Alt har endret seg – da er det ikke noe rart rentene er opp

Det er nå rekordstore shortposisjoner i amerikanske statsobligasjoner.

Selv om indeksene over amerikanske statsobligasjoner har roet seg kraftig ned etter at den verste gjeldsauksjonen i manns minne sendte alt av renter på en skikkelig berg- og dalbane-tur mot sluten av sist uke.

Men all is not well. Renten på å låne 10 årige amerikanske statsobligasjoner, for å kunne shorte den, falt tirsdag til rekordlave -4% (minus fire prosent), som følge av den ekstreme etterspørselen etter å shorte statsobligasjoner, viser tall fra både Bloomberg og Curvature Securities.

Et lignende bilde av rekordstor shortinteresse av amerikanske statsobligasjoner vises i tall fra futuresmarkedet:

Oversikt fra Mizuho International

Det er verdt å påpeke at ved shortsalg av statsobligasjoner, betyr det at tradere forventer høyere renter i tiden fremover, da renten og prisen på obligasjonene beveger seg motsatt av hverandre.

Og hvem låner ut obligasjoner for shortsalg?

Sentralbanken såklart. Ettersom etterspørselen etter å låne penger til USA er rekordlav, så sitter eksempelvis New York Fed alene på 14,9 millioner dollar i rentepapirer som ble solgt i februar, og nesten alt er nå lånt ut til shortsalg, i henhold til Alex Harris i Bloomberg.

Så hvorfor har alt forandret seg så raskt? James Sweeney i Credit Suisse forsøker i sin morgenrapport torsdag å se helheten:

Much changed by the end of February; interest rates and the Fed’s growth, inflation, and policy rate forecasts had become stale. Rapid vaccinations are now raising hopes for a sharp drop in social distancing and strong increase in services spending before the summer. This would generate powerful consumption growth and labor demand, although not necessarily an immediate return to pre-pandemic activity levels. Global industrial production growth is set to accelerate too, fueled by low inventories and strong business investment.

US Economy Notes: Suddenly everything has changed – Credit Suisse

And we haven’t yet mentioned the extreme change in the US fiscal outlook since early December. Pandemic relief was provided in December, and more is coming shortly with the $1.9tr pandemic relief bill that has already passed in the House of Representatives. Importantly, most analysts did not expect $1.9tr to be the real size of that bill when it is passed, but that now looks realistic. The surge in household disposable income due to newly sent checks will be sufficient to exceed last spring’s stunning performance.

In other words, “everything” has quickly changed. No wonder rates have risen.

US Economy Notes: Suddenly everything has changed – Credit Suisse

Foto av Markus SpiskeUnsplash

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: