India støtter Russland med kjøp av olje.
India støtter Russland med kjøp av olje.

Så bra funker sanksjoner mot Russland

Publisert

Torsdag har amerikanske myndigheter publisert en rapport for å oppsummere hvordan sanksjonene mot Russland har fungert.

For et år siden på G7-toppmøtet i Elmau ble lederne enige om å forfølge en politikk for å sette en øvre grense for prisen på russisk olje for å forhindre at Russland fortsetter å tjene ekstra på å krige.

Pristaket er et nytt verktøy designet for å oppnå to tilsynelatende motsatte mål: å begrense Russlands oljeinntekter samtidig som man opprettholder forsyningen av russisk olje. Ved å oppnå disse målene ville det bli vanskeligere for Russland å finansiere sin brutale krig i Ukraina, samtidig som energikostnadene holdes nede for forbrukere og bedrifter over hele verden.

Russiske eksportvarer har fortsatt å strømme, og bidrar til stabilitet på det globale oljemarkedet. Selv om de globale oljeprisene har holdt seg stabile, har prisen på russisk olje falt betydelig, noe som reduserer Kremls inntekter. Umiddelbart etter invasjonen mottok Russland enorme profitter på en oljeprisøkning skapt av krigen i Ukraina.

I dag fjerner pristakpolitikken denne vinningen fra bordet, noe som gjør det mulig for lav- og middelinntektsland å kjøpe olje, samtidig som det blir stadig vanskeligere for Russland å finansiere sin aggresjon.

Powered by Labrador CMS