Har nordmenn egentlig råd til dette?

Foto: Norges Bank

En liten status for personlig økonomi for Ola og Kari Nordmann:

  • Rentemarkeder over hele verden priser inn store rentehopp fremover, som i verste fall kan føre til rentehopp på flere prosentpoeng. Da begynner det lånet på 9 millioner å plutselig se ganske risikabelt ut for en normal leilighet i Oslo
  • For ikke å glemme den andre ustabile komponenten av lånerenten, risikopåslaget. Tåler nordmenn økt påslag som følge av for eksempel… krig?
  • Hvis du har vært på matbutikken i det siste, har du kanskje merket at prisene har skutt i været. Selv om det meldes om lavere inflasjon i makroøkonomiske tall i Norge, så skyter den fortsatt i været i USA og anekdotisk er prisene opp 30-40% i matbutikken, etter varslet prishopp i starten av februar
  • Alle ser prisene på drivstoff utenfor stasjonene daglig. For 1-2 års tid siden kunne literprisen være så lav som 11 kroner, mens det nå regelmessig er over 20 kroner
  • Skatter og avgifter går stort sett en vei – opp
  • Og for ikke å snakke om strømprisene. Forskjellene innad i Norge er rimelig utrolige. Nord for Dovre er de 1/10-del av sør for Dovre, og en trenger vel ikke si så mye mer om hvor hardt dette har ramme de private og bedriftene

Så spørsmålet er: har Ola og Kari råd til dette da?

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Jakobsstige

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/jakobsstige-66496798 Produkter Tid er penger anbefaler: Informasjonsterminal: Infront Professional Terminal – Gratis test Alle bøkene Tid er penger anbefaler

Oljefondet slår ostehøvelen

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/oljefondet-slar-66207720 Produkter Tid er penger anbefaler: Informasjonsterminal: Infront Professional Terminal – Gratis test Alle bøkene Tid

159 sekunder

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame:https://www.patreon.com/posts/159-sekunder-65903039 Produkter Tid er penger anbefaler: Informasjonsterminal: Infront Professional Terminal – Gratis testAlle bøkene Tid er penger anbefaler

Hva nå?

Første episode av podcasten Tid er penger, “Historien”, ble tatt for nøyaktig fem år siden i et lydstudio på Carl Berner. Litt over en uke