Største shortposisjon i Bitcoin-futures på 4 uker

Ser man ene og alene på spekulanters posisjonering i Bitcoin-futures, kan denne virke nesten deprimerende i forhold til alle som er positive til den videre utviklingen i kryptovalutaen.

Det er imidlertid flere ting det er verdt å merke seg med denne målingen.

For å ta ett skritt tilbake er dette data som det amerikanske finanstilsynet som overvåker råvare- og futures markedet (CFTC) samler inn.

Disse dataene kategoriseres deretter i to grupper; industrielle aktører (produsenter, i dette tilfellet aktører som utvinner (miner) Bitcoin) og de som tar rene spekulative posisjoner.

Short salg gjort av produsenter regnes som hedging-aktivitet (kurssikring) av det de produserer, mens spekulative posisjoner mener man gir uttrykk for hvilken retning man tror markedet vil ta.

Jo større netto posisjon disse aktørene har (summen av long posisjoner minus short posisjoner), desto tydeligere mener man “signalet” er. Det vil si, helt til ubalansen er så stor at en rekyl forventes fordi “alle” allerede har kjøpt eller shortet.

Commitment Of Traders (COTS), som rapporten heter, benyttes derfor til mye av mange som følger råvaremarkedene.

Bitcoin rapporten er på mange måter unik, i og med at spekulanter har vært netto short Bitcoin-futures siden introduksjonen av denne futures-kontrakten i 2018.

Initielt var dette en riktig oppfatning ettersom Bitcoin-kursen stupte fra $20.000 til $3.400 i løpet av det neste året. På sistnevnte nivå ble netto short-posisjoner redusert med over halvparten.

Spekulantene fortsatte imidlertid å være netto short og økte i tillegg disse posisjonene dramatisk i fjerde kvartal 2020, tredje gangen kursen forsøkte å bryte opp gjennom $13.000.

Denne gangen kom det til å gjøre ordentlig vondt for disse spekulantene, ettersom kursen relativt raskt akselererte til nye høyder.

Mellom $20.000 og $27.000 økte short-posisjonene dramatisk (sannsynligvis fulgte flere en Martingale-strategi, med å doble posisjonen når det gikk imot dem), for deretter å gi opp og redusere short-posisjoner da kursen traff $50.000.

Størrelsen på disse posisjonene og den finansielle smerten dette må ha påført, vil nok finne veien over i litteraturen når man kan knytte tap til personer.

Etter en dramatisk oppgang i Bitcoin-kursen fra november ifjor, ser vi nå en ny betydelig økning i short-posisjoner.

Korreksjoner i oppganger er bare naturlig og få bør være overrasket når vi ser slike. Det vi imidlertid kan si om netto short-posisjoner blant spekulanter i Bitcoin, er at de 1) så langt ikke har vært særlig treffsikre og 2) at det opplagt ikke har vært spesielt økonomisk lønnsomt til nå å ha sittet kontinuerlig short (som statistikken viser) et aktiva som har mangedoblet seg.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: