Ett fond utløste aksjekollapser

Fredag denne uken var det noen som måtte selge betydelige mengder aksjer. Resultatet var mildt sagt skremmende.

Goldman Sachs fikk i oppgave å gjennomføre aksjesalg på totalt 10,5 milliarder dollar, knyttet til en likvidering av Tiger cub-hedgefondet Archegos Capital Management LLC.

Dette skriver Bloomberg.

Blokksalg av aksjer foregår utenfor børs og gjøres direkte av meglerhus med en motpart. Dette er en av de mange metodene en kan benytte for å selge aksjer, og kan minne litt om å selge en brukt bukse på finn.no. Men i dette tilfellet var den verdt litt over 90 milliarder kroner.

Før cash-markedet åpnet i USA, solgte Goldman Sachs blokker verdt 6,6 milliarder dollar i Baidu, Tencent MEG og Vipshop. Senere på dagen ble blokker på totalt 3,9 milliarder dollar i ViacomCBS, Discovery, Farfetch, iQiyi og GSX solgt, i henhold til kunder av Goldman Sachs.

Under “normale” markedsforhold skulle en tro at blokksalg av denne størrelsen på det meste kunne gitt et negativt prosentmessig utslag på rundt 5-10%. Slik ble det ikke nå. Verdien av mediegigantene kollapset.

ViacomCBS endte dagen ned 27% (etter å ha vært ned nesten 40% på det meste), GSX falt 41%, Discovery falt 27% og det var kun Baidu som greide å absorbere volumet. De andre selskapene hadde også problemer med å absorbere de store salgene.

For mediegiganten ViacomCBS alene betød dette et verdifall på litt i overkant av 10 milliarder dollar. På en dag. På grunn av at èn enkelt aksjonær ville selge.

En rekke finanspublikasjoner bortforklarte fallene til CBSViacom og Discovery som en reaksjon på en nedgradering.

Trolig er dette langt fra sannheten. Trolig handler dette om den reelle etterspørselen i markedet.

Markedene fungerer rett og slett ikke slik de har fungert før. Dette er bevis om at det ikke er mulig å selge betydelig mengder aksjer om man må.

Så de store spørsmålene nå er da; Hva skjer når det blir trangt i døra overalt? Hvor mye kan dette falle når det virkelig stopper?

Foto: Peter H fra Pixabay

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Ned Trollstigen med løst forhjul

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/ned-trollstigen-70194981 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju med

Til helvete på første klasse

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/til-helvete-pa-69893104 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju

Choose your own adventure

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/choose-your-own-69564058 Hør disse også: Lenke til intervju med han som står for halve det norske kryptovolumet,

Stand-in for djevelen

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/stand-in-for-69215569 Hør disse også: Lenke til intervju med han som står for halve det norske kryptovolumet,