Milliard-sandwichen

Vi burde skjønt det. Foto: Pixabay

Det var ikke sånn at vi ikke fikk noe advarsler. Vi fikk mange advarsler. Men vi burde skjønt det med milliard-sandwichen.

Og gudene må vite at vi fikk mange advarsler. Vi begynte å ta memestocks på alvor, evig-QE var en god ide, stonks og frasen “stocks only go up“. Dogecoin. Faens NFTer.

Etterhvert som verden blir galere og galere, fremstår skeptikere avlegs. Dette er en ny økonomi. Nå er alt kryptovaluta. Nå er alt en token.

Det mest abnormale begynte å virke normalt normalt. Det er bare sånn det er når alle verdens sentralbanker slutter å være redd for å trykke penger og bare vil holde alt flytende til de som leder det går av med pensjon. Hvem bryr seg om neste generasjon når presidenten er en løs kanon på Twitter?

Men vi burde virkelig skjønt det med milliard-sandwichen.

Men nå er det over. Eller… det var over for mange allerede for lenge siden. Min venn Howard Lindzon var trolig milliardær i en kort periode, og han var også gjest på podcasten i sommer. Men han varslet nylig offentlig at fondet hans har solgt sin posisjon i Robinhood, hvor han var første investor, og selv om han kanskje er halvveis til milliarden, føles det nok ikke som en seier. Eller hva med de som kjøpte AMC på 72 dollar? Det må føles som om nedturen kom for en stund siden når du ser dagens kurs starte på “1” og den bare inneholder totalt to siffer før komma.

Men det er helt klart over nå. For pengepressa slutter å gå i løpet av veldig kort tid og som de sier på godt norsk: “it’s time to pay the piper”.

Hvem var første som måtte betale?

Netflix.

Etter en ufattelig vekst, tilsynelatene basert på en strategi som handlet om å gi alle som hadde et manuskript eller en middelmådig standup-time uendelig mye penger, har nå blitt til ikke vekst i det hele tatt og en innholdskatalog de ikke akkurat kan være stolt av.

Det er kanskje litt passende at Adam McKay’s “Don’t look up” var deres siste store satsning, hvor de brente over en halv milliard kroner på et stjernegalleri nesten uten sidestykke, bygget på et blodfattig manuskript. Litt som deres forretningsmodell; mye støy og baluba, men for guds skyld “don’t look up” deres gjeld.

Kanskje dette er bunnen av børsfallet, kanskje dette er starten. Men la meg bare minne deg på at Netflix er trolig Amazons største kunde via AWS. Netflix har brukt rundt 7-800 milliarder kroner på reklame siden 2014, hvor mye av dette gikk til Facebook, Google og Twitter. Netflix har utstedt obligasjoner for minst 140 milliarder kroner, hvor man skulle tro investeringsbanker satt igjen med et par-tre-ti milliarder kroner. I could do this all day.

Men det jeg ikke kunne gjøre, var å fortsette som Netflix-kunde, og med den siste pris-justeringen for et par dager siden kansellerte jeg nok en gang min Netflix-konto. Fordi det er rett og slett ikke noe å se på, og jeg har nok andre tjenester som koster 50 kroner i måneden.

Og bare for å irritere de tusener av Tesla-fanatikere i Norge som irriterer seg grønn hver gang noen påpeker naturlovene og verdsettelsen av selskapet de forguder; Tesla handler i skrivende stund under 1000 dollar. Det tilsvarer rett under 5000 dollar før aksjesplitten. De fikk mye omtale for et par-tre år siden for å virke overpriset på 350 dollar for bare et par år siden. Just sayin.

Keiseren er ikke bare naken, men han er også motbydelig.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: