Norske 10-åringer driver med trading – på en uventet plattform

Hvis du har en tenåring i huset, er sjansene gode for at han eller hun har Playstation og spillet Fifa 21. For en utenforstående ser dette ut som et uskyldig fotballspill, intet annet.

Men dette spillet er langt fra “bare” et fotballspill, og i den siste episoden av Tid er penger – en podcast med Peter Warren, forklarer produsent Sverre hvordan barn driver med relativt sofistikert trading, som ender med betydelig profitt.

Barnebursdag

En barnebursdag og en skummel kollaps på fotballbanen var det som gjorde det kjent for undertegnede at Fifa-spill inneholder elementer som minner fryktelig mye om komplisert finans.

For bare minutter etter at Christian Eriksen kollapset på banen med hjertestans, valgte en tiåring å ta en pause i sin egen bursdag, for å kjøpe 50 stykk digitale Fifa-kort tilhørende Eriksen. Ikke fordi han var spesielt stor fan av den danske spilleren, ei eller fordi han var redd for hvordan det kom til å gå med han, men snarere fordi at barn som spiller og “trader” mye på Fifa har lært at dramatikk fører til prisoppgang. Og han ville ha del av dette.

Den unge fotball-traderen benyttet så sin egen bursdag på å følge med på endringen av prisen av det digitale kortet knyttet til Eriksen, og like før gjestene hadde gått hjem, hadde han solgt de 50 kortene. Med solid fortjeneste.

Som Peter påpeker i podcasten, er ikke dette helt ulikt den legendariske Goldman Sachs-traderen som før noen hadde skjønt omfanget av 11. september 2001, veddet på at aksjemarkedet skulle falle fordi han var skråsikker på at det var terror. Denne traderen tjente en formue til banken, og til seg selv, på å vedde på at hele aksjemarkedet skulle falle som følge av dette.

Det digitale kortet. Foto: EA

Sofistikert

For oss finansnerder, er det alltid artig å finne arenaer hvor ferdigheter fra finans benyttes på uventede måter. Og ingenting var kanskje mer uventet enn å høre en 10-åring ivrig fortelle om hvordan markedsdynamikkene i det digitale fotballspillet fungerer.

Det som beskrives under har mange fellestrekk med tradisjonell trading, med kryptovaluta og med den oppfinnsomheten man må ha i finans for å slå markedet.

Slik fungerer en Fifa-handel fra ide til kroner og øre på bankkontoen:

  • Fifa har en intern valuta som kalles “coins” og spillere er representert ved digitale “kort”. Du kan kjøpe et kort med coins i et dynamisk marked. Du kjøper kortene for å sette sammen ditt eget drømmelag. Coins kan du enten tjene med å bygge deg opp erfaring, gjennom å gjøre gode handler eller du kan kjøpe disse direkte fra spillprodusenten EA
  • Unge spillere kan bygge seg opp noen hundre tusen coins i løpet av en kveld. Da kan de enten velge å bruke disse i spillet (slik det er ment), eller de kan velge å bryte spillets egne regler og selge disse coinsene direkte til noen de kjenner eller over spesialiserte nettsider, som kjøper coins
  • Det finnes ingen direkte måter å overføre coins mellom to spillere, men ungdommen har oppdaget at om du konsekvent overbetaler for kort med samme motpart, er det en effektiv måte å indirekte overføre denne digitale spill-valutaen til en annen. Dette gjøres altså via handler. Måten de identifiserer hverandre på plattformen, enten det er en venn eller en coins-kjøpende nettside, er via hvordan kortene prises, som da kan søkes opp av motparten. F.eks. kan du velge en veldig spesifikk minstepris, makspris osv, som gjør at det kun vil være deg motparten finner ved et søk
  • Etter handelen er gjennomført, får du betalt i vanlige penger inn på din Paypal-konto

40.000 kroner

Så hvor stort er omfangte av dette?

Vi har snakket med flere barn og tenåringer om temaet, i håp om å fortså hva dette egentlig er, og hvor stort omfanget er.

Svaret er at ungdommer kan tjene tusen kroner på å spille Fifa 2021 på en kveld, men at de hele tiden risikerer at kontoen blir slettet, da spillprodusent EA ikke liker at noen beriker seg uten å betale dem.

En lytter av podcasten tok kontakt like etter publisering av episoden, som kan høres på i sin helhet øverst i saken, sa at han hadde drevet med slik salg av coins som en slags deltidsjobb, og hevdet at han solgte disse digitale valutaene for mellom 30 og 40 tusen kroner totalt.

Nå venter bare alle på lanseringen av Fifa 22, fordi i likhet med den virkelige verden, så er det inflasjon i spillet. En coin er mye mer verdt like etter lanseringen av et nytt spill.

Foto i denne saken er pressefoto fra EA

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Snarvei til komfort

Dette er episode 195 av Tid er penger.  Denne episoden handler om de store bildene i finans akkurat nå, og hvordan vi kan forstå det

Forsikrer trehjulsykler og marsvin

Dette er episode 194 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet hittil i år og den sterke starten på året, skagenkonferansen som snakket

Tre lag ull

Dette er episode 193 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/tre-lag-ull-77013857 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen

2022

Dette er episode 192 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/2022-76701083 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen