Hva nå?

Foto: Siemens / CC

Første episode av podcasten Tid er penger, “Historien”, ble tatt for nøyaktig fem år siden i et lydstudio på Carl Berner. Litt over en uke etter vi hadde tatt den opp, publiserte vi den. Vi tok vel opp et par-tre episoder de dagene og nesten fra den første episoden krystaliserte et verdenssyn seg. Det trykkes for mye penger og alt er skremmende høyt priset.

Fem år senere har stort sett det meste vi var bekymret for da, skjedd. Tid er penger var alltid kritisk mot kvantitative lettelser og andre økonomiske krumspring som sentralbankene holdt på med. Vi var redd for at de som ble raskt rike på spekulative investeringer skulle tape alt og mer enn innsatsen. Vi var redde for stagflasjon.

Vel. Nå er vi der. QE er over. Spekulantene har tapt mye overalt. Stagflasjon er omtrent her.

Så… hva nå?

Dessverre er det ikke så lett å prøve å se fremover, som det kanskje var den vårdagen i 2017. Da var det meget klare “fiender”. QE var lett å hate. Det var lett å spå at verdipapirer skulle etterhvert falle litt i verdi. Det var lett å se bobler overalt.

Men nå, på vårparten i 2022, er det ikke så lett å forestille seg hva de neste år bringer.

Og jeg kommer ikke til å svare på dette til deg. Dette er et blogginnlegg uten svar. Det er et spørsmål. Hva nå?

Men det du skal få, er noen grafer over tiden som har gått, alt gjengitt i grafer fra Infront Professional Terminal, som også sponser podcasten:

For en periode for oljen. Hele bransjen prøvde å grave seg ut etter fallet i 2014, for å gå negative i 2020 og til rekordnivåer i 2022.
Selv om Tid er penger er en norsk podcast, snakkes det lite om Oslo Børs. Men for en periode for Børsen.
Den store storyen de siste fem årene har utvilsomt vært Tesla. Fra nesten-konkursen rundt lanseringen av den lille-bilen, til hva enn slags galskap vi er inne i nå, hvor i 2020 og 2021 Tesla kunne surfe på tidenes kjøpsbølge (godt hjulpet av opsjons-market makere), til hva enn slags hverdag vi er i nå.
Det året Tid er penger startet, var det året Bitcoin gikk amok for første gang. Husker du når $20.000 var et sinnsvakt nivå? Her representert med Bitcoin futuren som ble lansert like før jul 2017, så dette er litt juks og ikke fem fulle år.
Det føles som eldgammel historie. Bjørn Kjos sa nei til et megabud og endte opp med dette. Huff og huff for en graf…
Hvis det var en ting vi lærte under Covid, så var det hvor viktig det var å ha en kompetent sentralbanksjef. Ser du den spiken? Den kunne stukket hull på norsk økonomi. Heldigvis unngikk vi det.
Den teiteste revolusjonen, som likevel endret finans for alltid. Og for ordens skyld: Jeg tror fortsatt at de eneste som gjorde noe ulovlig i denne saken er de som samarbeidet for å manipulere aksjer på Reddit. Men lykke til med å overbevise ungdommen om det. Men det er uansett litt av en graf.
Tenk. Dette er verdens største selskap. 300+ prosent. En næringssuksess uten sidestykke i historien.
Verdensindeksen er en fin illustrasjon over hvor bra perioden med pengetrykking har vært, men det viser også hvor out of touch de store indeksene er mot det jevne børsnoterte selskap. Å være i en indeks har vært det nummer en viktigste for et selskap.
Facebook viste ikke hvor godt de hadde det før alt var borte. De kunne tømme alles telefoner for data. De hadde verdens beste reklameprodukt. Ser du øyeblikket da alt forsvant? Det er ikke åpenbart. Det var før den siste oppturen. Sommeren 2020 var det klart at alt ville endre seg. Tok sin tid før det ble reflektert i børskursen. Men livet går videre.
Det dølleste produktet på jorda ble plutselig det viktigste av de alle. Naturgass. For noen topper…
Skal du første se på en graf over amerikanske statspapirer for å vise manipulasjon, så er nok toåringen den beste. Det var her Den amerikanske sentralbanken hver dag kjøpte og manipulerte. Helt til det tok slutt. Hvordan det vil se ut fremover, er ikke så lett å gjette.
Jeg er ikke helt sikker på når jeg første gang hørte navnet “Cathie Wood” første gang, men jeg vil anta det var i 2019.
Ikke har vi snakket så mye om Amazon, men i likhet med Apple over; wow.
Hva er mer passende å avslutte med enn VIX-indeksen. Dette bildet sier så utrolig mye om verden.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter:

Skru ned termostaten til 12 grader på Stortinget

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/skru-ned-til-12-74030180 Hør disse også fra Patreon: Arcanes Vetle Lunde Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig