Idioti er farlig

Den 23. juli 2011 valgte et av norges største nettforum å endre reglene for innlegg i det stille. Fra nå av måtte alle som ville skrive noe der, lage konto. Ingen kunne lenger være anonym.

Hvorfor denne plutselige endringen på reglene? Fordi Anders Behring Breivik hadde vært aktiv der.

Dette forumet hadde også en litt gjemt mørk side. Det var et sted du måtte oppsøke selv, som flommet over av nynazister og andre skremmende idologier. Det var på ingen måte skapt for det, men de hadde funnet hverandre der, og ingen hadde noen gang kastet de ut. Det var tilsynelatende ingen moderasjon eller noen som holdt øye med dem. De aller fleste brukere av dette forumet viste trolig ikke noe om denne idiotiske diskusjonen som foregikk på et underforum.

Dette var litt under ti år før noen tusen idioter valgte å storme kongressen, knuse ruter, true politikere på livet og sende sjokkbølger gjennom hele verden. Men deres ideer, deres tanker og deres syn på verden var ikke noe de selv hadde funnet på. De var synkrone. De var koordinerte. De tok både direkte ord fra munnen til Donald Trump, og fra diverse forum på store nettsider. De i kongressen hadde blitt lært opp av hverandre. De delt ideer. Idiotiske ideer.

I USA er deler av årsaken til dette å finne i et regelverk som ofte omtales som “Section 230“. Dette er en regel som sier at nettsteder ikke har et redaktøransvar overfor det brukere selv legger inn på nettsteder.

Setion 230 er i utgangspunktet ikke noe negativt. Det har gjort det mulig å ha nettsteder som Twitter og Facebook, og gjort det umulig for deg som privatperson å saksøke selskapet for noe som står på siden deres. Donald Trump forsøkte å avvikle Section 230 som en av de siste handlingene som president, og han tok så hardt i at han til og med holdt det amerikanske forsvarsbusjettet tilbake ved bruk av veto. Dette ble som kjent omgjort, for er det en ting amerikanere elsker, så er det å bruke penger på millitæret.

Men hva har dette med et norsk forum i 2011 å gjøre?

På grunn av Section 230 og mye politisk press, valgte de store sosiale nettverkene og nettstedene som Twitter, Facebook, Reddit og alle de andre å la folk bare holde på. De kunne ikke holdes ansvarlig. De skjøv regelverket foran seg, og dermed hadde det aldri konsekvenser uansett hva du skrev. Denne hands-off stilen ble også stilen på en rekke internettforum i Norge, i flere former.

De som spredde idiotien virket å skrive mer enn de mer nøysomme, så det virket å flomme over av hat og feilinformasjon i alle kanaler og fra alle kanter. Sakte men sikkert ble dette presset tilbake. Nettaviser avviklet kommentarfeltene, Facebook ansatte tusenvis av moderatorer og Twitter valgte å fjerne noen av de verste synderne.

Men problemet var at dette forlengst hadde normalisert idioti. Beviselige faktum ble plutselig omdiskutert. De store temaene var klima og rasisme. Men i tillegg til disse ble en rekke mindre åpnebare tema omkranset av konspirasjonsteorier. Dette gjorde konspirasjoner stuerene. Teoriene ble til handlinger.

Idiotien tok overhånd og ingen sa stopp.

Så slettet Twitter Donald Trumps twitterkonto, og alt endret seg. Plutselig valgte plattformene å fjerne sprederne av idiotien i bøtter og spann.

Så for å gå over til Tid er pengers lille verden, som først så dagens lys for omlag fire år siden. For å kunne kommunisere med de få lytterne vi hadde noen år tilbake, startet vi en Facebook-gruppen og senere en chat. Disse, som etterhvert har blitt ganske store, holdt et veldig høyt nivå når det kom til kommentarene og vi hadde ikke ett eneste tilfelle av behov for moderasjon.

Dette endret seg i starten på 2021.

På grunn av koordinert, ulovlig aksjespekulasjon av enkeltaksjer i USA, som førte til at tusenvis av nordmenn plutselig var eksperter på finanslovgivning over natten, fikk vi en flom av nye deltakere i diskusjon på Facebook og chat.

Peter Warren er en bauta i norsk finans. Han bokstavlig talt skapte opsjonsmarkedet her og du får 1000 kroner av meg om du greier å oppdrive en større ekspert på finans her i landet. Men likvel, disse nye ekspertene ville ikke høre på hans svar på deres “spørsmål”, og de kom med absurde anklager om svindel gjennomført av hedgefond og meglerhus og gud vet ikke hva.

Disse 18-åringene med nyvunnet kunnskap fra Youtube skulle plutselig bruke Tid er penger til å spre sin idioti, synkront med tilsvarende rundt omkring i verden. For ideene var de samme. Synkronisert og koordinert. Som de tilsynelatende ukjente forumene hvor nynazister samlet seg tidlig på 2000-tallet.

Så vi tok et valg. Ikke faen. Vi slo så hardt ned vi kunne og fjernet så mange som mulig og ga klart uttrykk for at Tid er penger og alt knyttet til det er ikke din personlige misinformasjonskanal.

For dette er det. Feil informasjon. Det er idioti.

Dessverre har den moderne verden bygget opp en rekke ekkokammer, i form av twitter, subreddits, Youtube-videoer og algoritme-personalisering hvor hver enkelt person bare bekreftet sitt syn på verden.

Men idioti er farlig.

Det illustrerte Anders Behring Breivik.

Jeg var vitne til det. Jeg gikk rett mot statsministerens kontor da det smalt. Hadde jeg ikke vært 30 sekunder forsinket til jobb, hadde jeg ikke vært her i dag.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Big wave surfing i barnebassenget

Dette er episode 197 av Tid er penger.  Denne episoden handler om Peters reise til Miami og konferansen med eliten av verdens finans som finner

Snarvei til komfort

Dette er episode 195 av Tid er penger.  Denne episoden handler om de store bildene i finans akkurat nå, og hvordan vi kan forstå det

Forsikrer trehjulsykler og marsvin

Dette er episode 194 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet hittil i år og den sterke starten på året, skagenkonferansen som snakket

Tre lag ull

Dette er episode 193 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/tre-lag-ull-77013857 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen