We live in a strange time
Åpningsreplikken i dokumentaren Hypernormalization
Det er mye rart som skjer i markedene om dagen, og det er ikke lett å vite hva vi har i vente i tiden fremover. Bare denne uken har det skjedd en rekke underlige ting. Her er to av dem.
Underlig ting nummer 1
Mandag den 24. januar åpnet S&P 500-indeksen i USA ned og viste tegn til bred kollaps i det amerikanske aksjemarkedet. På det meste var de tre store indeksene ned rundt 5%. Så, uten noen åpenbar årsak eller trigger, vender markedet og skyter til værs. S&P 500 endte dagen opp 0,28% til 4410 poeng, etter å ha handlet så lavt som 4222.
Den nederlanske investeringsbanken Rabobank hintet i en spesielt kreativ analyse det de fleste tradere allerede antok, at dette ikke var organisk etterspørsel etter aksjer, men en direkte intervensjon av enten Den amerikanske sentralbanken (Fed) eller det myteomspunnede Plunge Protection Team:

I analysen påpekes det at om det faktisk var en intervensjon fra Fed, så lover det dårlig for nedtrappingen av stimuleringstiltakene og den høyst trolige forestående renteoppgangen. For det vitner om at markedet er klar for å fosse nedover og holdes kun oppe av kunstige tiltak.
Underlig ting nummer 2
I går, tirsdag, skjedde det nok en underlig ting. Microsoft presenterte sine kvartalstall for markedet etter stengetid. Kort oppsumert så slo de markedsforventningene på alle parameter, og kunne i tillegg vise til imponerende vekst over hele linja:

Og den øyeblikkelige markedsreaksjonen var… ned?

Og hvordan åpnet handelen av Microsoft onsdag ved børsåpning? Opp rundt fem prosent.
Dette vitner ikke om sunne markeder. Noe rart skjer, og med tanke på at Fed har rentefastsettelse og pressekonferanse onsdag kveld, så kan det kanskje være en ide å være litt forsiktig.
Fordi ingenting virker å være normalt. Hva nå enn det er.