Deus ex machina

I litteratur finnes det et fortellerteknisk grep du som skribent kan benytte deg av for å ro deg ut av en hvilket som helst situasjon. En hovedpersonen som finner en sekk med penger, et piano faller fra intet på en bad guy eller i de verste tilfellene; det var bare en drøm.

Dette kalles deus ex machina. En slags litterær maskin som litt for tilfeldig løser alt av problemene. Ikke bare er det en voldsom forenkling å benytte seg av slikt, men det er også ikke så ofte verden er så enkelt forklart.

Eller?

I finans finnes det mange slike maskiner, som folk har en tendens til å referere til i ettertid, for å henvise til at “de burde vist bedre”. Den kanskje mest kjente av disse er det Joseph P. Kennedy som stod for, da han etter børskollapsen i 1929 hevder at han unngikk tap fordi skoepusseren hans plutselig ga han aksjeråd.

Totalt urelatert illustrasjonsfoto

I Norge var det i mange år en forvalter som hevdet å ha en portefølje som konsekvent gjorde det motsatte av det en annen kjent norsk “økonom” anbefalte. Angivelig fikk han bedre avkastning enn Oslo Børs på den porteføljen.

Andre “magiske” hint om markedene er å finne i hvordan selve aksje-grafene ser ut. Dette kan kalles teknisk analyse (helt klart legitimt i noen situasjoner), fraktalanalyse (ehh…) eller historiske chartmønster, ofte omtalt som analoger.

Sistnevnte kan minne om å lese kaffegrut, men når man begynner å se på historiske bobler, så ser de unektelig ofte litt like ut.

Radio-produsenten RCA, et selskap som i 1929 var et slags da-tidas Tesla (hint), hadde en av de mest ekstreme aksjeoppturene i forkant av fallet sent i 1929. Dette er tydelig når vi ser på denne herlige tidstypiske grafen:

RCA-grafen, i stilig gammeldagshet

Minner det deg om noe?

GME
AMC

Ok, ok, ok – jeg vet du har lest og hørt nok om Gamestop for en mannsalder, men er det noe å lære av dette? Kan det brukes til noe vettugt? Eller er dette en alt for åpenbar deus ex machina som forsøker å fortelle oss at vi er på kanten av stupet for hele markedet?

Fordi selv om GME og AMC falt tilbake til jorda like raskt som de steg opp, er Tesla fortsatt priset på tidenes topp med en P/E på tilnærmet uendelig, Apple har en markedsverdi på 2,3 tusen milliarder dollar, investorer konkurrerer om å børsnotere tomme skall av selskaper og magiske internett-penger er verdtsatt til 6000 milliarder kroner.

Ingen kan si når tyngdekraften kommer tilbake igjen, men det er i alle fall kaffegrut nok å bruke for de som vil spå i sånt. I en verden der alle skopussere kjøper dogecoin, USA trykker penger i tidenes tempo og norske boligpriser går til rekordnivåer samtidig som boliger ikke blir leid ut.

Disse og tusenvis av andre indikatorer (husker du pris/bok?), viser nå i alle fall at om det ikke er duket for en episk nedtur, så ligner det fælt på mye vi har sett før.

Grafer som den til RCA var det mange av perioden rundt 1929, men den ligner kanskje litt ekstra mye på GME-kursen de siste ukene. Om dette er en tilfeldighet eller ikke, er umulig å si, men personlig tror jeg det kan tolkes som en slags representasjon av mennesklig psyke.

Ser vi på bestefare til alle disse boblene, South Sea Buble på 1700-tallet, så er mønsteret ganske påfallende.

Merk inn- og utgangene til en av historiens smarteste mennesker, Sir Isaac Newton, som døde fattig på grunn av denne aksjeboblen.

Disse grafene, som mange både rett og feil bruker for å spå den neste boblen, ser unektelig ganske like ut. I alle fall når man sitter med fasitten etterpå.

Grafen under er opphavet til logoen til denne siden (min minimalistiske tolkning i alle fall), og den er en fin illustrasjon for hvordan folk tenker før, under og etter en boble:

Ref bildet på toppen. Superman er full av deus ex machina. Den kanskje mest kjente er da han fløy så fort baklengs rundt jorda at tida gikk baklengs og han kunne redde Lois Lane.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Big wave surfing i barnebassenget

Dette er episode 197 av Tid er penger.  Denne episoden handler om Peters reise til Miami og konferansen med eliten av verdens finans som finner

Snarvei til komfort

Dette er episode 195 av Tid er penger.  Denne episoden handler om de store bildene i finans akkurat nå, og hvordan vi kan forstå det

Forsikrer trehjulsykler og marsvin

Dette er episode 194 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet hittil i år og den sterke starten på året, skagenkonferansen som snakket

Tre lag ull

Dette er episode 193 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/tre-lag-ull-77013857 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen