Elon Musk har nå puttet håndjern på seg selv, og MÅ nå holde Tesla-kursen høy

Foto: Steve Jurvetson/Creative commons

Elon Musk blir enten beskrevet som det største geniet i nåtiden, eller som en fullblods svindler og løgner. Mannen er litt som et vandrende moderne kunstverk. Han skaper sterke følelser.

Men Musk er kjent for å ta mye risiko. Så langt i karrieren har dette alltid gått meget bra. Spesielt bra gikk det i 2020 og 2021, der selskapet trolig var påvirket av samme gamma-dynamikk som infamøst drev opp aksjekursen til Gamestop i starten av 2021. Kort fortalt, true believere veddet hardt i opsjonsmarkedet, som endte opp med å drive aksjekursen til himmels.

Mannen ble verdens rikeste, han fikk innløst tidenes mest gavmilde pakke fra sitt eget styre i form av opsjoner (hvor på han måtte betale skatt og klaget til den store gullmedaljen om det), og endte med et aksjesalg av Tesla da disse ble innløst. Han var nå untouchable. Han hadde for første gang litt penger som ikke var lån med Tesla-aksjer som sikkerhet. Alt var fryd og gammen.

Så gjør han, ofte omtalte som et geni (enten av seg selv, eller sin religion), en avtale som utfordrer litt geni-stemplet.

Å kjøpe Twitter høres litt ut som en ide en Elon kan få på tampen av et ete-, drikke og narkotika-gilde. Men han elsker Twitter. Han vil ha mer makt på Twitter. Han må bli eier. Plutselig en dag blir det klart at han vil inn i styret, men ombestemmer seg tilsynelatende da det viser seg at han må følge regler rundt å blant annet ikke skade renomeet til Twitter og han kan heller ikke kjøpe mer enn 15% av utestående aksjer. Han dropper da ambisjonene og går for hele sulamitten.

Problemet er, som det ofte er i livet, penger. Elon Musk har ikke noe særlig mengde likvide midler, og må igjen ta opp telefonen og ringe Morgan Stanley for et lån. Sikkerheten? Som alltid Tesla-aksjer. Sånn som det har vært for å bygge opp SpaceX, brorens ymse virksomheter og alt annet i Elon Musks verden.

Men han får kjøpe Twitter. Han får lån. Her er vilkårene:

  • 6 milliarder dollar i et usikret lån, 7 milliarder dollar i et sikret lån, med nye Twitter som sikkerhet
  • 12,5 milliarder dollar i et lån sikret med aksjer Musk ikke har brukt som sikkerhet før
  • 21 milliarder dollar fra Elon Musk

Hvor Musk fikk de siste 21 milliardene er ikke klart, da han ikke får lønn og ettersom selskapet kun er teoretisk lønnsomt, så betaler det ikke utbytte. En fantastisk artikkel på Seeking Alpha, som er brukt som kilde på flere ting i denne bloggen, spekulerer i at de 21 milliardene kommer fra allerede belånte Tesla-aksjer, da han ikke har lov å belåne mer enn 25% av sine utestående aksjer.

Men det er vilkårene for lånene som plutselig nå blir viktige. Fordi Tesla kan ikke falle masse i verdi, da de er brukt som sikkerhet for Twitter, og som på et eller annet vis også trolig støtter opp SpaceX (og gud vet hva annet). Kort fortalt, Tesla må ikke falle i verdi.

Hva skjer etter Twitter-kjøpet går gjennom?

Image
Graf: Infront

Tesla-aksjen begynner å falle. Dagen etter, faller plutselig mye mer. Da dukker med en gang spørsmålene opp. Hvor mye må Tesla falle for at Musk får et margin-krav?

Det første store nivået er 571 dollar. Derpå vil han måtte komme opp med 2,6 milliarder dollar for å ikke utløse tvangssalg av Tesla-aksjer. Skulle Tesla falle under 400 dollar-grensen, må Musk betale hele 12,5 milliarder-lånet tilbake, i henhold til avtalen med Morgan Stanley.

Men problemene kan komme fortere enn det. Ved 800 dollar-nivået, Tesla handler akkurat nå på 889 dollar, ned fra over 1000 før kjøpet ble klart, må Musk trolig allerede da komme opp med mer penger på grunn av hvor mye aksjer han har belånt.

I løpet av de siste tolv månedene har Tesla-aksjen handlet så lavt som 546 dollar. Selskapets P/E er på 120, som betyr at det vil ta 120 år med inntekter for å forsvare aksjeverdien, i et marked som smelter ned øst og vest, hvor sjefen virker å være konsentrert på alt annet enn elbiler. Høyt priset, med andre ord.

Så da er spørsmålet, nøyaktig hvordan vil ting se ut om aksjen begynner å falle? Et par dager med fall på hundre dollar, og vi vil kjapt finne ut av det.

Men Musk er en uvanlig viktig brikke i Tesla. Hvis han må selge store mengder av sine Tesla-aksjer, hva vil det gjøre med kursen? Å selge noe sånn i et stupende marked kan i ytterste konsekvens være umulig. Og Twitter får han trolig ikke solgt som privat selskap, med mindre han nesten gir det bort, da det ikke var noen andre budgivere enn han.

Nei, hvis dette er hvordan “et geni” gjør en deal, så er jeg glad jeg er en idiot.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: