Inflasjon er farlig

Det er noen påfallende likhetstrekk mellom det som skjer i Kasakhstan og det som skjedde i Egypt i 2011. Foto fra Egypt: Hossam el-Hamalawy / Creative commons

“Civilization is two meals and twenty-four hours away from barbarism”

Jerry Pournelle og Larry Niven i boken “Lucifer’s Hammer”

I dag er det nøyaktig ett år siden noen tusen babyboomere stormet Kongressen i USA og én dag siden tusenvis av Kasakhstanere stormet offentlige bygg.

Foruten det påfallende sammenfallende tidspunktet, har disse tilsynelatende lignende situasjonene hatt et helt annerledes forløp.

I USA var det en misinformasjonskampanje i høyrevendt media og på sosiale medier som skapte ekstremt sinne, mens det i Kasakhstan var forårsaket av en dobling av naturgassprisen fra nyttår.

Det var riktignok en håndfull dødsfall i USA for ett år siden, men i lys av hvor tungt bevæpnet den jevne amerikaner er, er det smått utrolig at ikke en eneste av de som stormet kongressen gjorde dette bærende på en minigun eller i en tanks.

Men i Kasakhstan var de ikke så forsiktige. For der tok de tilsynelatende millitært personell som fanger og tok deres våpen. Det finnes også mange videoer på internett som viser ganske heftig bevæpning og skyting. Som denne, eller denne, eller denne.

Så hvorfor den store forskjellen mellom den, alt sett under ett, forsiktige amerikanske stormingen og den voldsomme i Kasakhstan?

Jeg tror svaret er: inflasjon.

Ettersom naturgassprisen nærmest doblet seg over natten i Kasakhstan midt på vinteren, er folket der i fare for å fryse og å ikke ha råd til mat. Og ettersom Kasakhstan stort sett er rangert under snittet i verden på forskjellige målinger, er det ikke så vanskelig å skjønne at økte kostnader kan føre til desperate tiltak. Spesielt med tanke på at enkelte nordmenn må selge husdyr for å betale strømregningen.

Ingenting er så farlig som en sulten og desperat person. Og det er ingen grenser for hva en sulten og desperat folkemengde er villig til å gjøre for å bli mett. En trenger ikke å se lenger tilbake enn Den arabiske våren i 2011.

Det finnes mange strukturelle, politiske og religiøse årsaker bak denne revolusjonen, men en mulig utløsende faktor var muligens en nylig prisøkning på mat i arabiske land, noe FN advarte mot like i forkant. En rekke tilfeldige faktorer i forkant, som branner i Russland, mye regn i Canada, varme i Argentina og en rekke andre faktorer førte til at matpriser var opp 32 prosent i slutten av 2010.

Prisene steg rundt 2010 og de er tilfeldigvis opp nå også. Kilde: FAO

Denne teorien understøttes av en studie gjort av PNAS.

I går fikk vi en ordentlig forsmak av hva som kanskje kan komme om ikke inflasjonen løser seg. La oss håpe det blir med forsmaken.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Vannet renner fortere

Dette er episode 203 av Tid er penger.  Denne episoden handler om dramaet i internasjonal finans, som startet med et lass med lån, volatile renter,

It’s not a bailout

Dette er episode 202 av Tid er penger.  Denne episoden handler to ting: bank og litt om bonuser. Men mest bank. For det er en

Kong Salomo

Dette er episode 201 av Tid er penger.  Denne episoden handler markedet og misprisingen mellom aksjer og obligasjoner, høye renter, hvordan meglerstanden priser emisjoner og

Baklengsstup

Dette er episode 200 (!) av Tid er penger.  Denne episoden handler først om hvordan du selv kan puste deg ned og kontrollere følelsene dine,

En nevemagnet selv for en nonne

Dette er episode 199 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet med fokus på makro, ymse politiker-forakt, inflasjon, Norge 2023, AI og litt