Er 240.000 norske bedrifter nær konkurs?

Foto: Ineke Huizing, Creative commons

Sist uke skulle jeg snakke med en bedrift om et trivielt tema. Ut i samtalen spurte han hva jeg drev med, og nevnte at jeg produserer en finanspodcast. Han endret da tema og lurte på hva han kunne gjøre med et gigantisk problem som hadde dukket opp.

Strømregningen.

Hans lille bedrift, som tilfeldigvis er en nøkkelbedrift for verdiskapning av enorme proposjoner, er på kanten av stupet. Han hadde fått strømregning på 64.000 kroner og sa han hadde panikk. Saken var klar. Han vil ikke overleve denne vinteren med mindre noe endrer seg.

Hvis dette skjer med denne lille bedriften, hvor mange andre kan det være som er rammet av denne one-two punchen av covid og strømpriser?

Det finnes i dag 606.642 virksomheter i Norge, i henhold til SSB. Tidligere i år gjennomførte SMB-organisasjonen Dinbedrift en undersøkelse som sa at 40% av de 1000 som svarte på deres undersøkelse, fryktet konkurs som følge av Covid-19.

Dette var før strømprisene startet å stige.

Generell erfaring tilsier at de fleste bedrifter i Norge stort sett går i null, som betyr at man trolig kan ekstrapolere disse tallene. I så fall kan 240.000 norske bedrifter være i konkursrisiko.

Da er det lett å tenke at de rundt 30 milliardene i ekstrainntekter kanskje bør betales rett tilbake, til privatpersoner og bedrifter.

For jeg mistenker at Norge har ikke råd til å la være.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Trump har 81 liv

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/ned-trollstigen-70194981 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju med han

Ned Trollstigen med løst forhjul

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/ned-trollstigen-70194981 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju med

Til helvete på første klasse

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/til-helvete-pa-69893104 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju

Choose your own adventure

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/choose-your-own-69564058 Hør disse også: Lenke til intervju med han som står for halve det norske kryptovolumet,