Hva gjør man når verdens viktigste marked akkurat nå, er dypt dysfunksjonelt?

Foto: Trafigura

Du har kanskje ikke fått det med deg, men de siste to dagene har gulvet totalt falt ut i det tyske strømmarkedet. Dette har skjedd:

Kilde: @Schuldensuehner

Hva som er viktig eller ikke viktig i finansmarkedene, har en tendens til å endre seg gjennom året og årene. Men akkurat nå, spesielt for oss i Norge, er dette markedet det desidert viktigste for finans-priser fremover, men også for levestandarden.

I sist episode av podcasten ble det diskutert hvorvidt Tyskland faktisk har nok gass eller ikke, og lagt frem at tyske og franske strømpriser, som hadde steget nesten uavbrutt gjennom sommeren, kanskje var feilpriset.

I perioden mellom opptak og publisering av podcasten, som tar et par timer, hadde prisene allerede såvidt begynt å stupe. To dager senere er de halvert.

Hvordan kan det være sånn i et så viktig marked? Hvordan står det egentlig til med tyske gassreserver og hva vil skje når temperaturen snart begynner å falle?

Det er vanskelig å svare på noe rundt dette, da dette markedet helt åpenbart er totalt uforutsigbart for tiden. Men en kan se på harde fakta for å få litt mer kontroll på omstendighetene. Da kan det være fint å se til de analytiske hodene som stikker seg ut og som har litt iboen skepsis.

Eks-Nordea analytiker Andreas Steno Larsen har en god trackrecord og er en uvanlig skarp analytiker. Han deler mye av sine analyser på Twitter og var Tid er pengers kilde for å stille spørsmål med tyske strømpriser mandag, blant annet som følge av denne:

Dette viser at det er en god lærepenge at selv om markedet hele tiden jakter “korrekt” pris, trenger ikke prisen å være basert på noe som helst. Spesielt ikke når den enten stiger som en rakett eller stuper.

God lærepenge for oss som ser mye på priser og grafer.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Startskuddet

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/startskuddet-72502962 Hør disse også fra Patreon: Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig (ex-Fed) Knut

Elektriske potevarmere til Holmenkoll-hamsteren

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/elektriske-til-72196995 Hør disse også fra Patreon: Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig (ex-Fed) Knut

I dag lukkes velstandsgapet i Norge

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-71704322 Hør disse også: Lenke til intervju med Robin Wiggelsworth: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-71704322 Lenke til intervju med Thomas

Fight, flight or freeze

I enkelte yrker og sportsgrener kan stressfaktoren være så høy at utøver kan komme på grensen av panikk. Heldigvis har evolusjonen sørget for at et

Bullish på mennesker

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/bullish-pa-71566368 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju med