Episode 16 - Risikofri dobling av pengene med Bitcoin

Publisert Sist oppdatert

[00:00 - 00:19] đŸŽ” The governments don't rule the world, Goldman Sachs rules the world. Velkommen til den 16. episoden av Tid er penger, en podcast med Peter Warren.

[00:19 - 00:40] Peter sitter og leser igjen om, eller fÞlger bakken. Ja, noe blant annet, ja. Er du klar for noen episoder som kommer til Ä strepe inn noen bitcoin? Ja, vi har jo hatt noen av dem, men samtidig sÄ har jo sÄpass mye skjedd i bitcoin at jeg forstÄr at det er et informasjonsbehov der ute,

[00:40 - 00:56] og det har jo Þkt noe dramatisk i det siste. SÄ vi kommer til Ä komme tilbake til det og en del andre tema i dag. Jeg kan fÞrst fortelle om vÄr partner i forbindelse med podcasten. Det er IG Markets.

[00:56 - 01:15] Det er IG Markets, en nettmegler for private investorer og tredere som er aktiv i finansmarkedet. Hos IG kan du handle et bredt spekter av markeder, og i det siste har det kanskje vÊrt spesielt stort fokus pÄ et produkt de har hatt ganske lenge, som er lang- og shorthandel av bitcoin via deres derivat.

[01:15 - 01:32] Mange norske kunder treder ogsÄ lang- eller shorthandel av norske aksjer, og du kan ogsÄ handle en del internasjonale aksjer, bÄde lang- og shorthandel. Jeg kan ogsÄ nevne at blant IG sine kunder er to tredjedeler lang bitcoin.

[01:32 - 01:51] Kanskje ikke en sÄ stor overraskelse nÄ? Nei, og hvis det har vÊrt en sÞnn, sÄ har de jo tjent gode penger pÄ det. I tillegg til at vi igjen og igjen kommer tilbake til bitcoin, sÄ kan du handle eksotiske rÄvarer som apelsin, sukker, og selvfÞlgelig kan du handle valuta og statsobligasjoner og diverse.

[01:51 - 02:15] Mot slutten av podcasten skal vi ha en samtale med Erik Hansen fra IG Markets, der han forteller litt om deres system for Ä handle bitcoin og hvordan det fungerer. Her er et lite utdrag av den samtalen. Man merker ogsÄ at bitcoinmarknader ikke er mogne som mange andre marknader, utan det er ofte veldig store skillnader pÄ priset mellom bitcoinmarknader.

[02:15 - 02:33] Det IG gjÞr kort og godt er at vi tar priserne fra 10 ulike bitcoinmarknader og erbjuder en produkt. Man kan da handle bitcoin i ulike valuter hos IG. Man kan ogsÄ handle fraktaler av kontrakt.

[02:33 - 02:52] Det minste kontraktet man kan handle hos IG motsvarer omkring to stykken bitcoin. Ja, da er vi i gang. Her kan vi ogsÄ se at vi har i Facebook-gruppen som nÄ har nÄdd sÄ vidt av et 500 medlemmer eller 499 eller noe sÄnt.

[02:52 - 03:09] Da er det vel 90% av diskusjonen om bitcoin. Hvis du vil gjÞre det, sÄ er det Tid er penger. Hvis du bare sÞker det, sÄ finner du det. Vi hadde et veddemÄl der, som vi nevnte i en tidligere episode der jeg bett deg mot noen av leseren.

[03:09 - 03:27] Der jeg sa at bitcoins kresje tok selvfÞlgelig veldig feil pÄ lang sikt, men innenfor horisonten pÄ veddemÄlet sÄ traf jeg. Ja, din pÄstand da, fordi det var jo du som la ut veddemÄlet.

[03:27 - 03:43] Din pÄstand var jo at bitcoin skulle kresje inn i ni dager, og sÄ spurte noen om hva ligger i et kresj. SÄ svarer du at det er et kursfall pÄ 20% eller mer. SÄ var det da folk som hoppet pÄ det.

[03:44 - 04:04] Da er det jo egentlig uinteressant i hva bitcoin gjÞr etter de ni dagene for deg, fordi dette er jo en binÊr sak. Enten sÄ har du rett, hvilket du fikk i dette tilfellet, eller sÄ tar du feil. Men risikoen din forsvant, og risikoen til de som veddede med deg forsvant umiddelbart etter de ni dagene.

[04:05 - 04:24] SÄ du var da avhengig av veien. AltsÄ, det spilte ingen rolle for deg om bitcoin, som vi nÄ vet i ettertid, har steget grassalt etterpÄ. Men ditt poeng var at fÞr det skjedde, sÄ ville du ha et fall pÄ 20% fra det nivÄet.

[04:24 - 04:41] Den gikk opp etterpÄ, men sÄ dÞndret den ned og ga deg rett. Det er det man kaller i finans path dependency. Du er avhengig av den veien i dette tilfellet, og tiden.

[04:41 - 04:57] Ni dager, det mÄ skje i ni dager, for skjedde det etter ni dager, sÄ ville du ikke fÄ noe, for da var jo hele greia over. Og det var en som gjorde opp for seg av de fire. Ja, du kan le av det, men du kan si at jeg er jo fra en tid hvor,

[04:57 - 05:13] fÞr man tok alle samtaler mellom profesjonelle aktÞrer opp pÄ bÄnd, hvor your word was your bond. Det var sÄnn i City, hvis du gikk fra en avtale, sÄ var du uÞnsket.

[05:13 - 05:31] SÄ enkelt var det. Gikk du fra en handel, sÄ var du uÞnsket. Den eneste mÄten du kunne komme inn i City etterpÄ var Ä svÞmme opp tengselen. Fordi du var personen av noen grata. Men sÄ kom de amerikanske investeringsbankene inn, og fortsatt var det tyskere ogsÄ, i forbindelse med det som ble kalt the big bang.

[05:31 - 05:51] Og utifra, de hadde en litt annen kultur pÄ ting, og da skjÞnte man at her trenger vi faktisk Ä fÄ tatt opp ting pÄ bÄnd. Men jeg kan i min tid huske vel, og nÄr du da tenker pÄ hvor mange tithusener av handeler som har blitt gjort, sÄ husker jeg vel tre stykker hvor vi har kjÞrt tilbake pÄ bÄndet

[05:51 - 06:09] for Ă„ hĂžre hva som faktisk ble sagt. Jeg har stĂ„tt i retten og hĂžrt pĂ„ folk som er pĂ„ bĂ„nd og ikke vet at de er pĂ„ bĂ„nd. Det er magisk, altsĂ„. Å hĂžre folk snakke fra levra i inside handel formĂ„l. Å, sĂ„nn. Jeg har jo ikke hatt glede eller motsatt av Ă„ hĂžre det.

[06:09 - 06:30] Men det blir jo liksom en sÄnn... Og det som er bra for sÄ vidt nÄ, det er jo at man gjennom, blant annet gjennom bÄndopptak, det var jo det som skjedde i tilfelle med valuta-megleren hos HBC, det var sÄnn de fikk tatt at de frontrunnet, altsÄ manipulerte markedet mot kunden sin.

[06:30 - 06:47] Det var sÄnn man fant ut det, for han sier det pÄ teipen til en kollega. Og det er ogsÄ en del med den digitaliserte hverdagen. Det var sÄnn Barclays ble tatt og fikk 150 millioner dollar i bot, fordi dette var en algoritme.

[06:48 - 07:06] Og med en gang det er noe sÄnn som en algoritme, og myndighetene fÄr tilgang til den, sÄ kan de se om den er programmert for, Ä hÄpe Ä si, for lovbrudd, hvilket denne var. SÄnn sett sÄ skal vi Þnske digitalisering. Det er en av Ärsakene vi kan Þnske det velkommen.

[07:06 - 07:22] Det er mye lettere Ä fÄ en, det vi kaller audit trail, som jeg ikke er sikker pÄ hvordan det oversettes til norsk, men hvertfall hvor vi kan i detalj se hva som har skjedd. Ja, du kan revidere. Ja, reviderer det, ikke sant? Nettopp. Du har skrevet et innlegg pÄ bloggen din her en dag,

[07:22 - 07:42] som har skapt en del interesse, der du legger opp en ganske interessant Bitcoin-trei. Du har den sÄ vidt nevnt med cash... Cash futures arbitrage. Ja, det var jo det, i den grad vi kan kalle Bitcoin cash. Men den oppstod jo nÄ pÄ sÞndag,

[07:42 - 08:01] og jeg hadde jo nevnt dette tidligere, at den muligheten kunne skje at nemlig at future marketet, altsÄ terminmarkedet for Bitcoin, som for fÞrste gang i historien, eller den har Äpnet midnatt, natt i sÞndag nÄ, pÄ en bÞrs i Chicago, det er fÞrste gang Bitcoin har blitt handlet i terminmarkedet,

[08:01 - 08:19] at det ville da kunne oppstÄ muligheter for arbitrage. Og med arbitrage mener jeg hvor du kan risikofritt hente ut gevinst. Og til de grader gjorde det. AltsÄ pÄ det hviste var det 2000... AltsÄ for en Bitcoin, for en Bitcoin future,

[08:19 - 08:36] som forfaller den 17. januar, sÄ var det 2000... Den handledt 2000 dollar hÞyere enn Bitcoin som du kunne kjÞpe. Og det som er, er at denne bÞrsen i Chicago,

[08:36 - 08:52] som heter Chicago Board of Options Exchange, som vi fra nÄ skal kalle CBOE, bare for det gÄr raskere Ä si det pÄ den mÄten, den baserer prisen sin pÄ Bitcoin fra en bÞrs alene som heter Gemini.

[08:52 - 09:14] Kun den. Mens den andre bÞrsen som kommer nÄ i denne uken, som heter Chicago Mercantile Exchange, som kommer i slutten av denne eller i begynnelsen av neste, husker jeg ikke hvorfor det er i begynnelsen av neste, den tar prisen fra fire forskjellige bÞrser. Slik at nÄr Bitcoin futuren forfaller den 17. januar til neste Är,

[09:14 - 09:32] sÄ tar de prisen pÄ Gemini bÞrsen, altsÄ hvor Bitcoin, selve Bitcoin, handles, pÄ et tidspunkt, og det er grunnlaget for hva futuren skal avregnes mot. Hvis du er shorten, sÄ er det et cash oppgjÞr, og det samme er det, du fÄr ikke fysiske Bitcoin,

[09:32 - 09:48] du gjĂžr opp mot en kurs. SĂ„nn har vi mange finansielle produkter, du gjĂžr opp mot en settlementkurs, en avregningskurs. SĂ„ det betyr at du er sikret at den kursen som futurekontrakten har,

[09:48 - 10:04] og den kursen som, hvis du har gÄtt og kjÞpt Bitcoin, har, vil vÊre den samme pÄ dette tidspunktet. I mellomtiden kan det vÊre alt mulig rart, men innenfor visse rammer. Men jeg sÄ pÄ dette pÄ mandag, og det var da 1500 dollar,

[10:04 - 10:24] det hadde vÊrt 2000, men akkurat i det jeg tok en snapshot av bildet, sÄ var det 1500 dollar, som da tilsvarte 9,2% rente. Hvis du kjÞpte Bitcoin din og samtidig solgte futuren, sÄ fikk du 9,2% rente for 37 dager risikofrit.

[10:24 - 10:45] SÄ lenge du fikk Bitcoin din og solgte futuren, sÄ var det 9,2%, og det annualisert blir 133. NÄ har den krympet siden. I gÄr var den pÄ 5-6%, og i dag Äpnet den pÄ litt over 3%, men det blir fortsatt mellom 45 og 50% rente i Äret,

[10:45 - 11:03] hvis du gjÞr den pÄ dette nivÄet. Men det var det som var det interessante, og sÄ skrev jeg denne her, og resultatet er at jeg har satt meg i de neste to dagene og besvart spÞrsmÄl pÄ dette her, og alt fra privatpersoner til institusjoner til meglerhus har ringt om hvordan man gjÞr dette.

[11:03 - 11:23] Det har vÊrt en fantastisk mulighet for et fremobilent meglerhus. Ta for eksempel Goldman Sachs, som ga en visk av sine kunder, og det var de kategorisere kundene, alt etter hvor oppegÄende de er pÄ forskjellige omrÄder.

[11:23 - 11:40] De fikk adgang til FutureMarket og kunne gjÞre dette her. SÄ det var fullt mulig. Hvis du kjÞpte bitcoin, sÄ solgte du denne her. Men hadde jeg vÊrt et meglerhus, sÄ hadde jeg uansett FutureMarket, hvis du hadde tilgang til FutureMarket USA,

[11:40 - 11:56] sÄ hadde du sannsynligvis tilgang til CBOE. Jeg vet at vi hadde det, for vi handlet viksen, og viksen handlet pÄ samme bÞrs som dette. SÄ der hadde du tilgangen, du mÄtte bare skaffe deg, og at gamen i bÞrsen skulle brukes, det visste man pÄ forhÄnd, sÄ du mÄtte da skaffe deg tilgang til den,

[11:56 - 12:13] og da hadde du det du trengte. SÄ hvis du var et fremovulent og innovativt meglerhus, sÄ satte du bare og gjorde i denne her arbitrasjen sÄ mye du kunne. Det ble jo tross alt handlet for, hva ble det, cirka en halv milliard kroner den dagen,

[12:13 - 12:29] tilsvarende en halv milliard kroner, i volym, og alt var med en fundamental rentespread. Du kunne bare sitte og holde pÄ med dette her. Den dagen kunne du lage et sertifikat og solge til kunden dine. Du trengte ikke Ä si at den er basert pÄ bitcoin,

[12:29 - 12:46] men her er det et sertifikat, du kan fÄ, la oss si 7% rente, ta Meglerhuset 2, du kan fÄ 7% rente, eller noe sÄnt, folk hadde antallis hoppet pÄ 5%, for det er det du fÄr pÄ high yield pÄ ett Är. Du kan fÄ det pÄ litt over en mÄned i bitcoin risikofritt,

[12:46 - 13:02] sÄ det bÞr vÊre interessant. Dette blir vel arbet bort ganske fort. Du sier jo at halveringstiden er omtrent en dag pÄ rentetiden. Ja, du kan si at etter hvert som flere og flere profesjonelle aktÞrer kommer pÄ, sÄ blir det det, men du fÄr en ny mulighet nÄ,

[13:02 - 13:18] nÄr Chicago Mercantile kommer. Jeg kan love deg, det er sÄ mange tradinghus nÄ, som driver og skriver algoritmer for Ä plukke opp dette her. Man har gjort dette her med veldig smÄ rentemarginer, og fortsatt gjÞr man det til en viss grad i aksjemarkedet.

[13:18 - 13:36] KjÞper en kurv aksjer, selger futures, det gjÞres jo fortsatt, det kalles programhandel, og dette ble veldig stort pÄ andre halvdelen av 80-tallet, sÄ begynte dette for halvÄr, og det var da Kiddy Peabody i USA, Meglerhuset, som var en av de stÞrste i dette, for da var det muligheten til Ä handle aksjene

[13:36 - 13:56] pÄ et elektronisk handelssystem pÄ New York Stock Exchange, for fÞrste gang som et superdot, og sÄ solgte man da futuresen i Chicago, samtidig, men du mÄtte ha to telefoner for Ä gjÞre dette. Vi gjorde cash futures arbitrage selv av og til, men det blir nok fortsatt det vÊre bra marginer

[13:56 - 14:15] Ä hente pÄ dette her, hvis man er innÄtt til. Mitt inntrykk er at det er veldig sjeldent at du ser norske hus, for Ä vÊre helt Êrlig, jeg er pÄ en mÄte aggressiv pÄ den der mÄten, og sier, wow, dette er en mulighet. Det blir nÄr Goldman og Morgan og alle de andre

[14:15 - 14:34] har utnyttet dette herfra til mÄnen, sÄ er det en eller annen som kommer pÄ at vi skal se pÄ det. Er det ikke ofte sÄnn at kommersbanker produktifiserer dette her, og selger det videre til norske banker? Jo, og da kan jeg love deg at vi snakker om et hÞymarginprodukt

[14:34 - 14:51] for bankene. Hvis for eksempel kommersbanker har stemplet dette som greit, men da blir det et vanvittig hÞymarginprodukt, og der er nordmenn interessert. Da er de pÄ banen, da kommer det masse meglerhus som synes at dette er fantastisk Ä selge, for det er hÞymargin pÄ det.

[14:51 - 15:09] SÄ vi kan regne med Ä se finansavisen for siden om kanskje en og en halv mÄned om dette produktet. Det ville vÊrt tydelig, men det kan gÄ til ennÄ. Det er mye Ä si om bitcoin. En ting som vi har diskutert i dag var litt spredd.

[15:09 - 15:26] Det er mye vranginformasjon. Jeg sÄ, jeg sÄ at jeg leste pÄ en eller annen Twitterkonto, sÄ var det en som refererte til et Financial Times-artikkel som mente at en megler hadde 500% margin-krav

[15:26 - 15:43] pÄ shorting av bitcoin. Jeg sÄ det der, men hvis du, jeg har ogsÄ lest den artikkeln, hvis du leser lenger ned i artikkeln, sÄ sier de at krav pÄ den samme megleren er 50%, sÄ et eller annet sted, sÄ jeg tror 50% harmonerer mye mer med det som foregÄr nÄ.

[15:43 - 16:02] Ja, for det er jo 35 til 50. Ja, de satte den opp, Chicago Boller var CBO i. PÄ sÞndag startet de med et margin-krav pÄ 35%, men det ble pÄ, i gÄr mener jeg, det ble Þkt til 43%, sÄ 43% av hva en bitcoin har vÊrt,

[16:02 - 16:19] mÄ du stille som sikkerhet. SÄ det harmonerer mye mer med, altsÄ nÄr noen har 50 og sÄ videre, det harmonerer mye mer med det. Jeg vet at Tom Peddefi, som er den hovedeir og sjef

[16:19 - 16:37] i det meglerhuset som du snakker om, han har sagt at ingen sikkerhetsmargin er stor nok med et produkt som oppfÞrer seg sÄnn som det, og ingen, altsÄ det kan vÊre verdt 6.000 en mÄned og 10.000 mÄneden etter og 19.000 dager etter der igjen.

[16:37 - 16:55] Han har jo forslÄtt rett i det at dette er jo et hÞy volatilt produkt, forhÄpentligvis nÄ, sÄ blir det mindre volatilt, fordi veldig mange av de store er nÄ pÄ vei inn der for Ä, hÄpens jeg, utnytte arbitrasjer som vi snakket om, og du har jo ogsÄ arbitrasjer

[16:55 - 17:14] mellom markedsplasser, for den torsdagen, det var jo faktisk forrige torsdag, da handlet bitcoin pÄ 19.000 dollar, 19.080 dollar pÄ, hva er den heter, Coinbase, er det ikke den heter, den versjonen, samtidig som kraken, du kan kjÞpe den pÄ kraken

[17:14 - 17:30] pÄ 17.000 dollar, sÄ du kunne ha tjent over 2.000 dollar pÄ Ä kjÞpe den et sted og selge den et annet sted, men du mÄ jo eie bitcoin pÄ det tidspunktet, du mÄ tro Ä eie bitcoin, for du kunne ikke gÄ sjort bitcoin. Det er jo ogsÄ spÞrsmÄl knyttet til selve trading-tida, det tar lang tid Ä anskaffe seg en,

[17:30 - 17:47] det tar lang tid Ä selge en. Ja, altsÄ du mÄ jo ha wallet, og her er problemet, du mÄ ha det de kaller wallet, altsÄ lommebok, pÄ de forskjellige bÞrsene for Ä kunne gjÞre dette over hodet, og i den walleten mÄ det finnes bitcoin, fÞr du foretar handelen.

[17:47 - 18:05] Det som har vÊrt den store utfordringen, og som jeg sa til denne avisen som ringte, de sa hvor stor risiko er, snakket om kursutvikling pÄ bitcoin, jeg sa risikoen din er stÞrre for at du blir fra Stiolten enn kursutviklingen, slik at, for bitcoin selv er kryptert godt nok,

[18:05 - 18:23] i hvert fall etter dagens standarder, men det er ikke alle av disse lommebÞkene, i antrefÞrselstegn kaller de det, som er like godt kryptert, og vi ser jo hackerangrep skjer, og det var et DDoS-angrep i gÄr pÄ en av bÞrsene. Bitfinex, tror jeg det var.

[18:23 - 18:39] Det var det, korrekt. Det var to store angreper, og det her koker ned til at det er ganske sketchy. Ja, poenget er at du mÄ vite hva du driver med, og det er jo hele argumentet for, blant annet for future market,

[18:39 - 18:56] fordi future market har en klÊringssentral bak, en sentral oppgjÞrsfunksjon, og sÄ er den regulert, og det gjÞr at flere kan bruke en sÄnn bÞrs, enn pÄ uregulerte markedsplasser. Og her kommer jo CFD inn veldig positivt.

[18:57 - 19:17] IG Markets har jo hatt trading av bÄde bitcoin og andre liknende kryptovaluta. Men de har marginkrav pÄ 20% i stedet for 43%, og siden det er et derivat,

[19:17 - 19:34] sÄ trenger du ikke en wallet, du kan ikke bli hacket, alt det her. Du har jo en viss annen type risiko som du har med alle nÄr du handler med en motpart, men likevel, jeg synes det produktet stÄr ut som, selv om det her er pÄ markedsplass, sÄ stÄr det ut som spesielt for privatvestÄret.

[19:34 - 19:51] Bare for Ä ta det om CFD-kontrakter, og den er uavhengig av, du blir ikke frastjÄlet CFD-kontrakten din, samtidig som du kan bli frastjÄlet bitcoin. SÄ du eliminerer den risikoen. Men som du sier, du har motpartsrisikoen,

[19:51 - 20:07] derfor er en CFD-kontrakt ikke en CFD-kontrakt. Du mÄ vite at den du handler med er solid. Du mÄ vite at de som har vÊrt der i mange Är, det er en stor butikk, en stor megahus. Det er derfor jeg fÞler det er komfortabelt Ä si ikke, for det har man vÊrt her for 40 Är.

[20:07 - 20:23] Ja, men det kan gÄ tenner for alt. Jeg vet at det finnes andre der ute som tilbyr enda lavere marginer og den type ting, men det er ikke der risikoen din er. Risikoen din er pÄ motparten, sÄ sÞrg for at den motparten din er solid nÄr du skal gjÞre dette.

[20:23 - 20:39] Ikke godta en motpart, en lavt kapitalisert megleforretning som har kommet seg opp i dette markedet de siste Ärene. Jeg ville unngÄtt den, for Ä si det pÄ den mÄten, uten Ä plukke ut noen spesiell.

[20:39 - 20:55] Ja, og spesielt bitcoin, sÄ er det et innlegg fra en kar som hadde sagt, Ä vi lanserte i august, det fÞres om 10 000 Är siden. Nei, det har man holdt pÄ siden august i Är. Det er veldig mange som tilbyr diverse bitcoin produkter,

[20:55 - 21:11] som er sÄ unge, du aner ikke hvem som har gjort det. Du mÄ da vite at de har en solid kapitalbase bak seg, for at de skal kunne drive med dette her, for etter en av de tingene, hvis du ikke fÄr oppgjÞr, sÄ hjelper det ikke hvor smart du var, og det hjelper ikke om du kjÞpte bitcoin din pÄ 400 dollar,

[21:11 - 21:27] og du til synligheten sÄlt den pÄ 20 000, hvis vedkommende ikke kan gjÞre opp for seg. SÄ enkelt er det. Har du noen gang sett noen lignende hysteria som vi ser nÄ? Nei, ikke prosentvis sÄ mye, ikke som jeg kan komme pÄ,

[21:27 - 21:44] men jeg har sett sÄnn hysterie, eller hysteri, jeg har sett det i rÄvarer enkele ganger, jeg synes jo det som var i sÞlv, som ikke kan sammenlignes, men var det 2011 da sÞlvkursen gikk til 50 dollar, og da skrev jeg for Þvrig en blogg om det ogsÄ,

[21:44 - 22:04] og jeg fikk sÄ mye hate mail for Ä pÄpeke at nÄ, at her var det risiko, at her burde folk tenke seg om, og bare mengden av det fikk meg til Ä tenke at her har jeg rett, her er jeg inne pÄ noe, for folk er fullstendig ukritiske til hva som skjer her.

[22:04 - 22:22] Men du kan si at selv med sÞlv, sÄ kan du pÄ en mÄte regne hjemme i forhold til forekomster og eventuelt industriellt forbruk osv. Det som er problemet, det er jo Ä regne hjem bitcoin, men pÄ samme mÄte som det er vanskelig Ä regne hjem valuta,

[22:22 - 22:40] hvor man stadig trykker mer valuta, men det er vanskelig Ă„ regne dette hjem, og det gjĂžr jo at vi alle er sĂžkende, og alle forsĂžker Ă„ finne et rasjonale, men det morsomme med dette her er, at folk som er fullstendig negative til bitcoin,

[22:40 - 22:59] at det handler om brÞkdel av hva det var, og ga alle mulige grunner for hvorfor ingen burde vÊre borte i dette, og dette var bare tull, og det var svindel det var mÄte pÄ, i dag ser vi disse komme med rasjonale for hvorfor det faktisk er smart, og det er jo ogsÄ et tegn i tiden.

[22:59 - 23:15] Men forlÞpig er det 19.005 mÄter i hvert toppkursen, kommer det til Ä vÊre endelig toppkursen i bitcoin? Sikkert ikke, jeg aner ikke, men det er ikke ment som en prognose fra meg, men det er nok volatilitet her til at det kan gÄ begge veier i stor hastighet og lenge,

[23:15 - 23:31] og sÄ har du alle de andre kryptoene som dunder opp i mellomtiden. Og en av de mÄtene du kan se at dette er volatilt er jo marginkravene. Bare for folk som ikke handler futures, og ikke handler CFD, og ikke handler pÄ gull,

[23:31 - 23:47] futures for eksempel er vel en par prosent margin, tror jeg. Jeg husker ikke hva den er nÄ, men du kan si at det man mÄ huske pÄ her, er at en mÄte Ä regulere volatiliteten pÄ, det er for bÞrsene Ä plutselig sette opp marginkravene, og det har vi sett tidligere vÊrt gjort.

[23:47 - 24:06] Og da plutselig ser du at dette rakner, fordi da sitter du, selv om du sitter langt dette her, og er pÄ en mÄte riktig vei i det, sÄ blir du skviset, og hjelp meg de som sitter feil, og plutselig fÄr du en gravitasjonseffekt av dette her.

[24:06 - 24:23] SÄ hvis du sitter langt, fÄr du en marginkrav da ogsÄ? Ja, du fÄr en marginkrav da, fordi de setter opp grunnmÄlet. Margin bestÄr av to ting. Den bestÄr av initial margin, og det er den de setter opp, ogsÄ er det variation margin, den som betyr om du mÄ betale noe pÄ slutten av dagen,

[24:23 - 24:39] altsÄ fordi det har gÄtt imot deg, eller om du fÄr inn penger pÄ konto fordi det har gÄtt med deg. Men initial margin er det de setter opp, og vi har sett bÞrset doble og tredoble den, nÄr det har blitt veldig spekulative bÞlger, sÄ sier bÞrset at dette er ikke heldig.

[24:39 - 24:56] Kleringhuset sier at dette er for mye risk, vi fÞler ikke oss komfortable med oppgjÞrsrisken, for det er de som sitter med risken for at alle fÄr oppgjÞr. Her mÄ vi gjÞre noe, fordi markedet er ikke likvid nok til Ä hÄndtere den stÞrrelsen det har blitt nÄ. Det eneste mÄten vi kan dempe dette pÄ,

[24:56 - 25:14] er Ä Þke den initial margin, minimumsmarginen som ligger i bÄnd, og sÄ plutselig dobler de den. Da forsvinner ofte veldig mange av aktÞrene, og bare, ok, her er det bare Ä komme seg ut. Det var jo sÄnt som skjedde under finanskrisen, synes jeg jeg husker. Ja, ja, absolutt. Marginkravene var enorme.

[25:14 - 25:32] Marginkravene trekker jo likviditet ut av markedet. Det er jo klart at det er uheldig i en tid hvor markedet trenger likviditet, men samtidig sier motpartene at vi er ikke villige, vi tÞr ikke Ä ta risken, dette svinger sÄ mye, at du kan miste hele marginen din pÄ noen minutter,

[25:32 - 25:48] og da er det vi som, altsÄ marginklÊringhuset, som er ansvarlig, og det er en business, de er ikke villige til Ä pÄta seg den risikoen lenger, pÄ samme mÄte som et forsikringsselskap hvis vi setter opp premien pÄ produkter her.

[25:49 - 26:08] Siste episode, sÄ gjorde vi noe litt morsomt. Vet ikke om du har fÄtt noen fÊle respons pÄ det. Jeg har ikke sett sÄ mye i gruppa, egentlig, men da la vi opp hvordan du kunne trede en hypotese basert pÄ en opsjonstrategi som kanskje for mange

[26:08 - 26:27] vil oppleves som komplisert, men som for deg oppleves som, det er daglig. Ja, for meg ja. Men det var basert pÄ en hypotese, altsÄ du begynte med en hypotese hvor du mente at Tesla skulle ned i 50, og jeg sa at 50 blir sÄnn obskurt,

[26:27 - 26:45] langt fra hvor vi er nÄ, tall, men la oss si at, jeg fÞler at jeg er trygg pÄ at den gÄr til 150, og du svarte ja, og da laget jeg en opsjonstrategi pÄ den, som ikke betalte noe. AltsÄ, til Ä begynne med sÄ kunne vi kjÞpe,

[26:45 - 27:01] dette var en kombinasjon av to salgsopsjoner, du kjÞpte retten til Ä selge Tesla pÄ 200 dollar, Tesla var da 317 dollar, retten til Ä kjÞpe den pÄ 200 dollar, men du solgte samtidig noen andre retten

[27:01 - 27:19] til Ä selge den pÄ 150, sÄ du kunne bare tjent pÄ de 50 dollarene mellom 200 og 150. For det sÄ mener jeg, hvis noen har resteret meg pÄ dette her, sÄ er det hÞykommelsen min som svikter, jeg mener at den kombinasjonen koster 7,3,

[27:19 - 27:39] og hvis det der da gikk inn, altsÄ 7,3 dollar, sÄ vil du da fÄ 50, du vil investere 7,3 og fÄ 50, altsÄ fÄ 50 dollar hvis den falt til 150 eller lenger. Du har ikke noe glede om den faller lenger enn 150, men hvis den da innen januar 2019 var under 150,

[27:39 - 27:55] sÄ vil du fÄ da syv ganger pengene dine. Og det er en bra avkastning for all del, det var hele risikoen din. SÄ spurte jeg deg, er det slik at du ville selge Tesla hvis kursen skvatt opp til 350? Og du sa at du ville selge pÄ en hvilket som helst aptek i Tesla,

[27:55 - 28:12] sÄ sa jeg ok greit. SÄ det vi gjorde da, da tok vi Ä utstette, sÄ nÄ utstetter vi en naken kjÞpsoppsjon, sÄ nÄ har vi en forplikkelse hvis dette gÄr over 350, da mÄ vi selge den pÄ 350 uansett, men den fÄr falt i januar neste Är.

[28:12 - 28:28] Hvor mye er det? Det er 18, tror jeg. For dette var mÄnedsoppsjonen, ikke ukesoppsjonen. Og for den sÄ fikk vi vel litt over 6 dollar, men hvis vi solgte, eller det jeg husker, for jeg husker ratioen,

[28:28 - 28:46] hvis vi solgte 1,2 ganger sÄ mange som vi gjorde i den puttspreaden, den 200-150 puttspreaden, sÄ fikk vi den gratis. Da var hele greia gratis. Og etter januar, altsÄ etter den 18. januar, 17. januar i neste Är,

[28:46 - 29:05] sÄ forfaller kÄlen, sÄ da er den risikoen borte. Da sitter du egentlig med den andre biten gratis, forutsatt at ikke markedet har gÄtt kraftig opp i mellomtiden. SÄ falt fÞrst Tesla i en periode, slik at null ble til 5-6 dollar eller noe sÄnt nÄ.

[29:06 - 29:27] SÄ der hadde vi pÄ en mÄte 10% av mulig gevinsten. Og sÄ i gÄr, sÄ skvettet Tesla opp ganske kraftig, litt 3,5% eller noe sÄnt, og det er fordi Pepsi har bestilt 100 elektriske lastebiler fra Tesla,

[29:27 - 29:43] slik at du har en kurs opp i 340, og da har denne gÄtt mot, ikke sant? Da ligger man, jeg har regnet vel pÄ et eller annet sted, hvor man lÄ 6 dollar eller noe sÄnt nÄ i minus pÄ den. 6 dollar per aksje i minus.

[29:43 - 30:00] SÄ det er ikke sÄnn at nÄr den gÄr fra 317, altsÄ den var nede i 306, eller 304 pÄ det meste, 300 ble den. Var den det? Ok, men la oss si at vi gjorde den pÄ 317 da, og den gikk vel i gÄr til 341 eller noe sÄnt nÄ.

[30:00 - 30:17] Mener jeg? SÄ har jeg tapt pÄ 6 dollar, og ikke forskjell mellom 341 og 317, altsÄ den er ikke 3,20. Nei. Ikke sant for Ä si det pÄ den mÄten. Og sÄ vil jo spÞrsmÄlet vÊre, hvis du nÄ sitter med den posisjonen,

[30:17 - 30:35] hva gjÞr du da? Og det vil igjen vÊre avhengig av hvor komfortabel er du, at du vil shorte Tesla hvis du fÄr 3,50, hvis du er komfortabel pÄ det, da sitter du bare i ro. Hvis det der gir deg fullstendig panikk, da kan du enten kjÞpe den der Call-Option tilbake,

[30:35 - 30:52] eller du kan kjÞpe den og utstede en lenger opp. Jeg husker ikke hvor hÞyt Tesla har vÊrt, men den har vel vÊrt under 400 eller noe sÄnt, nÄ har den ikke det pÄ det hÞyeste, jeg husker ikke i farten, men det er mange ting du kan gjÞre. Og sÄ er det ogsÄ interessant Ä se at du kan gjÞre andre ting her,

[30:52 - 31:08] fordi du kunne for eksempel, hvis du ikke hadde gjort noe, sÄ kunne du nÄ selge den, nÄ kunne du gjÞre 250-200 spreden, altsÄ den vi gjorde fÞrste gangen, det var en sales-oppsjon pÄ 200 som vi kjÞpte,

[31:08 - 31:27] og sÄ utsette vi en pÄ 150. I stedet sÄ kunne du nÄ kjÞpe den som er pÄ 250, og selge den som er pÄ 200, altsÄ du har rullet hele greia opp 50 dollar, og den vil du da motta,

[31:27 - 31:43] hvis du da solgte den 350-kÄlen, sÄ vil du motta 1 dollar og 20 per aksje for Ä gjÞre det, sÄ da vil du bli betalt for Ä gjÞre det, og har du igjen, har du rett til at dette skal ned, men nÄ trenger du ikke at det skal gÄ ned til 150 for at du skal tjene penger,

[31:43 - 32:03] nÄ vil du tjene full gevinst hvis den faller under 200, sÄ det er litt grann hvordan man hÄndterer tredjen. Men tredjen var jo sÄpass attraktiv at du vurderte Ä sette den pÄ. Ja, hvis du ser pÄ Tesla som taper 480 000 dollar i timen,

[32:03 - 32:20] det er bundlinjen til Tesla for tiden, 480 000 dollar tapes i timen, men det holder seg oppe ved at Musk er innovativ, han batteriparker i Australia og alle mulige sÄnne ting, men det hjelper pÄ en mÄte ikke, har du lÄnt Tesla penger?

[32:20 - 32:36] SÄ det hjelper ikke det, for det kommer ikke noe penger inn. Det er helt fantastisk at de klarer Ä lÄne penger sÄ billig som de gjÞr, men det tror jeg ikke de gjÞr en gang til. SÄ det er jo litt grann, altsÄ jeg mÄ jo si at jeg er bearish pÄ Tesla utifra, altsÄ nÄ er ikke jeg, det sier seg,

[32:36 - 32:54] jeg er ikke en aksjeanalytiker, jeg gÄr vanligvis ikke pÄ mikronivÄ, men akkurat Tesla er en makroklÞy pÄ grunn av at det er elektrisk, men samtidig fordi det nÄ kommer inn, altsÄ hele verden gÄr elektrisk, sÄ du har Tesla som i Þyeblikket taper 480 000 dollar per time,

[32:54 - 33:11] hver time 24, 7, 3, 6, 5, sÄ har du da Jaguar, BMW, Mercedes og alle de andre som stuper inn med elbiler og vil konkurrere kraftig til neste Är, sÄ jeg mÄ innrÞmme at jeg er makrobearish pÄ et mikroprodukt,

[33:11 - 33:28] altsÄ det er bare mÄten man uttrykker dette pÄ. Men det er jo ogsÄ pÄ trading, altsÄ det er delvis pÄ grunn av tradinga at du har det, jeg tror at det er faktisk mulig Ä uttrykke det pÄ en attraktiv mÄte. Ja, altsÄ her kommer det,

[33:28 - 33:46] hva er forskjellen mellom en analytiker og en forvalter slash trader, ikke sant, og analytikeren han er den beste til Ä for eksempel se pÄ Tesla og se pÄ fremtidsutsiktene pÄ Tesla og se pÄ industrien og alt mulig sÄnt og komme til en eller annen konklusjon pÄ det.

[33:46 - 34:04] Men det er veldig sjelden at analytikeren er den beste til Ä uttrykke det i noe som er praktisk i markedet. AltsÄ jeg kjenner analytikere som er ekstremt gode pÄ det de gjÞr, TorbjÞrn Hus i DNB nÄr det gjelder olje,

[34:04 - 34:22] og jeg har, altsÄ pÄ basis av samtalen med han, sÄ har jeg mange ganger laget egne, altsÄ tradingstrategier, hvor hvordan utnytter jeg dette. Slik at det er en stor forskjell der, altsÄ traderen, forvalteren er den som skal vÊre ekspert pÄ det. AltsÄ hvis du er ren aksjeforvalter sÄ har du ikke sÄ fryktelig mye Ä gjÞre,

[34:22 - 34:40] du enten sÄ kjÞper den, ligger unna eller gÄr short, men det krever pÄ en mÄte, skal du gÄ short sÄ mÄ du ha litt mer fri mandat, men vanlig aksjefond for eksempel, de kan enten kjÞpe den eller la vÊre. Mens du er hedgefondforvalter sÄ trenger du mye bredere enn det,

[34:40 - 34:58] du tenker hvordan skal jeg utnytte dette pÄ best mulig mÄte, og det kan hende at aksjemarkedet er helt feil sted, opsjonsmarkedet kan vÊre mye mer attraktivt, eller et eller annet annet, du kan, altsÄ se pÄ det press som kommer, kanskje jeg skulle kjÞpe litium i stedet, litium futures, kanskje jeg burde kjÞpe en del av metallene

[34:58 - 35:16] som gÄr med i batteriproduksjon, for eksempel kobolt, du tenker pÄ en annen mÄte, og det er forvalterens og tredjerns jobb, det er Ä ha kunnskapen til Ä omsette analyser i det som gir best mulig

[35:16 - 35:33] fortjeneste i forhold til risk. Har du funnet med deg hvordan det har gÄtt med litium, siden vi snakket om det sist? Litium har gÄtt kraftig, og i Þyeblikket sÄ har det konsolidert i nukleetoren og sÄnt, men det har gÄtt ganske kraftig,

[35:33 - 35:49] siden vi begynte Ă„ snakke om det. SĂ„ litium er faktisk noe man burde fĂžlge med i, hvertfall hvis man har det som et tema, men det finnes jo, det morsomme er, at alle disse nye ideene, bitcoin, fang, aksjer, det finnes jo til og med en ETF,

[35:49 - 36:06] det finnes jo et fond som gjÞr dette her, de har opp 85 prosent i Är, de. Ja, en ETF, jeg har sjekket den nÄ, den som heter LIT. Ja, jeg tenker pÄ ARK. Ja, det er mange. LIT, det er litium, det er kun litium.

[36:06 - 36:24] Mens ARK har masse av disse, der sitter de faktisk og pÄ en mÄte analyserer seg frem til disse loddene. Det er interessant, det kjenner jeg ikke til. Du sa ARK, jeg tror du mener ARK. ARK, ja, ARK heter den, ARK International heter den ETF-en.

[36:25 - 36:41] Det som er med denne er jo at de kjÞper jo bare denne type selskaper, det er jo et fond, bÞrsnoter fond, som inneholder type, for eksempel Twitter og Facebook og bitcoin, altsÄ bitcoin gjennom bitcoin-internet.

[36:41 - 37:00] Det er morsomt, for de har jo kjÞpt en annen ETF, og den bitcoin-ETF-en som de har investert i, den steg, kursen var sÄ hysteri etter Ä investere i bitcoin

[37:00 - 37:17] i forrige uke at den handlet til 77% overkurs i forhold til hva bitcoinene var verdt. Det er et tegn pÄ galskap. Den var nede deretter i 13% den overkursen, og i gÄr kveld tror jeg den endte pÄ 23%,

[37:17 - 37:36] altsÄ folk er bevisstlÞse nÄr det gjelder dette. Vi mÄ vÊre litt forsiktige med hva vi sier om dette, for jeg sitter og ser pÄ den nÄ. Vil du si at dette er et bullmarked, Ä gÄ inn i en sÄnn ETF? Hvis du i dag sitter og lurer pÄ om du skal kjÞpe bitcoin,

[37:36 - 37:52] sÄ kan du enten kjÞpe bitcoinene dine med kontanter, pÄ en bitcoin-bÞrs, sÄnn som Gemini, Kraken, Coinbase, det er en mÄte Ä gjÞre det pÄ. En annen mÄte Ä gjÞre det pÄ er som du nevnte gjennom CFD.

[37:52 - 38:11] Tredje mÄte er Ä kjÞpe det gjennom future-kontrakter, terminkontrakter, men ogsÄ de har vÊrt dyre, men de begynner Ä bli billigere. Eller du kan kjÞpe det gjennom en ETF, et bÞrsnotert fond som kun har bitcoin, det finnes da et som gjÞr det, men hvorfor du skulle gjÞre det til en 77% overkurs,

[38:11 - 38:28] eller 23% eller whatever det er, der har jeg et lite problem. Hvorfor skulle du gjĂžre det? Det vil jeg galskape Ă„ gjĂžre det. Det er mye bedre, i tilfelle her, det er jo enda bedre enn future-kontrakter, du shorter den bitcoin-ETF-en,

[38:28 - 38:45] og sÄ kjÞper du deg bitcoin for sammenlÞp. Der har du flott arbitrasje. Det er en god ide. Begynn Ä regne pÄ den. Det er mye bedre enn den jeg skrev om i bloggen med 9,2%. Greiene er at du vet ikke nÄr den kommer sammen,

[38:45 - 39:03] den future-kontrakten og cashen kommer sammen hver mÄned. Dette kan jo vÊre, men at du klarer Ä selge 77% og kjÞpe den tilbake til en overkurs pÄ 20%, det er ikke det som er gÊrnt heldig pÄ noen dager. Det er faktisk enda bedre avkastning. Bruker du Ä legge deg selv ut til meg eller hÞres en konsulent?

[39:03 - 39:22] Det hender at de kommer og spĂžrre om ting, akkurat det samme som under finanskrisen, at man skal bli forklart CD-ord og CDS-er og disse tingene. Da enten holder en presentasjon for meglerne deres,

[39:22 - 39:42] analytikerne deres, og noen ganger for grunn av deres, det hender det ogsÄ. Hver episode snakker vi om viksen. Jeg bruker av og til Ä gi folk et hint om at viksen er tilbake under tid. Det bruker ofte Ä vÊre muligheter nÄr viksen treier ned mot historisk lÄg.

[39:42 - 39:58] Under nion-halv har det vist seg Ä vÊre veldig bra. Det man mÄ huske pÄ akkurat i Þyeblikket, det er at vi gÄr inn i jula, hvis man ikke har fÄtt med seg det. I den perioden er det flere fridager enn ellers,

[39:58 - 40:14] og det betyr at det er fÊrre dager for bÞrsen Ä bevege seg pÄ, og derfor vil voldtet komme ned som fÞlge av det. Det er ikke unormalt at voldtet vil vÊre noe lavere, men det behÞver ikke vÊre sÄnn,

[40:14 - 40:30] fordi vi har hatt tilfelle hvor overraskende nyheter har kommet i denne perioden, og det slÄr enda mer ut, fordi mange har lukket bÞkene sine, og mange er ikke pÄ jobb. Forvaltere har tatt juleferie og den biten der, slik at det kan bevege seg.

[40:30 - 40:46] Men ofte nÄr vi priste opp oppsjoner over denne perioden, sÄ hensyn tok vi at det var mange fridager, og det ville gjÞre at vÄr fair value, altsÄ den prisen vi mente opppsjonene skulle vÊre verdt,

[40:46 - 41:04] var lavere enn for andre tilsvarende perioder. SÄ man skal vÊre litt opps pÄ det, men du kan si at forrige gang vi var bullish pÄ viksen, var vi under 9,5,

[41:04 - 41:21] og jeg husker ikke hvor hĂžyt den gikk, den gikk i hvert fall til 14. 13 et eller annet. Jeg mener at intra-dag gikk den i hvert fall over 14. SĂ„ du kan si at du hadde jo... 13,82 for Ă„ opp her. Ja, men det tror jeg var close-en. Ja. Jeg tror den var vesentlig hĂžyere,

[41:21 - 41:37] men det var 40-50% stigning pÄ selve viksen. SÄ selv om du har et dÄrlig viksprodukt, sÄ har du fortsatt en 10% dag? Ja, altsÄ du kan si at du hadde pÄ, hvis du tar den som er motsatt vei, altsÄ XIV, som er egentlig,

[41:37 - 41:54] som er en ETF, pÄ Ä vÊre short viksen. Hvis du shortet den, sÄ var vel den ned 7% den ene dagen. PÄ det meste. SÄ, men det vi mÄ forstÄ med viksen,

[41:55 - 42:11] og for de terminkursene, altsÄ man aner at vikseavreiningen for januar, februar, mars og sÄ videre, er sukzessivt hÞyere, altsÄ man skal ha mer og mer for terminene, det lengre ut man gÄr i tid,

[42:11 - 42:28] sÄ er timing fryktelig viktig. NÄr den kurven er i det vi kaller contango, slik den er nÄ, altsÄ man tror at viksen er dyrere jo lengre ut du gÄr i tid. SÄ det mÄ man vÊre oppmerksom pÄ,

[42:28 - 42:44] og ta med i tenkingen nÄr man skal gjÞre noe. Og sÄ er det de der som gjerne vil shorte, for eksempel viks fordi nÄ kommer jula, og med masse heldigdager, og de tenker da ikke pÄ at viksen allerede har hensyntatt det,

[42:44 - 43:01] fordi de smarte pengene har jo regnet ut dette her, og stilt viksen lavere som fÞlge av det. SÄ det er ikke en frilansj for dem heller, det er det jeg har sagt. Det kommer til tredjere som er, de fleste lytter av vÄre, enten er aktiv tredjer,

[43:01 - 43:19] har lyst til Ä bli aktiv tredjer, eller i hvert fall liker det tema, kortsiktige bevegelser, potensielt store gevinster. Vi har fÄtt litt mulighet til Ä innsyne i hvor mange tredjere det finnes i Norge. Det er noe jeg kan nevne.

[43:19 - 43:36] Ja, men vi kan ikke nevne kilden pÄ det, men ... Vi kan ta utgangspunkt i hvor mange det var. I 1999 var det anslÄtt at det var 100 000 day-tredjere i Norge som satt med tekst-tv. 100 000? Det er et tall som er omdiskutert da,

[43:36 - 43:54] men basert pÄ det tallet vi har fÄtt, er at det er i hvert fall i per-dags-dato 1000 day-tredjere i Norge. Ja, vi vet at et meglerhus har 1000 day-tredjere.

[43:54 - 44:11] SÄ man kan ekstrapolere det og si at det er synligvis 2,5-3 000 day-tredjere i Norge. Ja, de omfatter sikkert ikke hele markedet, dette huset, men ... Og dette er i aksjer. I tillegg har du de som tredjer valuta, og der er det faktisk en god del som holder pÄ med det, og sÄ har du folk som tredjer rÄvarer,

[44:11 - 44:28] gulv og den type ting. SÄ det er noen flere, men i hvert fall det ene meglerhuset som er villig til Ä oppgi tall, der hadde man 1000, og der har man klart sett en Þkning i lÞpet av de siste 6-12 mÄnedene. Herregud, bitcoin mÄ brinne inn mye tredjere, altsÄ.

[44:28 - 44:45] Jeg tror ikke de tilbyr det, sÄ jeg tror ikke den gruppen der gjÞr det, sÄ vidt jeg vet. SÄ det bringer sikkert inn en del, men ... Jo, det bringer inn den der kortsiktige mentaliteten. Ja, men det bringer inn ogsÄ folk som da, igjen, som kjÞper noe til 77% overkurs, ikke sant?

[44:45 - 45:02] FÄtt avpart. Ja, eller i hvert fall stÄr i farge, ikke sant? AltsÄ, du tapper i hvert fall veldig mye hvis du bare vender tilbake til jorden, pÄ den siden, pÄ den mÄten. Men det er jo kult at endelig kommer pÄ en mÄte trading tilbake til Norge. Det er jo, i 4-5 Är siden sÄ ville jeg si at

[45:02 - 45:19] det var sÄ lite som 500 tredjere i Norge. AltsÄ, etter finanskrisen, men du har alle disse nedgangene, du har hatt dot.com og finanskrisen og den type ting vasker ut veldig mange av de som bare har blitt lÞftet av tidevannet. Ikke sant? Man blir kjeni i eget hodet,

[45:19 - 45:37] fordi det er tidevannet som lÞfter deg. AltsÄ, du tenker ikke pÄ at det er trenden faktisk som gjÞr alt for deg. SÄ har du kanskje bare tatt risiko pÄ toppen av det. AltsÄ, man tror du har giret, og sÄ lenge det gÄr oppover, og tenk deg nÄ, i den der fasen vi har hatt, altsÄ, med lav volatilitet og et marked som gÄr oppover,

[45:37 - 45:55] sÄ blir man fortsatt kjeni hvis man har, eller fÄr den fÞlelsen hvis man har belÄnt, og sÄ sier man ja, jeg hadde mye bedre utvikling enn bÞrsen. Men man har kanskje ikke sett pÄ at man har hatt risiko som er enda hÞyere enn det du har fÄtt ut av det. Og sÄ nÄr det da skjer korreksjoner,

[45:55 - 46:11] sÄ blir de vasket ut, fordi de har jo fÞrst blitt, altsÄ, dette er jo noe som alle sliter med, ikke sant? AltsÄ, hvis du har blitt god, sÄ er det de fÊrreste som gjÞr en sÄnn forensic analyse av det, og ser hva er det jeg faktisk tjener penger pÄ?

[46:11 - 46:27] Hvordan har dette her skapt? Og hvis svaret pÄ det er at jeg egentlig bare har vÊrt gÊren, sÄ skriver man om det, ikke sant? Det er jo ikke noe som er flaterende, sÄ man velger Ä uttrykke det som dyktighet. NÄr det er hatt flaks, det er jo aldri noen som,

[46:27 - 46:43] altsÄ, det er de fÊrreste som sier, jeg hadde bare kjempeflaks, det gikk ikke min vei. NÄr det kommer til ting som Ä sidetredere, og ogsÄ ha sÄnn mentorlÞsninger, noe som er vanlig, i hvert fall i New York, og kanskje London, jeg vet ikke om selv om det er vanlig i London,

[46:43 - 47:00] men er det noe sÄnt i Norge? Det er helt annet folk som har lyst til Ä trede, som har skilsen, men som ikke har penger? Ja, ja, ja, det er det, altsÄ, ja, ja, det er mange. Du har de som har en idé, og sÄ har du de som er genuint.

[47:00 - 47:17] Du kan si at hvis du pÄ en mÄte, du skal ikke elske trading, for det er det samme som litt Ä elske gambling. Hvis du elsker markedene, du er lidenskapelig opptatt av markedene, hvordan du kan pÄ en mÄte finne muligheter, det vil jeg si er et mye bedre utgangspunkt

[47:17 - 47:34] enn en annen som hÞyadrenalinperson, sensation-seeking-person, som jeg selv er og mÄ pÄ en mÄte legge bond pÄ, som utgangspunkt, for du mÄ vite hva det er som driver deg, og det er jo en av de tingene jeg forsÞker Ä finne ut nÄr noen,

[47:34 - 47:50] og det er jo ikke sjelden, det er jo flere uker for Ä si det pÄ den mÄten, henvender seg og Þnsker pÄ noen, altsÄ noen henvender seg fordi det er noe de ikke forstÄr, noe de lurer pÄ med markedene, andre henvender seg hvor kan man fÄ kapital,

[47:50 - 48:06] og sÄ har du de der, du, hvis du gir meg 10 millioner kroner, sÄ dobler jeg det pÄ en uke. Ikke sant? Typerne? Eller pÄ 37 dager med cashfuge huset. Et eller annet sÄnt, ja. Men hadde de kommet med en cashfuge arbitrarsitet med eget hus,

[48:06 - 48:25] tror du de hadde bytt pÄ? Hvis du hadde vÊrt novice trader, en de allerede hadde hÞrt om, det tror jeg ikke, men hvis du hadde kommet der, nÄ skal jeg forklare deg akkurat hvordan du kan gjÞre dette her, og du legger det opp for dem, sÄ tror jeg at mange ville ha gjort dette her,

[48:25 - 48:41] jeg tror det. For meglerhusets egen venge? Enten for meglerhuset, eller sett muligheter, ikke sant? Vi har en kundegruppe som dette kunne passe for, men du mÄ jo pÄ en mÄte legge opp hele lÞpet for dem, og da mÄ du, ikke sant, for Ä gjÞre det, de ville vÊre til en,

[48:41 - 48:57] altsÄ hvis jeg skulle ta det helt fra start da, etablert kontakten med futurebroker som de kanskje ikke har og alt, for Ä fÄ dette opp Ä stÄ, sÄ gjÞr du en, det er jo en jobb Ä gjÞre, alle vil jo at noen andre skal gjÞre jobben. Det du lÊrer er Ä gjÞre den selv.

[48:57 - 49:13] Er det en reell mulighet Ä starte som treder pÄ den mÄten? Jaja, altsÄ hvis du ser sÄnne ting, og det har jeg, at noen, og det er heller ikke skjelden at noen tar kontakt, og sÄ sier de, er ikke dette her en kjempebra mulighet? Og sÄ ser du pÄ den,

[49:13 - 49:30] og sÄ kan det vÊre at de har glemt noe i det, ikke sant? Slik at det var ikke en bra mulighet, men uansett sÄ vil du gi dem kredd, for at de fant den muligheten, de sÄ en mulighet, men de kunne ikke merke det sÄ godt at de da sÄ at det ikke var det.

[49:30 - 49:49] Og sÄ forklarer du hvorfor den muligheten ikke er sÄ god som de tror den er. Og sÄ har du de som takker genuint for det de har lÊrt noe, og sÄ har du de som ikke engang svarer. Du kan kryss ut den navnet i hvert fall, du kan ikke hjelpe den personen igjen. Men du har de som genuint har idéer,

[49:49 - 50:06] lurer pÄ hvordan dette her gjÞres, hadde en i gÄr som sier at han hadde lest en blogg om den cash future arbitrage pÄ bitcoin, kunne ikke forstÄ hvordan dette var, for bitcoin gikk til null, sÄ da hadde man jo tatt mens jeg hadde sagt at du ikke hadde noen,

[50:06 - 50:23] du hadde ikke kursrisiko. Og der forklarte jeg hvorfor, altsÄ ja, de bitcoiner du kjÞpte gikk til null, men futuren hadde du trods alt solgt for 18.850 dollar, og du fikk da 18.850 dollar inn,

[50:23 - 50:42] mens du hadde betalt 16.300 for de bitcoinene, sÄ differansen satt jo i lomma. Og han takket da, tusen takk for at jeg hadde forklart han det, nÄ skjÞnte han hvordan dette virket. Hva er det som virker nÄr du tok pÄ en mentorrolle? Du kan si at det er nesten sÄnn kontinuerlig,

[50:42 - 50:58] altsÄ noen kan du lÞse ting for, og sÄ har du de som er, hvor du pÄ en mÄte har en lengre dialog over tid, hvor du ser faktisk at de utvikler seg og gjÞr noe. Men det er klart at det er et nÄleÞye her,

[50:58 - 51:15] i forhold til det at de gjÞr en egen innsats. Jeg hadde en annen som henvendte seg om et marked, og kom i det var kvantitaten veldig oppegÄende, hadde et tradingsystem,

[51:15 - 51:33] og ville da bevise for meg at dette tradingsystemet var fantastisk, og lurte pÄ om jeg ville putte penger i det. Og sÄ sier jeg, ok, vis meg hvordan dette virker. Rasjonalet var faktisk bra, jeg har faktisk tro pÄ det der enda. Og sÄ tjener han penger de to fÞrste ukene,

[51:33 - 51:49] dette var en handel i uken. Du gjorde en handel i uken, og du hadde oppgjort det samme dagen, sÄ du visste om du hadde tjent penger. Men sÄ gÄr det to uker, eller tre uker, hvor han taper penger. Og det neste, da har han reist til utlandet, og det var jo for sÄ vidt greit der han hadde reist utenlands,

[51:49 - 52:05] hvor han skulle brylle opp. Han hadde ikke mine penger, det var kun hans egen han hadde gjort, men jeg fikk da utskriften hele tiden. Og sÄ forteller han meg at han hadde tatt en annen jobb, han hadde tatt en jobb da i dette landet, en midlertidig jobb.

[52:05 - 52:22] AltsÄ, da er du ikke sulten nok, da har du ikke nok tro pÄ deg selv. Du mÄ ha skin in the game, og vÊre villig til Ä fÞle litt smerte. Hvis tre uker, som egentlig var tre trader, nei, det var litt flere, det var ni trader, tror jeg. AltsÄ, han hadde seks traders som gikk for seg,

[52:22 - 52:40] og ni traders som gikk mot. Og hvis det er det som skal til for Ä vippe deg av pinnen, da er du ikke hva Chuck Yeager refererte til, da er du ikke the right stuff, for Ä vÊre helt Êrlig. Du mÄ ha en stÞrre staying power enn det. Og du mÄ ogsÄ ha skin, men han her hadde skin in the game,

[52:40 - 52:58] det var ikke veldig mye, men han hadde skin in the game selv. Men hvis du, jeg sÄ liksom presentasjon over han, og det han skulle gjÞre, og det han mente, imponerende sak, men at the end of the day, sÄ er du hvem du er, og hva du fÄr til. Og jeg mente at det var alt for tidlig,

[52:58 - 53:15] jeg tror fortsatt han hadde en god idé, men det var alt for tidlig Ä gi seg med den der ideen, det er ikke det han har gitt, men han har tatt en midlertidig jobb. Det forteller meg alt at det er litt for mye sÄnn lodd. Kanskje det gÄr bra, og da fÄr jeg inn noen penger, men jeg er ikke villig til Ä fÞle pÄ det,

[53:15 - 53:31] og spise knekkebrÞd en periode. NÄ begynner tiden av Ä gÄ fra oss her, vi har en ganske lang episode nÄ, sÄ skulle vi inn om, vi skulle avslutte med noen enkle temaer, som er kanskje litt mindre.

[53:31 - 53:51] Det har vÊrt mye skrevet mye om Norges Banks aktive forvaltning, og at de taper penger pÄ. Aksjeplukking genererer kanskje ikke sÄ mye alfa som det skulle, for Ä ha det morsomt, som de sier. Det er jo en sleivete mÄte Ä beskrive det pÄ, og enda mer har man da tatt og mÄlt dette her over en periode

[53:51 - 54:07] med kvantitative lettelser, hvor sentralbankene har gÄtt og fjernet volatiliteten, hvertfall klemte den ned, og hvor aktiv forvaltning, det Ä aksjeplukking, fÞlgelig har vÊrt ekstremt vanskelig. SÄ, og jeg tenker som sÄ,

[54:07 - 54:24] at hvis ikke en av verdens stÞrste investorer har rÄd til Ä faktisk prÞve Ä utvikle ting, altsÄ hvis ikke de har det, hvem da skal gjÞre det? Det er i hvert fall ikke privatpersoner som sitter og betaler for aktiv forvaltet aksjefond. AltsÄ jeg mener jo at, igjen,

[54:24 - 54:40] jeg mener at dataene brukt over denne tiden her, altsÄ de er ikke tilstrekkelige, det er det ene. Og det andre er at hvis ikke vi som nasjon med Ä ha verdens stÞrste statlige fond,

[54:40 - 54:56] har rÄd til Ä ha en gruppe av smarte mennesker, hvem skal da ha det? AltsÄ da har man pÄ en mÄte fullstendig gitt opp. Du har vÊrt ganske klar pÄ at Oljefondet er en fantastisk institusjon, og jeg har jo selv vÊrt inne i tradingrom, og var vittig imponert over det.

[54:56 - 55:13] Jeg er imponert, og vi kan jo ikke forvente at, altsÄ hvis du fÞrst skal forsÞke Ä lage en omelet, sÄ mÄ du antagelig sknuse noen egg. Og det at de har tap av og til, det er en del av det, fordi det er, i det korte bildet,

[55:13 - 55:33] sÄ er alle utfall usikre. Men over lang tid sÄ tror jeg de skaper verdier, jeg tror de er dyktige gjennom arbeidet, jeg tror ikke de sitter og gamle med pengene, og at noen skal fÄ en kul hverdag. Jeg tror virkelig at pengene forvaltes pÄ en ordentlig mÄte,

[55:33 - 55:50] sÄ min stemme gÄr til Oljefondet her. En annen ting er at de har jo veldig flinke folk, og betaler de egentlig ikke sÄ mye. LÞnnen er ganske lav i Oljefondet relativt sett. Her er det folk som kunne tjent mye mer. Ja, absolutt, og det har man jo ogsÄ sett, at noen av disse har gÄtt til hedgefond og andre steder,

[55:50 - 56:07] sÄ har de blitt betalt veldig mye mer. Jeg har bare sett pÄ Skanke, som var leder av tradingen, som gikk rett til Skagen. Fantastisk dyktig karriere, og blitt plukket opp pÄ, i hvert fall da, VestemiljÞet. Hvis du kommer med bakgrunn fra Einbim,

[56:07 - 56:26] sÄ jeg tror ikke du har vanskelig med Ä komme, bli kalt inn til intervju for Ä si det pÄ den mÄten. Nei. Da er du ganske attraktiv. Er du blitt kongen av Catbonds? Nei, jeg er ikke blitt kongen av katastrof-obligasjoner, men det morsomme var at vi har jo snakket om dette.

[56:26 - 56:43] Jeg har jo skrevet blogger om det over noen Är, og sÄ pÄ grunn av de naturkatastrofene som da skjedde i Puerto Rico og i Vestindia og oppover i Florida, sÄ var det naturlig for oss,

[56:43 - 56:59] nÄr vi kom inn pÄ Bitcoin, folk var ikke egentlig sÄ veldig interessert i det, men vi sÄ en mulig historie der, sÄ var det sÄnn vi kom pÄ det, og pÄ samme mÄte tok vi opp dette med katastrof-obligasjoner. NÄr du ser pÄ katastrof-obligasjoner og studerer indeksen over katastrof-obligasjoner som det er mulig Ä investere i,

[56:59 - 57:15] sÄ ser du at de har slÄtt Oslo BÞrs siden denne indeksen begynte i 2006. Avkastningen har vÊrt bedre, og risikoen har vÊrt lavere. Det er ikke korrelert med utviklingen. Det at du fÄr et uvÊr et sted i verden,

[57:15 - 57:34] det er ikke korrelert med marksemarkedene for Þvrig. Det finnes et rasjonale for hvorfor man skal se pÄ disse obligasjonene, men da jeg viste dette her, sÄ gikk det noen dager, og sÄ fÄr jeg da en telefon fra Bermuda, hvor en kar forteller meg fra et forvaltningsselskap der borte,

[57:34 - 57:51] at de hadde blitt nedringt, plutselig blitt nedringt, av norske institusjoner, men ogsÄ privatpersoner, som var interessert i dette. Og sÄ hadde de, nÄr det gikk mer enn tre stykker pÄ en time fra Norge, da skjÞnte han at noe mÄtte vÊre i Êre,

[57:51 - 58:08] og sÄ hadde han spurt hvor dette kom fra, og sÄ hadde de brukt Google Translate pÄ bloggen, og sÄ tok de kontakt med det, og sÄ snakket jeg med dem her i denne uken ogsÄ, hvor folk fortsatt har vÊrt interessert. Og det er klart at det er interessant, det er ikke for alle, men det er verdt Ä se pÄ.

[58:08 - 58:24] Og det er jo litt av det denne podkasten skal handle om ogsÄ, hvis vi tok opp det som alle andre tar opp, sÄ hadde det kanskje ikke vÊrt noe sÊrlig spennende Ä hÞre pÄ oss. Dessverre har jo alle snakket om bitcoin nÄ, og vi kan ikke vinne det, sÄ jeg beklager til alle som hater bitcoin,

[58:24 - 58:41] men det er jo litt sÄnn trading. Ja, der var det faktisk ogsÄ en som lurte pÄ, om det var det vi satset pÄ, men det er jo egentlig kun fordi, bitcoin-faden kommer til Ä gÄ over, og vi kommer ikke til Ä fortsette Ä mase om bitcoin, men vi maset bitcoin fordi vi trodde at det var noe.

[58:41 - 58:58] Det er ingen, eller i hvert fall fÄ, som tror det var noe, og vi tror det er hysterisk i Þyeblikket, fordi nÄ har den fÄtt aksept. SÄ vi tar pÄ en mÄte den andre siden av argumentet, bÄde nÄr vi fÞrst begynte Ä snakke om den, og i dag. Vi tenkte vi skulle innfÞre en ny greie,

[59:01 - 59:19] som er boktips. Har du noen boktips? AltsÄ for folk i, det blir jeg spurt om en del, sÊrlig blant studenter, og jeg har to favoritter, og det er Fooled by Randomness av Nasim Taleb, som han skrev fÞr han skrev Black Swan,

[59:19 - 59:36] og jeg mener Fooled by Randomness er mye bedre. Og den andre er skrevet av Roger Lövenstein, og heter When Genius Failed, og handler om LTCM. Hvorfor disse to bÞkene? Det er fordi de har et hav av lÊrdom,

[59:36 - 59:52] som er tidlÞst i begge bÞkene. Slik at det er ikke en bok om dot.com, eller noe sÄnt, som du ikke pÄ en mÄte fÞler at har noen relevanse to Är senere. Det som begge disse bÞkene inneholder,

[59:52 - 01:00:10] har det, etter min oppfatning. Og det er veldig mange som jeg har sett, som har lest de bÞkene, som jeg anbefaler for, som synes at de er virkelig gode, og noe av de beste de har lest. Leste du noe av karsten litt etter? Ja, men jeg har ikke lest sÄ mye.

[01:00:10 - 01:00:27] AltsÄ, nÄ i det siste, sÄ har det gÄtt i ting, har det gÄtt i ting rundt psykologi, og hvis du skal ta sÄnn helt utenom finans, sÄ leste jeg, det er noen mÄneder siden,

[01:00:27 - 01:00:47] Hard Measures, og hva er det han heter mer enn HĂ„se da? Det er da han som overtok Counter Terrorism Sentere, HĂ„se Rodrigues, Counter Terrorism Sentere i CIA,

[01:00:47 - 01:01:06] etter 9-11, Hard Measures. Hard Measures. Men altsÄ, du kan si, blant annet sÄ er det dette her grunnlaget for EITs, altsÄ den der Enhanced Interrogation Techniques, som de fleste av oss vil anse for Ä vÊre tortur, men liksom som er bakgrunnen og tenkningen

[01:01:06 - 01:01:22] og akseptet som dette fikk i USA, altsÄ pÄ myndighetshold. Og sÄ boken, altsÄ det er ikke pÄ en mÄte en bok som beskriver grusomheter eller noe sÄnt, det er pÄ et helt, det er pÄ et annet nivÄ,

[01:01:22 - 01:01:42] men det er hans, altsÄ fra han kom inn der, han hadde jo vÊrt i CIA i veldig mange Är fÞr det, og ledet stasjoner rundt omkring i, blant annet i SÞr-Amerika, altsÄ CIA-stasjoner, og den boken er god, synes jeg da. En bok som jeg har nevnt tidligere bÄde pÄ Facebook-gruppen,

[01:01:42 - 01:01:59] her er Market Wizards. Veldig gode. Spesielt nummer fire. Ja, altsÄ jeg har jo lest alle opp igjennom, og de Shreiker-bÞkene er veldig gode. De er det. Hvis du ikke vet hva trading er. Hvis du ikke vet hva trading er, men det er klart at trading forandrer seg sÄpass mye,

[01:01:59 - 01:02:16] ikke sant, men det blir en sÄnn zeitgeist i trading ogsÄ, men ja, for alt jeg leser fra, altsÄ jeg husker jo nÄr jeg fikk den fÞrste, det mÄ jo, hva kan det ha vÊrt da, 80-90-tallet eller noe sÄnt, men, og han har jo skrevet senere

[01:02:16 - 01:02:32] The Hedge Fund, Market Wizards og mye mer. Er ikke det nummer fire, tror jeg? Hedge Fund? Jeg tror det er det. Jeg husker ikke, eller om den er lenger, men jeg har hele serien av de i bÞkene, men det er lenge siden jeg har lest den, men de er gode. 1989, tror jeg. Ja, der har du veldig, mange av disse traderne som er omtatt, det kjenner jeg godt ogsÄ.

[01:02:34 - 01:02:52] Ja, det er jo for eksempel Paul Tudor Jones, ble snakket om en hel del der. Ja, jeg husker jeg kan bli her halvdelen av de som er i, skulle ikke forĂžvde meg, Bill Lipschutz er nevnt der, det er veldig mange, og de store, Richard Dennis tror jeg er nevnt, mange av de store amerikanske traderne.

[01:02:54 - 01:03:11] Vet ikke om de tar for seg noe annet enn amerikanske tradere, pÄ det rett og slett punktet, men du mÄ huske at noen av disse her har stÄtt pÄ Tom Baldwin, og jeg mener jeg helt deg, han var sÄ stor, han stod pÄ pitten, altsÄ treasury bond pitten i Chicago, da det var bÞrsgulv,

[01:03:12 - 01:03:29] og han var sÄ stor at kun bankene, altsÄ de store husene handlet med han, han var, og dette er en privatperson altsÄ, som stod pÄ gulvet der, han var en legende, virkelig legende. Jeg skal, nÄr det kommer til kjÞnn litteratur,

[01:03:29 - 01:03:45] sÄ vil jeg anbefale Kill Decision, jeg tror jeg anbefalte den til deg. Ja, jeg husker ikke, med Daniel Suarez. Jeg husker ikke hvem som skrev den, men jeg har lest den. Det handler om fremtiden, nÄtida, og droner og skummelÞyning. Ja, det var vel du som, jeg husker ikke, var det du som anbefalte,

[01:03:45 - 01:04:01] nei kanskje Fair Index hadde jeg allerede lest, og sÄ leste du den, jeg husker ikke, det er litt annerledes, men den handler jo for sÄ vidt om algoritmisk handel. Men jeg synes den fÞles gammelt laks nÄ, jeg prÞvde Ä lese den pÄ nytt igjen, og det var ikke, men det er jo AI da, altsÄ Artificial Intelligence,

[01:04:01 - 01:04:19] altsÄ Machine Learning, altsÄ pÄ et tidspunkt hvor man ikke hadde det, altsÄ hvor man ikke hadde det i finans da, det jeg snakker om, sÄ den er jo veldig bra den nÄ. NÄ ser jeg, nÄ bare sÄ jeg pÄ leselisten, altsÄ den siste boken jeg var ferdig med, det var Homo Deus av Yuval Noah,

[01:04:19 - 01:04:38] Harari, den er god, men i bunn og grunn sÄ handler den om, vi blir mer effektive takket vÊre datamaskiner og algoritmer og sÄ vidt som tar fra oss jobbene, men vi mister ogsÄ humanity ved Ä gjÞre det,

[01:04:38 - 01:04:55] ikke sant, altsÄ beslutninger tas pÄ basis av algoritmer og matematikk, og ingen ser pÄ hvem dette gÄr ut over, og om det egentlig passer for vedkommende, og for eksempel innenfor helsesektoren, sÄ kan det vÊre veldig skadelig, kan man se for seg,

[01:04:55 - 01:05:12] men det er liksom konklusjonen til den boken, jeg vet ikke om man trenger Ä lese hele boken for Ä forstÄ det, men boken er god, og sÄ driver jeg og lester Superforecasting i Øyeblikket, den er skrevet av Philip Tetlock og Dan Gardner, og som handler om folk som,

[01:05:12 - 01:05:28] ikke de du tenker pÄ som du hÞrer om er sÄ gode til Ä snakke om fremtiden, og vite hva som skjer, tvert imot, de som du ikke, altsÄ de er, de aller fleste av de er ikke gode, hvis du gjÞr en akademisk studie av feilprosenten deres, sÄ er de fleste av dem ikke gode,

[01:05:28 - 01:05:45] selv om de betales veldig mye penger for Ä gjÞre det, men her nevnes blant annet, altsÄ her er det gjort en del tester, blant annet betalt av betretningstjenestene i USA, altsÄ som Þnsker bedre forecasting tools, hvilke man kan forstÄ,

[01:05:45 - 01:06:01] og om folk som da er virkelig gode, som du aldri har hĂžrt om, men som really nail it, drĂžller det. – Jeg husker jeg leste en artikkel i Economist om, det var en forecasting algoritme for Ă„ forecaste

[01:06:01 - 01:06:18] hvor mange som dĂžde i en krig, som var veldig nĂžyaktig, men de hadde liksom 100 000 parametre Ă„ punche inn i forkant, all mulig slags kompliserte ting da, er det sĂ„nne ting du mener? – Nei, her er det folk som, nei, altsĂ„ hele dia,

[01:06:18 - 01:06:37] mot, du kan si at du har, e-tjenester har jo typisk den type informasjonen som du snakker om der, og de har jo tilgang til Äpne kilder, som aviser og nyheter og den type ting som du og jeg har, men sÄ har de i tillegg tilgang til ikke Äpne kilder,

[01:06:37 - 01:06:54] ikke sant, som er for eksempel satellittbilder, eller forskjellige former for elektronisk overvÄkning og sÄnt noe, men det viser jo seg at de likevel fÄr det feil, og et av eksemplene som brukes i superforecasting, det er jo Irakkrigen, ikke sant,

[01:06:54 - 01:07:10] hvor USA har 20 000 etterretningsanalytikere, ikke sant, og likevel kommer de til at, at Irak har massÞdeleggelsesvÄpen, som de viser at de ikke har, ikke det hele tatt, ikke sant,

[01:07:10 - 01:07:28] og det er jo regnet som en av verdens stÞrste intelligensfailures gjennom tidene. Jom Kippur-krigen er en annen enn, det gÄr jo pÄ Israel, som da, som er ikke nok vinneren, men som ikke ser tegnene,

[01:07:28 - 01:07:46] til tross for at bÄde Äpne kilder og de mer avanserte innhentingsmetodene deres, indikerte, men der var det kognitiv looking, altsÄ det kunne ikke skje. SÄ selv om alle disse indikatorene de har der ute,

[01:07:46 - 01:08:03] alle de fÞlerne de har der ute, tilsier at noe er galt, sÄ velger de Ä overse det. Og det tror jeg er det samme du ser veldig mye i markeder, altsÄ du kan liste opp ting som etter hvert begynner Ä bli galt, altsÄ markeder som blir kostbare pÄ price earning,

[01:08:03 - 01:08:20] pris, bok, alt mulig, og sÄ sitter man bare der og sier, ja men det gÄr jo en dag til, det gÄr jo en dag til, det gÄr jo en dag til, og plutselig sÄ har vi det gÄende. Finanskrisen var jo sÄnn, det var jo ikke mulig Ä se den, og spesielt nÄr du i ettertid gjÞr en analyse av det, postmortem av det,

[01:08:20 - 01:08:38] sÄ kunne du vÊrt blind og dÞv og se det komme. Men nÄr vi er midt oppi det, sÄ er det psykologien som rÄder og grÄdigheten som gjelder. Jeg har lyst til Ä snakke mer om bÞker. Har du lest Fantasyland? Nei. Det handler om hvorfor USA er sÄnn som det er.

[01:08:38 - 01:08:54] Det var en vittig interessant bok, altsÄ det var bare, det gÄr, altsÄ basically alle de her sinnssyke trekkene som preger nyheter nÄ kan spores hundrevis over tilbake. Veldig, veldig interessant. SÄ hvis du har lyst til Ä forstÄ mer om USA. OgsÄ Ray Dalio har jo en veldig,

[01:08:54 - 01:09:10] en bestseller har kommet. Ja, den har ikke kommet ut. Principles. Jeg har den pÄ lista. Jeg har ikke lest den. For Ä si det helt Êrlig, sÄ kvier jeg meg litt for Ä begynne Ä lese pÄ. Jeg synes han er helt fantastisk, men jeg vet ikke om jeg er sÄ interessert i Ä lese hele boka. Nei, altsÄ jeg synes ogsÄ,

[01:09:10 - 01:09:27] jeg er ogsÄ imponert av Ray Dalio, men jeg har ikke satt den pÄ listen. For Ä si det pÄ den mÄten. Men han er jo kjent spesielt for Ä vÊre sÄ flink og ta feil, altsÄ han omfavner Ä feile. Ja, sÄ jeg tror at, nÄr jeg leste faktisk en veldig god,

[01:09:27 - 01:09:43] det var en jeg hadde et mÞte med i gÄr, som ga meg en link til en artikkel som noen hadde skrevet pÄ LinkedIn, om hvordan et forvaltingshus feilet. AltsÄ hvordan det gikk fra toppsukker til failure.

[01:09:43 - 01:09:59] Ikke begynn Ä foreslÄ huset her nÄ, sÄ er det veldig grei. Men liksom hvordan det feilet. Og det jeg kan si om det, det er at de, altsÄ fra den artiklen som jeg synes var god, er at det forvaltingshuset

[01:10:00 - 01:10:19] opptrÄdte absolutt pÄ tvers av Ray Dalio sine prinsipper. AltsÄ de stenger seg inn i det, de blir overbevist, de skal ikke motsies. Forvalter isolerer seg. Du kan ikke stille spÞrsmÄl ved beslutningen deres,

[01:10:19 - 01:10:35] og de vil heller ikke bli mÄlt i detalj pÄ noe av det de gjÞr. SÄ det er klin motsatt av det Ray Dalio stÄr for, og Bridgewater som er forvaltingstilskapet. Kan jeg si at vi har en sÄnn mÄlenhet pÄ

[01:10:35 - 01:10:53] nÄr vi har gÄtt for lenge pÄ podcasten, og det er nÄr hunden min Jesper dukker opp og begynner Ä klatre opp i fanget pÄ begge to. For jeg har ikke, nÄ har han gÄtt fra meg til Peter. Og han blir ganske stor selv enda, og det er helt ok. Jesper-indikatoren her nÄ er iderÞd. Da tar vi, fÞr vi skal snakke med Erik Hansen fra Igge Markets,

[01:10:53 - 01:11:10] sÄ er det det siste lille kommentar, og det er at nothing ever changes. Og det er at Chris Froome har blitt testet positivt pÄ doping. Og jeg synes det er veldig i tid, bare Ä minne folk pÄ at

[01:11:11 - 01:11:27] noen ting bare forandrer seg aldri. The four scariest words in finance is it's different this time, or this time is different. Ja, det er riktig. SÄ med det sÄ sier vi takk for oss,

[01:11:27 - 01:11:44] og en liten samtale med Erik Hansen, veldig passende svar pÄ gang, om Bitcoin. Bitcoin er ganske populÊrt, og det har vÊrt populÊrt i mange Är, og da gÄr det opp og ned, og det er veldig mange som har lyst til Ä trade Bitcoin. Det er et relativt komplisert ting Ä forstÄ, hvis du aldri har dealet med det.

[01:11:44 - 01:12:00] Men det gÄr an Ä handle via Igge. Hvordan kan man handle det? Hvordan kan man handle det? Og hva er minste kontraktsstÞrrelse? Precis, handelen i Bitcoin har jo dragit i gang ordentlig her under sommeren,

[01:12:00 - 01:12:16] og volatiliteten har jo ogsÄ Þket. Men man merker ogsÄ at Bitcoin-marknaden ikke er mogna, som mange andre marknader, utan det er ofte veldig store skillnere pÄ priset mellom olike Bitcoin-marknader. Det Igge gjÞr, kort og godt,

[01:12:16 - 01:12:37] er at vi tar priserne fra 10 ulike Bitcoin-marknader og erbjuder en produkt. Man kan da handle Bitcoin i ulike valutor hos Igge. Man kan handle ogsÄ fraktaler av kontrakt. SÄ det minste kontraktet man kan handle hos Igge,

[01:12:37 - 01:12:55] det motsvarer ungefÊr to stykken Bitcoins. Der har du et marginkrav pÄ, vi hÞyde det nylig til 12 prosent. SÄ det man bÞr ha pÄ kontot, eller det som binds opp nÄr man tar den posisjonen, det er ungefÊr 9000 norske kroner

[01:12:55 - 01:13:12] for Ä handle den minste storleken. Hvordan retning treder de fleste? Hvis du har en kunde som tar kontakt og Þnsker Ä trede Bitcoin, jeg vet at mange gjÞr nettopp det, uten at vi trenger Ä spesifere hva prisen er akkurat nÄ.

[01:13:12 - 01:13:31] Vi gjÞr det litt tidligast. Men hvilken retning er det? Bitcoin har jo booma veldig de siste Ärene. Ønsker folk Ä vÊre short, eller Þnsker folk Ä vÊre long? Det der beror pÄ litt. Men jeg har en kjensel av at det er veldig mange

[01:13:31 - 01:13:48] som er positive til Bitcoin. Samtidig er det ogsÄ mange traders, hva skal man si, vanlige traders, som har vÊrt med lenge. De har en tendens til Ä ofte vÊre

[01:13:48 - 01:14:06] veldig negative til Bitcoin. Ønsker treder som generelt har vÊrt long eller short Bitcoin? Det er en bra frÄge. Man kan faktisk se pÄ vÄr hemside hvordan vÄre kunder ligger til i Bitcoin.

[01:14:06 - 01:14:23] Hvilken adresse er det? www.ig.com Og sÄ kan du sÞke pÄ Bitcoin. Jeg gjorde det nÄ mens du snakket. Der kan man kike pÄ hvordan vÄre kunder ligger til.

[01:14:23 - 01:14:39] Det er noe vi kaller kundsentiment, og noe man kan se pÄ alle vÄre marknader. Men overlag har traders en ganske negativ bias til det meste. Hvis man kollar pÄ vÄr aksjeindeks,

[01:14:39 - 01:14:55] bruker man ofte se at vÄre kunder er shorta. At de forsÞker spekulere nedgang. Det er ogsÄ beroende pÄ at mange som har kontos IG anvender sin litt mer kortsiktige trading pÄ IG, mens man kanskje har et konto

[01:14:55 - 01:15:11] med litt mer langsiktige investeringer pÄ sine andre meklere. En ting som er litt spesielt med Bitcoin, som skiller deg fra alle andre finansielle instrumenter, er at man har noe som heter wallet. SÄ vidt jeg skjÞnner,

[01:15:11 - 01:15:28] sĂ„ kan du handle med eller uten en wallet hos IG. Ja, det som er sĂ„ himla bra om du handler Bitcoin hos IG, det er at du ikke behĂžver ha noen wallet. Du vil ikke heller ĂŠre Bitcoin. Ærer du Bitcoin sĂ„ har du en risk for Ă„ bli hacket.

[01:15:28 - 01:15:44] Det er et merkelig produkt der. SÄ jeg har faktisk en kompis som... Men da blir det som en future at du ikke tar delivery da? Ja, det er en CFD pÄ Bitcoin. SÄ som trader vil du ikke Êre underliggende Bitcoin,

[01:15:44 - 01:16:01] for risken Ä bli hacket. Det gjÞr du ikke hos IG. Har du en kompis? Jeg har en kompis som jobber som... Han forsÞkte Ä jobbe med arbitrage pÄ Bitcoin. KjÞpe de Bitcoin-marknader som har litt lager pris,

[01:16:01 - 01:16:19] og selge de Bitcoin-marknader som har litt hÞyere pris. Det her ser man pÄ... Det finnes masse olike Bitcoin-marknader. Vi tar priset fra 10 stykken Bitcoin-marknader. De her skiljer seg ganske mye i pris. Men det svÄre med Ä jobbe med arbitrage pÄ det der, det er at du har risken for Ä bli hacket.

[01:16:20 - 01:16:39] SÄ det finnes store fordeler med Ä handle Bitcoin hos IG. For det fÞrste, du bÞr ikke ha en e-wallet eller et virittelt plÄnbok. For det andre, kan du handle bÄde for opp- og nedgÄng. Det finnes et sertifikat du kan handle hos visse meklere,

[01:16:39 - 01:16:56] ETF-er, men da kan du bare kjÞpe for oppgÄng. Du kan ikke spekulere i nedgÄng. PÄ IG er det like enkelt Ä kjÞpe for oppgÄng som Ä spekulere for nedgÄng. Det har ogsÄ margin pÄ Bitcoin, sÄ du fÄr litt gearing.

[01:16:57 - 01:17:16] Handler du Bitcoin? Nei. Er du Bitcoin? Jeg har faktisk aldri handlet Bitcoin. Hva synes du om Bitcoin? Jeg er for feg for Bitcoin. Hva synes du personlig om Bitcoin? En gang til. Hva synes du personlig, hva tikker du om Bitcoin? Jeg tykker det er en fascinerende valuta.

[01:17:17 - 01:17:33] Det er mye kineser som ikke har en troverdighet for deres sentralbank og deres valuta lenger. Den innhemske valutaen i Kina har fallet tilbake ganske kraftig den seneste tiden.

[01:17:33 - 01:17:52] Samt at det er mye kineser som forsÞker Ä fÄ ut penger fra landet. Det gjÞr seg enkelt og bra med Bitcoin. NÄ har de kommet med restriksjoner fra Kina ganske nyligen, hvilket fikk priset til fallet. Det er en ekstremt spekulasjonsdriven utvekling

[01:17:52 - 01:17:59] som vi har hatt i Bitcoin. Koller man enbart pÄ kursgrafen, sÄ ser det veldig skremmende ut.

Powered by Labrador CMS