Dette bildet satte fyr på internett. Men er LK-99 den hellige gral?

Intervju med superleder-ekspert Erik Østreng om mulig gigantisk gjennombrudd

Publisert

For litt over en uke siden tok internett fyr da vi så konturene av nok et teknologisk gjennombrudd, denne gang på superledere. Materialet heter LK-99 og ble lovet å være den første superlederen i romtemperatur. Men øyeblikkelig begynte folk å tvile. Kunne dette virkelig være sant?

Her kan du høre hele intervjuet på Tid er pengers Patreon-kanal

Tid er penger er så heldig å ha smarte lyttere og nok en gang kan vi snu oss mot en lytter for å finne en ekspert på meget høyt nivå. Erik Østreng har skrevet doktorgrad, "Atomic layer deposition of thin films containing alkali metals" og har selv laget superledere. Han høres ut som eksperten man kan stille spørsmål om LK-99.

Østreng er uttrykker en blandet oppfatning om LK-99 og sammenligner den usikre tilstanden til forskning rundt det med den innledende forvirringen rundt koronaviruset og vaksinene.

Østreng beskriver LK-99 som en potensiell "hellig gral" i materialvitenskap, men uttrykker bekymring for at mange aspekter av forskningen er uvanlig, inkludert manglende verifisering fra andre forskere. Han er imidlertid fortsatt åpen for muligheten for at LK-99 kan fungere som en superleder, gitt at de fysiske dataene og elektronstruktursimuleringene ikke utelukker det.

Samtalen går også inn på implikasjonene av en slik banebrytende teknologi, inkludert dens potensielle bruk i kvantecomputing, energioverføring og lagring. Likevel peker Østreng på den lange veien fra konsept til kommersiell bruk, og trekker frem utfordringene med å skalere produksjonen av slike avanserte materialer.

I intervjuet berøres også andre fremtidige teknologier og materialer, som grafen og thorium, hvor begge møter betydelige utfordringer i industrialisering og adopsjon. Samtalen reflekterer generell skepsis mot overdrevne påstander om disse materialene i media og internett, og fremhever viktigheten av nøye vitenskapelig granskning.

Få tilsendt research, nyheter og informasjon om podcasten i nyhetsbrevet, abonner gratis her

Powered by Labrador CMS