Spøk verdt $40 milliarder

Sist uke ble noe som begynte som en digital spøk i 2013, verdt $40 milliarder. Det tok med andre ord knapt 8 år for en spøk å gå fra null til $40 milliarder.

Det er her verdt å merke seg at det “aktiva” som her omtales ikke har inntjening, bokførte verdier eller kun finnes i en begrenset mengde.

Den britiske storbanken Barclays er verdt tilsvarende $40 milliarder. Banken har sin opprinnelse i 1690 og det har dermed tatt 331 års drift å oppnå samme verdsettelse. Navnet Barclays fikk banken riktignok først i 1736 etter at man gjennomførte en sammenslåing med flere andre banker.

Det er imidlertid tvilsomt om det kan anføres som argument for at banken ikke klarte den nevnte verdsettelse 323 år tidligere.

I 2020 tjente Barclays GBP 21.8 milliarder og har nå 83.500 ansatte. Det er ingen spøk.

Dogecoin er en digital token med en søt hund som symbol (en Shiba Inu) som har fått et stort dedikert nettverk av eiere.

For litt over en uke siden laget vi en podcast med tittel “Investeringsbank ser syv tegn til boble“. Investeringsbanken det ble siktet til var Goldman Sachs. Vi tok opp at til tross for at deres sjefsstrateg, Peter Oppenheimer, mener at syv av ni faktorer peker på at vi er inne i er en boble – så er vi ikke inne i en boble.

Tre av argumentene som talte for boble var skyhøye verdsettelser, voldsom spekulasjon og helt nye forklaringer på hvorfor tradisjonelle verdsettelsesmetoder ikke lenger skal benyttes.

På mange måter kan Oppenheimers tredje faktor forklare hans konklusjon.

Men, er det mulig å tenke annerledes på at en spøk blir verdt $40 milliarder?

Selvfølgelig er det det. Men ikke uten at det vil få andre følger. Dersom vi mener at en spøk virkelig er verdt $40 milliarder betyr det at latterbokser er dramatisk underpriset.

Videre vil det gi en helt ny – og sikkert velfortjent – status til yrket “komiker”. Følger man denne tankegangen bør underholdningshuset “Latter” på Aker Brygge kjapt få en verdsettelse som tangerer porteføljen til NBIM.

Elina Krantz grunnla stedet i 2004, men med en slik verdsettelse vil nok de fleste være overbærende med at det tok hele 17 år.

En slik “forvandling” vil nok kreve digitalisering og opprettelsen av minst én digital token, men dette er ikke noe problem. Det er flere i Norge som er i gang med slike.

Dersom Goldman Sachs og Peter Oppenheimer virkelig ikke mener at vi er inne i en boble, går nemlig de som driver med humor en gyllen fremtid i møte.

Latter forlenger ikke bare livet, men nå om dagen fyller den også bankkontoen din til randen (så lenge du ikke benytter DNB og Nordea).

Min eneste prognose er at Chihuahua snart kommer til å bli byttet ut med Shiba Inu.

Selv er jeg ikke fremmed for å utstede tokens på han her:

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: