Gjeldsauksjon sender sjokkbølger gjennom Wall Street

Rundt klokken 19:00 norsk tid, annonserte den amerikanske sentralbanken resultatet av en mye fulgt gjeldsauksjon, hvor de amerikanske stat skulle selge 7 årige obligasjoner for totalt 64 milliarder dollar.

Resultatet av denne auksjonen blir beskrevet som katastrofale, hvor etterspørselen (bid/ask ratio) er rekordlav, etterspørselen utenfor amerikas grenser var lavest esiden 2013 og renten er nesten dobbelt av sist auksjon.

Den amerikanske tiårige renten skjøt umiddelbart rett til værs, men kom noe ned etter at støvet hadde lagt seg:

Renten på amerikanske 10 årige statsobligasjoner – Chart: Infront

Det er ikke helt sikkert nøyaktig hvorfor auksjonen var så mislykket, men de siste ukene har bekymring rundt amerikansk inflasjon og konsekvenser av tilsynelatende uendelig pengetrykkig vært det aller viktigste for investorer (noe som vises i spørreundersøkelser bankene har med kundene sine), og nå ser vi et marked med betydelig lavere troverdighet.

Alt av verdipapirer er påvirket av auksjonen. Dollaren skyter opp, VIXen er opp 29 prosent, både S&P 500 og Nasdaq er betydelig ned for dagen.

I et normalt marked forventer man ofte at verdien på aksjer og obligasjoner korrelerer motsatt. I dag faller alt.

Det kan jo være verdt å tenke litt på den gigantiske amerikanske statsgjelden, som i skrivende stund er på 27,95 tusen milliarder dollar. Og det er før Bidens redningsplan vil legge på ytterligere to tusen milliarder dollar på den balansen.

Kommentatorer er i tilnært sjokk etter auksjonen, som har negativt påvirket hele rentemarkedet:

Foto: Michael Gaida fra Pixabay

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Inflasjonsbløffen

Jeg husker faktisk første gang jeg hørte ordet inflasjon. Det var i mitt hjem som ungdom, på en tid da Oljefondet var i sin forsiktige

Kongens busslomme

Dette er episode 187 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/kongens-75226209 Tema: Kaste penger ut av vinduet Markedet

Zombieland

Dette er episode 186 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/zombieland-74936883 Hør disse også fra Patreon: Tor-Kristian Karlsen

Inflasjon og FTX – begge overrasket

Dette er episode 185 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/inflasjon-og-ftx-74649147 Foredrag for IG Markets gjort av Peter: