Høyeste rente siden finanskrisen

Publisert Sist oppdatert

Onsdag steg renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner til over 4,26% (handelen pågår fortsatt). Dette er det høyeste nivået siden sommeren 2008, rett før finanskrisen slo til.

Dagens notering er høyere enn siste topp, satt i oktober 2022 på 4,23%.

Grunnen til at renten til amerikanske 10-årige statsobligasjoner er så viktig er at det brukes som referanserente for alle verdipapirer i verden. Det er den såkalte "risikofrie renten" som ligger til grunn for alt av verdipapirer.

Rentemøte-referat

Renten på amerikansk statsgjeld har steget nesten uavbrutt siden sommeren 2020, da årevis med pengetrykking kom til en slutt og samtidig som det skjedde, begynte inflasjonen å stige.

En kort nedtur for rentene i starten av 2023, da håpet var at rentene skulle komme raskt ned igjen, er nå over og referatet fra sist rentemøte onsdag svekket optimismen ytterligere.

Her kan du lese hele oppsummeringen av det de snakket om på siste rentemøte.

Inflasjonen skremmer

Den amerikanske sentralbanken (Fed) skriver at økonomisk aktivitet ekspanderer moderat med sterke jobbtall og lav arbeidsledighet. Inflasjonen forblir høy. Det amerikanske banksystemet er solid, men strammere kredittforhold kan påvirke økonomien, ansettelser og inflasjon.Fed legger trykk på at de skal nå 2% inflasjonsmålet og at de gir klare signaler om at nedsalget av verdipapirer, QT, vil fortsette.

Men det som bekymrer markedet, er at inflasjonspresset kan komme tilbake. Dette vil føre til ytterligere renteøkninger.

Få tilsendt research, nyheter og informasjon om podcasten i nyhetsbrevet, abonner gratis her

Powered by Labrador CMS