Hva gjør man når verdens viktigste marked akkurat nå, er dypt dysfunksjonelt?

Foto: Trafigura

Du har kanskje ikke fått det med deg, men de siste to dagene har gulvet totalt falt ut i det tyske strømmarkedet. Dette har skjedd:

Kilde: @Schuldensuehner

Hva som er viktig eller ikke viktig i finansmarkedene, har en tendens til å endre seg gjennom året og årene. Men akkurat nå, spesielt for oss i Norge, er dette markedet det desidert viktigste for finans-priser fremover, men også for levestandarden.

I sist episode av podcasten ble det diskutert hvorvidt Tyskland faktisk har nok gass eller ikke, og lagt frem at tyske og franske strømpriser, som hadde steget nesten uavbrutt gjennom sommeren, kanskje var feilpriset.

I perioden mellom opptak og publisering av podcasten, som tar et par timer, hadde prisene allerede såvidt begynt å stupe. To dager senere er de halvert.

Hvordan kan det være sånn i et så viktig marked? Hvordan står det egentlig til med tyske gassreserver og hva vil skje når temperaturen snart begynner å falle?

Det er vanskelig å svare på noe rundt dette, da dette markedet helt åpenbart er totalt uforutsigbart for tiden. Men en kan se på harde fakta for å få litt mer kontroll på omstendighetene. Da kan det være fint å se til de analytiske hodene som stikker seg ut og som har litt iboen skepsis.

Eks-Nordea analytiker Andreas Steno Larsen har en god trackrecord og er en uvanlig skarp analytiker. Han deler mye av sine analyser på Twitter og var Tid er pengers kilde for å stille spørsmål med tyske strømpriser mandag, blant annet som følge av denne:

Dette viser at det er en god lærepenge at selv om markedet hele tiden jakter “korrekt” pris, trenger ikke prisen å være basert på noe som helst. Spesielt ikke når den enten stiger som en rakett eller stuper.

God lærepenge for oss som ser mye på priser og grafer.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: