Vær forsiktig

Black is white, up is down. Foto: Pixabay

We live in a strange time

Åpningsreplikken i dokumentaren Hypernormalization

Det er mye rart som skjer i markedene om dagen, og det er ikke lett å vite hva vi har i vente i tiden fremover. Bare denne uken har det skjedd en rekke underlige ting. Her er to av dem.

Underlig ting nummer 1

Mandag den 24. januar åpnet S&P 500-indeksen i USA ned og viste tegn til bred kollaps i det amerikanske aksjemarkedet. På det meste var de tre store indeksene ned rundt 5%. Så, uten noen åpenbar årsak eller trigger, vender markedet og skyter til værs. S&P 500 endte dagen opp 0,28% til 4410 poeng, etter å ha handlet så lavt som 4222.

Den nederlanske investeringsbanken Rabobank hintet i en spesielt kreativ analyse det de fleste tradere allerede antok, at dette ikke var organisk etterspørsel etter aksjer, men en direkte intervensjon av enten Den amerikanske sentralbanken (Fed) eller det myteomspunnede Plunge Protection Team:

Image
Rabobank

I analysen påpekes det at om det faktisk var en intervensjon fra Fed, så lover det dårlig for nedtrappingen av stimuleringstiltakene og den høyst trolige forestående renteoppgangen. For det vitner om at markedet er klar for å fosse nedover og holdes kun oppe av kunstige tiltak.

Underlig ting nummer 2

I går, tirsdag, skjedde det nok en underlig ting. Microsoft presenterte sine kvartalstall for markedet etter stengetid. Kort oppsumert så slo de markedsforventningene på alle parameter, og kunne i tillegg vise til imponerende vekst over hele linja:

Image
Kilde: CNBC

Og den øyeblikkelige markedsreaksjonen var… ned?

Image
Den grå linjen viser hvordan aksjen handlet i den elektroniske etterhandelen. I flere timer var den den ned, og så plutselig opp tilbake til utgangspunktet. Foto: Google Finance

Og hvordan åpnet handelen av Microsoft onsdag ved børsåpning? Opp rundt fem prosent.

Dette vitner ikke om sunne markeder. Noe rart skjer, og med tanke på at Fed har rentefastsettelse og pressekonferanse onsdag kveld, så kan det kanskje være en ide å være litt forsiktig.

Fordi ingenting virker å være normalt. Hva nå enn det er.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: