Første boblen sprukket

2021 vil uansett utfall være et år hvor mange nye rekorder innen finans ble satt. Én av disse rekordene er innhentet kapital til såkalte SPACs. Et akronym for Special Purpose Acquisition Company.

En SPAC er i utgangspunkt et tomt selskap, som tidligere hadde kjente finansaktører bak, men som idag kan ha alt fra popstjerner til idrettsutøvere som såkalte sponsorer.

Selskapet er i utgangspunktet et tomt skall som har til hensikt å kjøpe opp “et ekstremt lønnsomt” annet selskap og deretter gjøre alle rike, sponsorene mest og dernest de som puttet inn penger tidlig. Dette skjer gjennom børsnotering.

Tidliginvestorenes penger blir stående på en rentebærende konto (om noe slikt lenger finnes), typisk begrenset i tid til noen få år. Sponsorene har midlene til rådighet dersom de nettopp finner “et ekstremt lønnsomt” annet selskap.

Lykkes de ikke får investorene pengene tilbake. Lykkes de, får investorene både aksjer og warranter (opsjoner utstedt av selskapet) som kan gi dem en hyggelig gevinst. Sponsorene (nevnte idrettsstjerner etc, samt tallknuseren som hadde den opprinnelige idéen) får gjerne inntil 20% av selskapet som takk for innsatsen.

Chartet viser månedlig tegningsvolum i milliarder US dollar.

Troen på de finansielle ferdighetene til pop- og idrettsstjerner har vært så høy at tegninger har vært rekordhøye. Det er med andre ord sjelden ordene “fornuft” og “SPAC” nevnes i samme setning.

Sistnevnte har forøvrig vært til stor glede for noen selvtenkende hedgefondforvaltere, som i år har benyttet anledningen til å inkludere short-posisjoner i SPACs i sine porteføljer.

Short-interessen har, som i GameStop, ikke dempet entusiasmen for tegninger og kjøp, men har definitivt lagt en demper på kursutviklingen. Og, som om ikke dette var nok, har den nye SEC-sjefen Gary Gensler sagt at de planlegger å studere disse prospektene med tanke på om de inneholder tilstrekkelig informasjon (hørte jeg EuroNext Growth nevnt her?).

Sistnevnte er jo gode nyheter for investorene, men har ikke overraskende virket negativt på kursutviklingen. Basert på en ETF bestående av nettopp SPACs, kan vi ved hjelp av informasjonsleverandøren Infront se at kursutviklingen har falt hele 31% fra toppen i februar og til nå. Siden oppstart er ETF’en nå ned 4%, mens det vanlige aksjemarkedet, representert ved den brede S&P 500 indeksen, samtidig har steget 23%.

Det enkleste kan virkelig noen ganger være det beste.

Chart: Infront

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter:

Skru ned termostaten til 12 grader på Stortinget

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/skru-ned-til-12-74030180 Hør disse også fra Patreon: Arcanes Vetle Lunde Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig