:06:20 - 01:06:36] valutemarkeder og hva det mÄ vÊre i rentemarkeder, ikke minst, dette her er mye lavere hengende frukt enn i de. Men jeg er opptatt av det, snakket med utlendinger pÄ det.

[01:06:36 - 01:06:54] Og muligens vil jeg ogsÄ investere i noen av disse amerikanske fonder som driver i det. For jeg synes det er sÄpass interessant at jeg har lyst til Ä ha skÄnet inn i spillet pÄ dette. Det finnes jo faktisk pokerspillere som du kan ...

[01:06:54 - 01:07:13] Steke? Ja. CSK er vel pokerspillere, de folkene i fondet? Nei, de er blackjack spillere. Jeff ... Jo, det er Jeff Jass. Ja, den gjengen, de er alle blackjack spillere. DNB rĂžftes av finansfĂžlsina for pensjonssparing.

[01:07:13 - 01:07:31] Ja, de har vel ... Kan du oppsummere hele din kommentar med ett og ett? Nei, altsÄ, bank ... La oss bare anonymisere DNB, men det kan vi ikke gjÞre siden det er dem. Du har allerede nevnt det, men det har vÊrt to sÄnne saker. En var at penger som ble borte i Ätte mÄneder mellom en kar som prÞvde Ä overfÞre fra ...

[01:07:31 - 01:07:53] HÄper ikke jeg har tatt feil. Odin til DNB. Det ble borte i Ätte mÄneder mens finansfÞlsina sitter pÄ gjerdet der, og nÄ er det kritikk av hvordan DNB har hÄndtert pensjonssparing. Blant annet at rÄdyverne har hÞrt mer pÄ sjefene sine og deres mÄl enn i varetattet interessen til kundene.

[01:07:53 - 01:08:09] Ikke sant? Det hÞres for meg som relativt grov over Trump. Poenget er at det en gang til ... Og hva skjer? Ingenting. Finanstilsynet refser disse her. Det er sÄnn at man sier, hÞyt da,

[01:08:09 - 01:08:25] no one gives a damn. Ikke sant? Ingen bryr seg. Og det rare er at pÄ et eller annet tidspunkt, altsÄ finanstilsynet til min oppfatning er totalt korrupt nÄr det gjelder dette her. De gÄr etter ... NÄr de fÞrst gjÞr noe, gÄr de etter noen smÄ foretak

[01:08:25 - 01:08:42] som omtrent ingen har hÞrt noe om. Mens de som pÄ en mÄte systematisk og over tid gjÞr ting som dreier seg om hundrevis av millioner kroner, skjer ingenting med. Men det er lÞsning ... Jeg skjÞnner ikke at ikke en eller annen politiker tar dette opp i spÞrretimene

[01:08:42 - 01:09:00] og stiller spÞrsmÄl til finansministeren. Skal det vÊre sÄnn? Hvorfor eier staten? 33 prosent? Ja, ja. Men at ingen gjÞr noe med det, det er det ene. Men det er klart at du kan ikke ta fra DNB-konsertsjonen. Det skjÞnner alle. De er for store til Ä ta fra konsertsjonen.

[01:09:00 - 01:09:19] Det mener jo jeg ogsÄ. Da rokker det ved samfunnet. Men ta for eksempel den delen av DNB som pÄ en mÄte forbryter seg mot dette her, og hvor til og med lederne ... Det stÄr rett ut at det er lederne som har bedt om at man skal gjÞre det man gjÞr.

[01:09:20 - 01:09:38] SÄ spender dere lisens i et eller to Är for eksempel Ä drive wealth management. Da slÄr det sÄ enormt pÄ bunnlinjen. Du stopper jo ikke en bank fra Ä vÊre en bank, men du stanser den fra Ä drive med den virksomheten

[01:09:38 - 01:09:57] hvor det ikke opphÞrer seg ordentlig. Stans er temporÊrt. Du mener personene, ikke selve? Jeg mener selve. Hvis det er wealth management, hva heter det for noe? Ja, whatever. Den avdelingen pensjon som pÄ en mÄte gjÞr noe galt,

[01:09:57 - 01:10:14] sÄ sier de at de ikke fÄr lov til Ä drive med dette i to Är. SÄ enkelt er det. Men vet du hva som skjer da? Da skjer én ting. Ja, nÄr du ikke gjorde det etter finanskrisen kommer du aldri til Ä gjÞre det. Men poenget her er ogsÄ noe som bÞr vÊre tatt opp.

[01:10:14 - 01:10:31] Hvorfor ikke? Men ikke engang innsidehandel resulterte i det. Da betalte man en liten drittbot, og sÄ var det en sak en over. Men poenget mitt er at hvis du sier at dere fÄr ikke lov til Ä drive med dette, i to Är nÄ fÄr dere ikke lov til Ä drive med det,

[01:10:31 - 01:10:48] hva er konsekvensen av det? Jo, ingen inntekt pÄ det der. Utgiftene har de, for de har folkene her. Det blir kaos med en gang. I mellomtiden tar de som opphÞrer seg og gÄr pÄ kundene deres. Det hadde virket. Jeg tror ikke at DNB er bedre eller dÄrligere

[01:10:48 - 01:11:04] enn noen andre, bare sÄ det er det jeg har sagt. De dukker opp nÄ i disse to sakene i det siste. Men det tok Ätte mÄneder fÞr kreditt til syn. Og den eneste grunnen til at de reagerte, det var, guess what? De lester i dagens nÊringsliv.

[01:11:04 - 01:11:20] SÄ da kunne vi jo ikke unngÄ om det mÄtte komme en kommentar av dette ser vi pÄ. Det var fantastisk. Ok, jeg er ferdig. Jeg ser at det flekser her nÄ.

[01:11:20 - 01:11:37] Jeg er irritert. Det er en god idé. Bare gÄ hardt etter det. Du trenger bare Ä ta deg med en gang. Bare si, hÞr her. Dette her er gÊrent. Det er for stort til Ä faile. Men akkurat denne virksomheten her, den fÄr du ikke lov til Ä drive med. Jeg mener at kreftsmanagement er en

[01:11:37 - 01:11:54] betydelig del av markedet. Jeg tror de putter alt inn i det. Ja, det er alle formuesforvaltning og alt. Men jeg sier at den delen som pÄ en mÄte forbryter seg, la den nÄ i hvert fall ha konsekvenser. Alternativt, ta bort eventuelle lisenser

[01:11:54 - 01:12:10] til dem som leder det, personlig. Ja, men det spiller ingen rolle, for da putter man inn en annen. Jo, men han som tar avgjĂžrelsen vil vĂŠre redd for Ă„ miste inntekten. Neida, det vil han aldri gjĂžre. Han vil bare bli rotert til en annen. Han vil bli et eller annet der,

[01:12:10 - 01:12:26] han med samme lÞnn. Er det morsomt, eller? Det virker ikke det helt. Det er sÄnn som i casino, der han blir food and beverage manager. Ja, da blir du food and beverage manager, men du fortsetter Ä gjÞre akkurat det samme. Det har jeg ingen tro pÄ.

[01:12:26 - 01:12:42] Ace Rothstein. Hva vil du hĂžre om CIA-lederen, eller om Tesla sin nye sjef? Hvordan har du funnet han? Gina Haspel, synes jeg, er mer ... Tesla er morsom. Ja, hun er ny for Ă„ lede CIA. Men her er det ...

[01:12:42 - 01:12:58] Hva som interesserer meg med henne, det er at hun drev jo tidligere CIA's black site i Thailand. Det er helt sant. Hun var sjef for den. Hva er det for noe? Black site, det er en ...

[01:13:00 - 01:13:16] CIA hadde, og dette er kjent, de hadde black sites i Polen, i Thailand, prĂžver jeg Ă„ huske, og alle land, de hadde definitivt i MidtĂžsten, prĂžver Ă„ huske hvilket land det var i, men mange steder hvor faktisk fanger,

[01:13:16 - 01:13:32] altsÄ folk som da CIA ikke liker, det kan vÊre folk de mener er terrorister, havner uten lov og dom. Utenfor det amerikanske ... Som Botano Bay? Ja, bortsett fra at det er ikke en black site, for den vet alle om, ikke sant?

[01:13:32 - 01:13:48] SÄ den er ikke en black site. Og dette er ikke noe jeg finner pÄ, sÄ det er opplest og vet at det stÄr til og med i budsjettene deres nÄ. SÄ dette er stedet hvor du forsvinner, ok? SÄ hun er leder for en sÄnn, og ikke bare det, men

[01:13:48 - 01:14:04] hun ble, hun ledet vel, enten var en deputy head, eller sÄ ledet hun CTC, som er jo en av de mer spennende stedene innenfor delen av CIA, altsÄ counter-terrorism-

[01:14:04 - 01:14:20] biten. Hun leder, altsÄ dette er gÄtt etter 9-11, men sÄ hun har jo pÄ en mÄte vÊrt med nÄr de har brukt disse enhanced interrogation metodene, ikke sant? Waterboarding og hele greia. Og var det

[01:14:20 - 01:14:36] all narkotikker var det, tror jeg, som ble waterboardet under hennes ledelse da, av denne black siten. Men poenget er at det finnes et veldig god bok om dette her,

[01:14:36 - 01:14:52] og hvordan dette gÄr i et system. AltsÄ fordi sjefen José Rodríguez fra CTC, pÄ dette tidspunktet, han mÄtte jo forlate CIA. Og det var jo ikke CIA som ville ha disse

[01:14:52 - 01:15:08] som mange kaller torturer, og det kan han jo rett og kalle det, torturer-metodene. Det var faktisk folk i det hvite hus pÄ det tidspunktet som Þnsket dette. Og CIA, de tar saken til justisdepartementet,

[01:15:08 - 01:15:24] og justisdepartementet sÄ gÄr det frem og tilbake hvordan dette skulle gjÞres, og hele prosedyren pÄ hvordan, altsÄ hvor lenge skulle man liksom dryppe vann i ansiktet pÄ folk, med hvilken frekvens og alt mulig sÄnn. Men greiene var at dette var legalt. SÄ hvis noen har lyst til Ä lese

[01:15:24 - 01:15:40] historien om dette, sÄ er boken til José Rodríguez som heter Hard Measures en veldig interessant bok, men den handler ogsÄ om hvordan i ettertid, plutselig er det ingen som vil ta ansvar. Rumsfeldt og den gjengen der, og Lisa Rice, de vil ikke

[01:15:40 - 01:15:56] ha noe med dette Ä gjÞre. Det er de som har pushet pÄ for at man skal bruke dette fra starten. Justisdepartementet, som da, det er Attorney General som er med pÄ Ä sette hvordan dette skulle gjÞres for at det skulle, ikke sant, det er CIA som sier bare at hvis vi skal gjÞre dette

[01:15:56 - 01:16:12] sÄ mÄ vi ha legal background, legal backing for Ä kunne gjÞre dette her. Vi mÄ ha prosedurer og hele den biten der. Og de gjÞr, sÄ, men i hvert fall hun har jo vÊrt manager for en sÄnn site.

[01:16:12 - 01:16:28] Hun er jo karriere, har jo hele karrieren inn, for jeg tror hun dukte opp i et retnings sammenheng i BÄltidt-tallet en gang. SÄ hun har en altsidig bakgrunn. Men Hard Measures av José Rodriguez den,

[01:16:28 - 01:16:44] altsÄ det er ikke finans, men jeg har vÊrt Ä lese. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var ganske hemmelig. Ja. Jeg vet ikke hvordan man gÄr over

[01:16:44 - 01:17:00] til at Tesla har funnet sin nye VP of Engineering i Snapchat. AltsÄ med mindre. Men du kan si at, jeg klarer ikke Ä, simulert rukning er bare ikke artig. Nei, det er jÊvlig ubehagelig. Har du gjort det? Jeg har kjent pÄ det, ja.

[01:17:00 - 01:17:16] Har du blitt waterboarder? Ja, men altsÄ kun Þvelsesmessig, for Ä vite hvor det gÄr. At de holder pÄ et handkle eller noe sÄnt over ansiktet. Ja. Hvordan fÞles det? Det fÞles som det er ubehagelig, veldig ubehagelig. Omtrent som en Tesla ogsÄ?

[01:17:16 - 01:17:33] Ja, ikke fullt sÄ ubehagelig, men jeg skjÞnner overgangen. Jeg vet ikke om folk har fÄtt med seg at vi ikke gjorde Tesla-shorten som vi hadde lyst til Ä gjÞre. Og det er litt irriterende at vi ikke gjorde det. 400 og noen prosent. Nei, nei, nei, den er opp mer.

[01:17:33 - 01:17:50] NÄ er den 600, nesten 700 prosent oppgang. Jo, men oljeoppsjonen er opp over 70 prosent, 75 prosent. Best made these for enda, altsÄ. Ja, men det som var det geniale med den Tesla var jo at man ikke hadde risiko mer enn litt over en mÄned,

[01:17:50 - 01:18:06] halvannen mÄned. Men det gÄr an Ä gjÞre det fortsatt, men nÄ er oppsjonen mye, mye, mye. Ja, men gjÞr du spreader sÄ er det ikke sÄ gÊrent, for volatiliteten gÄr opp. Det betyr at de du utsteder, du kjÞper jo en oppsjon her ogsÄ, men den du utsteder fÄr du ogsÄ bedre betalt for. SÄ det er ikke sÄnn at,

[01:18:06 - 01:18:25] og hvis du utsteder en kÄl i tillegg, sÄ vil du ogsÄ fÄ godt betalt for den. Men det er klart at nÄ er vi jo in the money. Vi snakket om 250-200 fÞrst, sÄ hadde vi muligheten til Ä gjÞre 300 mot 250,

[01:18:25 - 01:18:41] tror jeg, striken, mens vi utstedte 350-kÄlen. SÄ jeg ville vÊre forsiktig med den kÄlen. Hvis det kom en short squeeze eller noe sÄnt, sÄ du fikk en brukbar oppgang i Tesla-aksjen,

[01:18:41 - 01:19:00] da ville jeg kanskje prÞve Ä reetablere en ny kÄl. Jeg har en alternativ strategi som jeg vil teste. For Ä begynne med var det jo jeg som sa at jeg trodde Tesla skulle ut til null. NÄ har jeg en ny teori. Jeg tror at Tesla skal opp i nÊrheten av samme nivÄer,

[01:19:00 - 01:19:16] basert pÄ bare tekniske Ärsaker. En short squeeze er et annet slag. Det tror jeg er i hvert fall en risiko for det, nÄr du har 31 prosent av floaten som er utlÄnt til short-short. SpÞrsmÄlet er hvordan Ä legge opp en strategi

[01:19:16 - 01:19:34] som forventer en spike pÄ kort sikt og en kollaps pÄ lang sikt. Hvordan Ä redusere den totale kosten og total eksponeringen med Ä gjÞre det? Ja, det gjÞr det. Jeg mÄ tenke litt pÄ hvordan jeg skal gjÞre det. Jeg mÄ se pÄ voldkurven ogsÄ. Men du kan si at voldtaliteten har steget,

[01:19:34 - 01:19:54] sÄ for det fÞrste, hvis jeg trodde pÄ det, sÄ ville jeg gjÞre en strategi hvor jeg shortet voldtalitet, slik at jeg fikk litt benefitt av time decay og nedgang i voldtalitet. Hvis du sitter pÄ den oppsjonskombinasjonen

[01:19:54 - 01:20:13] som vi snakket om, 300 mot 250, altsÄ 300 putt som du eier mot 250 putt som du har solgt, eller 250 putt som du har kjÞpt mot 200 putt som du har solgt. Hvis du sitter pÄ det, sÄ har den en nett delta. Deltaen er hvordan den beveger seg i forhold til aksjen.

[01:20:13 - 01:20:30] Hvis aksjen gÄr en dollar, og du har en delta pÄ 0,5, sÄ beveger oppsjonsverdien din seg med en halv dollar. Hvis aksjen gÄr en dollar, sÄ ... SÄ en mÄte Ä gjÞre det pÄ er at hvis du er Ä kjÞpe Tesla,

[01:20:30 - 01:20:46] altsÄ rett og slett ... Liksom en bil. Ja, det gjÞr det jo. Men hvis vi ... La oss si at vi satt tilsvarende short 100 000 Tesla. Det er det oppsjonsposisjonen vÄr er.

[01:20:46 - 01:21:04] SÄ kunne man gÄ inn i markedet og kjÞpe 100 000 Tesla-aksker, og sÄ vil deltaen din vÊre 0. SÄ hvis du fikk denne kortsiktige oppgangen, sÄ vil du ikke bli skadet av det.

[01:21:04 - 01:21:22] Du vil ikke gjÞre deg noe, og sÄ vil du da, nÄr du fant det nivÄet, la oss si at det nivÄet var 300, sÄ vil du selge ut Tesla-aksjen din igjen, og da har du reetablert den posisjonen du har hele tiden. SÄ du kan gjÞre det med Ä hedje med aksjer,

[01:21:22 - 01:21:40] eller du kan overhedje, hvis du er veldig sikker pÄ at dette skal gÄ opp. La oss si at du hadde deltaen pÄ tilsvarende 100 000, da mÄ du kjÞpe 100 000 aksjer. Men la oss si at du er veldig sterk i troen pÄ at du skal fÄ en korreksjon oppover,

[01:21:40 - 01:21:57] da kunne du kjÞpt 150 000 aksjer for den sakskil. Men nÄ har du en helt annen risiko enn det vi hadde med den oppsjonsposisjonen. Ikke minst du mÄ stille mye mer sikkerhet. Ja, da mÄ du stille sikkerhet for aksjer. Du mÄ kjÞpe aksjene, ja.

[01:21:57 - 01:22:14] Men du kan sikkert fÄ de finansiert, og der du har oppsjonsspreden vil du kunne bruke den som en delsikkerhet mot andre, for den dekker deg jo tross alt en del av veien ned. Summen av dette er at det burde vÊre oppsjonshandel utbredt i Oslo. Ja, men det er som jeg sier,

[01:22:14 - 01:22:32] med de eksemplene jeg har sett, det lÞnner seg jo ikke Ä gjÞre det, fordi det er sÄ stor forskjell mellom kjÞper og selger, og det er ingen market maker der som er villig til Ä gjÞre det. Du stiller deg prisen pÄ en spread som er bedre. En spread har en bid-offer,

[01:22:32 - 01:22:48] den har ikke sÄnn at du mÄ kjÞpe den ene oppsjonen pÄ offeret, og selge den andre pÄ bid-prisen. Da gÄr det ikke rundt i det helt. Du har ingen som pÄ en mÄte sier, ok, jeg stiller deg den der spreaden. Det var en i dag som ville gjÞre dette i Norwegian som jeg nevnte,

[01:22:48 - 01:23:05] og han regnet ut at han ville fÄ 375. Og 375 var en kjempedÄrlig pris for det, sÄ jeg synes ikke det var god. Men normalt sett, la oss si at den vil kanskje vÊre 4-4,5. Hvis jeg var som market maker og stillte den 4-4,5,

[01:23:05 - 01:23:21] da kunne han selge den pÄ 4. Men jeg vil ikke ta spread av begge bena, da blir det ikke attraktivt Ä gjÞre. SÄ du mÄ ha noen som er villig til Ä stille opp. Det var noen som fortalte meg at de hadde snakket med en av de stÞrste,

[01:23:21 - 01:23:39] kanskje den stÞrste nettmegleren, og klaget pÄ spreaden, og da fikk han beskjed om at hvis du handler nok, hvis du omsetter nok, sÄ skal vi begynne Ä stille deg bedre priser. Men det er det jeg ikke har skjÞnt i finans. For hvis du gÄr langs en eller annen shopping gate i Oslo,

[01:23:39 - 01:23:55] og ser at alt som er her over er helt idiotisk priset, sÄ er det ingen som gidder Ä gÄ inn og spÞrre. Det er ingen som er interessert i det, de gÄr ikke inn og prÞver klÊrne. Du mÄ gjÞre det attraktivt for folk Ä gjÞre det, du mÄ gjÞre det motsatt. Priset er sÄnn at folk gÄr inn i butikken,

[01:23:55 - 01:24:12] og det er det ikke norske meglehus er villige til Ä gjÞre. Det er et stor business som stÄr og venter pÄ den som gidder Ä lÊre seg det Ä gjÞre. Hvis den indikasjonen som vi opplever, altsÄ de henvendelsene som vi opplever, er representativ, sÄ er det stor business Ä gjÞre pÄ dette her.

[01:24:12 - 01:24:30] Men noen mÄ liksom ta skrittet. Fikk jeg melding i ferd med avlÞnning, vi er sÄ langt over tiden nÄ at jeg mÄ bare prÞve Ä klippe det her, det som gikk som mulig. Jeg har litt dÄrlig spÞke. Fikk et spÞrsmÄl fra en, et langt spÞrsmÄl fra en lytter, men han spÞr om,

[01:24:30 - 01:24:47] hvordan ligger kunstnerpsnivÄet til den gjennomsnittlige norske investerer, ligger pÄ en skala fra Chartersveien til Peter VÄhlen? NÄ forutsetter han jo at Chartersveien ikke vet noe om finans, det vet jeg ikke. Det er enten det eller at jeg ikke vet noe om Chartersveien vet. For den der Chartersveien som vet, sÄ vil jeg jo ikke si.

[01:24:47 - 01:25:05] SÄ jeg vet ikke. Hvorfor synes du at det ligger kunstnerpsnivÄet til den gjennomsnittlige norske investerer? For Ä vÊre helt Êrlig sÄ vet jeg ikke, fordi noen ganger sÄ kommer det over folk som kan fryktelig mye, men de kan gjerne veldig mye om enkeltakser.

[01:25:05 - 01:25:22] Men jeg mÄ jo si, at for Ä snakke med, som hedgefondforvalter da, nÄr du var rundt, og de ville vite hva du hadde, hva du tenkte om markedet, hva du hadde for posisjoner.

[01:25:22 - 01:25:38] Og sÄ la oss si du forklarte en CDS-posisjon, eller noen rÄvarer, eller et eller annet sÄnn, og sÄ ville jeg, og jeg syntes det der var briljant selv, for jeg tenkte, dette her er en kjempeidé. AltsÄ, hva har du tro? Det var jo ofte, hva har du troa pÄ nÄ? Og sÄ hadde du denne her posisjonen,

[01:25:38 - 01:25:54] og du med stor entusiasme fortalte alle faktorene rundt den, det fundamentale bildet rundt hvorfor du gjorde det, hvilke nivÄer du gjorde det pÄ, hva du sÄ etter hele greia. Og etter liksom 30 minutter med entusiasme fra min side, sÄ ville det bli stille inn i den andre enen,

[01:25:54 - 01:26:11] og sÄ kom spÞrsmÄlet, er du bull Oslo BÞrs, eller? Da gikk lufta ut av ballongen. Da gikk bare teppe ned. Og da var det sÄnn, da totalt punkterte det, da satt du jo sÄ ned i det,

[01:26:11 - 01:26:28] i et svett, sÄnn gauda rundstykke, resten av den der, og det var deprimerende. Men det finnes smart guys in the room der ute. Hva var det Morgan Stanley kalt opp for noe?

[01:26:28 - 01:26:47] Nei, det var nÄr jeg klaget over, jeg sa at margin, de hadde beregnet, sikkerhetskrav de hadde beregnet, var feil, og da sa han, hvem tror du har rett? Hvem tror du har rett?

[01:26:47 - 01:27:06] En dipshit fund in the frozen wastelands of Norway, eller Morgan Stanley, the largest prime broker in the world? Og da sa jeg, det er faktisk en dipshit fund in the frozen wastelands of Norway. Og det var det, jeg hadde rett. Og det mÄ jo ha vÊrt titelen pÄ din upubliserte biografi.

[01:27:07 - 01:27:25] Dipshit in the frozen wastelands of Norway. Det du kan gjÞre er at du kan ta Machine Learning, sÄ gÄ gjennom alle podcastepisoden, og sÄ kan vi da, de har en OCR-versjon, sÄnn at du bare drar ut der, lager til en tekst, kjapp redigering, sÄ har du en biografi, og sÄ er du pÄ skavlan.

[01:27:25 - 01:27:43] Yay! Kanskje det er en bra titel pÄ denne podcasten, Dipshit in the frozen wastelands of Norway. Hvem vet? Hva var den forrige? Den funket dritbra. Ja, den var... Wow, that's so interesting. Ja, det var sÄ fornÞyd med meg selv.

[01:27:44 - 01:28:01] Og nĂ„ har det ikke regnet ut, nĂ„ begynner vi Ă„ nĂŠrme oss en million avspillinger. Wow. Virkelig? Det er ikke sĂ„ langt igjen nĂ„. Oh wow. Mulig at jeg overskjell litt hvor langt det er igjen, men det er ikke sĂ„ langt igjen. Åja, jeg antok at vi var nord av 600 000 nĂ„, men hvis vi begynner Ă„ nĂŠrme oss...

[01:28:01 - 01:28:18] Jeg tror vi har bygget 700 eller 800 nÄ. Jeg mÄ manuelt oppdatere det. Unbelievale. Hvor mange tror du har hÞrt inn fÞrste gjennomgang av livet ditt? Vet ikke, 20 000? 72 938 avspillinger.

[01:28:18 - 01:28:36] Wow. Det er ganske bra. SÄ er det liksom dip til neste da. NÄr du skjÞnte hva det handlet om, sÄ trynet man skikkelig. Og sÄ er det litt ytterligere dip. Men da er det utgjÞring. De mÄtte bare komme seg av de der i fÞrste.

[01:28:36 - 01:28:53] SÄ denne traumafasen, de mÄtte komme igjennom den. Det er det du sier. Og episode nummer tre har en bra titel. Og jeg vil gjenta det nÄr vi avslutter nÄ, nÄr vi er sÄ langt. Hva gjÞr de smarteste investererne akkurat nÄ? Kan du oppsummere det pÄ et eller annet vis? Det smarteste...

[01:28:54 - 01:29:11] Gjennomgangstema. Og det betyr at... Jeg vet ikke om det kommer til Ă„ skje eller ikke, men gjennomgangstema er at folk driver av shorter. De kommer seg ut. De driver med strategier for Ă„ beskytte gevinstene sine og komme seg ut av noen av de smarteste. Det er faktisk tema.

[01:29:12 - 01:29:28] Det var tema pÄ en frokost jeg var i i gÄr. Og det var tema... Det hÞrte du ogsÄ han Lee, som jeg husker ikke navn pÄ, som snakket om den nye kvelden. Han London Trader. Jeg husker om den trading-correlation du andre pÄ. Ja, han der.

[01:29:29 - 01:29:47] Men det sammenfaller ogsÄ med det vi snakket om i februar, etter den fallet der hvor jeg gikk lang, men sa at jeg tror det bare er en korreksjon oppover. Jeg tror det ruller over. Jeg hadde en dator i hodet mitt pÄ 16. mai,

[01:29:47 - 01:30:03] men det er bare sÄnn... Jeg begynte Ä se etter svakhetstegn i markedet. SÄ fÄr vi se om det skjer. Men da tror jeg vi avslutter denne episoden. Vi gjorde faktisk et opptak fÞr episoden, der jeg visste Peter... Nei, please. VÊr sÄ snill.

[01:30:03 - 01:30:19] SÄ jeg kommer til Ä klippe det inn nÄ. Nei, vÊr sÄ snill. Men det mÄ jeg ha til at... Nei, jeg orker ikke. Det der er jo helt hÄplÞst. SÄ etter vÄrt samtale med... Jeg blir helt glad av Ä se pÄ det der. Etter vÄrt samtale med Erik Hansen fra IG Marked, sÄ er det mulig at vi har et klipp.

[01:30:19 - 01:30:35] Hvis det ikke, sÄ... SÄ har Peter gÄtt i svart. Jeg gikk jo i svart nÄr du viste meg det der. Jeg vil helt gÄ i svart nÄ. Jeg tror jeg gÄr opp for Ä klippe det inn. OgsÄ bare heller da...

[01:30:35 - 01:30:51] Feel the wrath. Men uansett sĂ„ mĂ„ du hĂžre pĂ„ Erik Hansen nĂ„, fra IG Marked. Fordi at etter det, sĂ„ kommer det et lite klipp, der jeg viser Peter Twitch. Da kan du heller ta speedball-lyden. Ja, men den er ogsĂ„ med. Å, herregud.

[01:30:51 - 01:31:07] Men det er jo dritbra, du kan snikskryte. Nei, nei, nei, nei. Jo, jo, jo, det er helt klart. Og sÄ skal du Twitch-streame nÄr du trener og sÄ. Det er det jeg sa. Det er masse penger Ä tjene pÄ donasjoner og alt. NÞdenlÊrer og sÄ videre, for hva jeg grenser.

[01:31:07 - 01:31:27] Beklager at vi har den lengste episoden. Her er Erik Hansen fra IG Marked. Og etter det, Peter Warren, som skryter av speedballen sitt. NĂ„r det gjelder Ă„ bygge opp en algoritme, veldig mange vil jo ikke ane hvor de skal starte. Tilbyr dere halvferdig eller ferdig algoritme

[01:31:27 - 01:31:43] man kan bygge videre pÄ? Vi som eklere erbjuder ikke noen ferdige strategier. Det har vi ikke. Deremot sÄ ProRealTime har en hemside av ProRealCode.com som er ungefÊr som et community

[01:31:43 - 01:31:59] der det er mange som legger opp deres strategier. Og programsprÄket er veldig enkelt. Som nybÞrger skal man jo gÄ inn der og ladde ned en ferdig strategi og utgÄ fra den. Sen skal man aldri ta en annen strategi

[01:31:59 - 01:32:15] og bÞrje tradere pÄ den live. Utan du mÄ jo analysere og ta fram din egen strategi. Om du bare tar en annen strategi sÄ kommer du aldri kunne lita pÄ den sen nÄr det gÄr til fel hold. Men det finnes mÞgeligheter Ä hitte ferdige strategier pÄ nettet

[01:32:15 - 01:32:31] ProRealCode.com for Ä komme i gang. Hva var det jeg kommenterte der? Jo mer du underspiller jo mer du tenker pÄ det. Du bare sto i tro pÄ den, ja. Jeg hadde jo tenkt Ä vise deg Twitch fÞr vi startet,

[01:32:31 - 01:33:00] og fremtiden med det. En hva for noe? Twitch? Twitch. Hva betyr det? Jeg mÄ nesten vise deg fÞr vi starter. Et butt. Her er det alle tenÄringer holder pÄ med.

[01:33:00 - 01:33:16] Spesielt tenÄringsgutter. I stedet for Ä se pÄ TV. SÄ det er neste nivÄ av YouTube. Jeg vet at skoler og alt er litt bekymret for dette. Men jeg har lyst til Ä vise deg noe.

[01:33:16 - 01:33:34] Du deler det inn pÄ spillet, det er det som er det primÊre. Og dette er jo dataspillet over Fortnite. Har du ikke hÞrt det ordet fÞr? Jo, jeg hÞrte det for fÞrste gang pÄ 17. mai. Akkurat nÄ er det 100.000 som sitter og ser pÄ.

[01:33:34 - 01:33:50] Den som ser pÄ den nÄr amerikanerne sover. Men uansett. NÄ er det en eller annen amerikaner som sitter og spiller Fortnite. Det er live nÄ. Og sÄ er det 27.000 mennesker som ser pÄ.

[01:33:50 - 01:34:07] Det er bare det Ä vÊre en av dem er flaut nok. Nei, men se her. Her er det jeg prÞver Ä forklare deg. Ikke dÞm det. Folk driver og gir ham penger for Ä subscribe. For Ä fÄ lov Ä...

[01:34:07 - 01:34:24] For Ä fÄ lov Ä hva da? For Ä fÄ lov Ä kjette for eksempel. SÄ betaler han 5 dollar i mÄned for en person. Og sÄ fÄr han karen 2,50-3 dollar. Hvis jeg hadde satt med den nÄ sÄ hadde du bare hÞrt den salve.

[01:34:24 - 01:34:40] Jo, men det er jo en del av det. Skal vi hÞre pÄ. AltsÄ, men... Dette er det som alle har hÞrt om.

[01:34:40 - 01:34:57] Men se pÄ dette da. Noe som heter IRL. Som er det at folk... Men who gives a shit? HÞr nÄ. SÄ det er at folk... Dette er det aller stÞrste fenomenet som bygges opp nÄ. NÄr det kommer til media. Se pÄ dette nÄ.

[01:34:57 - 01:35:14] Dette er folk som bare filmer seg selv. Dette er folk som filmer seg selv. Og de finner de sykeste spesialitetene. SÄ her da, man har en mikrofon sÄ ser du at det er formet som to Þrer. Det er en form for... Se pÄ det.

[01:35:14 - 01:35:30] PrÞver Ä fÄ meg i skikkelig dÄrlig humÞr fÞr vi ser pÄ nÄ, eller? Se pÄ. Se pÄ. AltsÄ, her er det... Dette er for de mest uintelligente menneskene pÄ planen. Hvis du hÞrer pÄ hva det er for noe. SÄ det hun gjÞr nÄ er... Dette er Þremassasje.

[01:35:30 - 01:35:46] Det er et fenomen som heter ASMR. SÄnn at hvis du nÄ snakker virkelig inn i mikrofonen. AltsÄ helt tett inntil. GjÞr det nÄ. Ok. Og?

[01:35:46 - 01:36:02] SÄ den som hÞrer pÄ da fÄr oppleve stemmen din pÄ en helt annen mÄte. Og dette, hver dag man har en mikrofon som er tatt. SÄ nÄr du puster inn i mikrofonen og snakker sÄnn sÄ blir det et sÄnt helt vittig, intenst. SÄnn at folk fÄr liksom frysninger

[01:36:02 - 01:36:22] og at hÄret reiser seg i nakken. HÞrer du det som er pÄ min mikrofon nÄ? Ja. HÞrer du det? Ok. Vi skal se om du kan fortelle meg hva dette er da. Er du klar? Ja, men jeg skal vise deg en da. Se pÄ den her da. Se pÄ den her, Karl. En kineser... Nei, en japaner som filmer seg selv og gÄr rundt i Tokyo.

[01:36:22 - 01:36:39] Det er... Et tusen mennesker sitter og ser pÄ han. Ja, men det er... Men er ikke det fascinerende? Nei, kjÞp da. Fortell meg hva dette er. Gamle venneteknologi.

[01:36:39 - 01:36:55] Nei, vent da. Sorry, det er som... Ferdig... Jesus. Det lukter. Herregud. Sorry. Slutt det. Jeg spĂžr... Hvordan da? NĂ„r han slapp av, da fjerte han.

[01:36:55 - 01:37:21] Tydeligvis. Fy faen. Det lukter ikke. Hva har han gjort? Tripp ham. Spis ham. Hva faen er det?

[01:37:21 - 01:37:37] Det er jeg som slÄr pÄ speedball. Nei, jeg tror det var Bisha. Skal vi prÞve den takta selv, eller? Ja, ja, ja. Dette er bare sÄnn oppover. Det er bare sÄnn oppvarmingstak. Ta og film og legg det pÄ Facebook-gruppa her.

[01:37:37 - 01:37:53] Der gÄr det for deg. Hvis det er... Hvis det er, BidÞ. Du kan gjÞre dette pÄ Twitch. Og fÄ donasjoner. Nei, give a shit. Se pÄ deg, da. Nei, nei, nei. Men nÄ begynner vi Ä komme ned i dem som har noen fÄ. Jeg blir i dÄrlig humÞr, altsÄ.

[01:37:53 - 01:38:09] Jeg gjÞr det. Du hÞrer meg sitte og klikke dette hele tiden, eller? For det er liksom mÄten Ä gjÞre det pÄ. Jeg synes dette er... Men se nÄ. Nei, det er ikke det. Det er jÊvlig dÞdt. Ja, men det er ikke det. Fordi at folk finner sine egne nischer. Ja, men det er fint.

[01:38:09 - 01:38:27] Se nÄ pÄ dette. Men altsÄ, noen mennesker har alle mulige fetisjer i seksuell. Men det er ikke fetisjer. Det er ikke det. Jo, dette er en fucking fetisj, nÄ er det kul med dette. Nei. Dette er menneskelighet pÄ sitt mest ekstreme.

[01:38:27 - 01:38:43] Ja, men det trenger jeg Ä se. AltsÄ, det er potetisk og alt det der, det er ikke det. Men dette er et fenomen som kommer. Som er her, og som kommer. OgsÄ driver folk... Her! Live Bitcoin krypto. Se pÄ det. Her sitter han kontinuerlig og kommenterer. Jeg burde... Se nÄ.

[01:38:43 - 01:39:00] Han sitter bare her og ser pÄ... PÄ Bitcoin... Nei, kryptokursa. OgsÄ kommenterer han nÄr ting skjer. OgsÄ sitter... Da kommer bÞrset som Elmax med krypto. Der kan du kola og kato, der kan du... Men det er jo overalt. Hva er vitsen med kola?

[01:39:00 - 01:39:16] Fordi du er raskere, hvis du har kola cross-connected, da er du mye raskere enn andre. Ja, men det er jo desentralisert. I forhold til bÞrsen. Nei, det er jo ikke desentralisert. AltsÄ, kola til bÞrsen. Ja, til... Ja, det er sant. Til... Nei, vÊr sÄ snill da.

[01:39:16 - 01:39:32] Nei, dessverre kan du ikke. Jeg blir... PÄ Ä lage mat. I et dÄrlig humÞr, Ä se hjernedÞd greier, ass. Jeg gleder meg til Ä vise deg Twitch, JL. Gud, jeg hater det der, det er dult, ass. Jeg skal fortelle deg at min tid pÄ denne planeten er snart over. NÄ er det pÄ tide Ä reise, ass. Fucking hell.

[01:39:34 - 01:39:42] SÄ det jeg tenkte Ä gjÞre nÄ, er Ä klippe det her ned litt, og spille det etter rulleteksten. Det hÄper jeg virkelig ikke du hadde tenkt Ä gjÞre.

Powered by Labrador CMS