Robinhood kun i navnet

Misforståelser, antagelser, påstander og desinformasjon når stadig nye høyder i GameStop-aksjen.

Én av villfarelsene er at meglerhuset Robinhood er grunnlagt for å ta fra de rike og gi til de fattige.

Initiativtakerne bak Robinhood er tvert imot venture fond og familiy offices (private hedgefond), samt en håndfull Wall Street tradere. Det kan som en saksopplysning nevnes at ett av disse fondene har $54 milliarder til forvaltning.

Ikke akkurat slike man venter å finne boende i Sherwood-skogen.

Det er imidlertid riktig at Robinhood tilbyr gratis kurtasje, men dette betyr ikke at Robinhood driver filantropi. Meglerhuset selger nemlig kundenes ordre til andre finansinstitusjoner. Ifjor tjente meglerselskapet nesten $700 millioner (nærmere 6 milliarder kroner) på dette.

Chartet viser inntektene fem av USAs største meglerhus for privatpersoner mottok i 2020 for å selge ordrene sine til elektroniske market makere.

Finansinstitusjonene (market makere) som kjøper ordrene gjør dette fordi det gir dem en opsjon. Opsjonen er om de vil ta den andre siden av enkelte handler (nemlig være den som selger til en Robinhood kjøpsordre), eller sende ordren videre til markedet.

Market makeren er kun villig til å ta den andre siden av en Robinhood kjøpsordre såfremt deres lynhurtige datamaskiner viser at de samtidig kan kjøpe aksjen billigere ett eller annet sted i finansmarkedet.

Dette gir market maker foretaket en risikofri gevinst.

Det motsatte skjer når de kjøper aksjer fra en Robinhood salgsordre.

Det er muligheten for å tjene penger risikofritt de betaler meglerselskapet Robinhood for.

Om market makeren ikke velger å være motpart til en handel, er det allikevel informasjon i denne ordren. Informasjon om intensjon (om det er en kjøps- eller salgsordre) og hvor mange aksjer.

Når en market maker mottar tusenvis av slike ordre på veldig kort tid, kan de forutsi hvilken effekt dette vil ha på markedet og utnytte denne til sin fordel. Siden ordrene sendes til dem før markedet er dette det samme som å være forhåndsinformert om noe som skal skje.

Jo mer finansinstitusjonene kan tjene på dette, desto mer er de villige til å betale til Robinhood og andre meglerhus.

Chartet viser hvor mye USAs største elektroniske market makere var villige til å betale for å få disse ordrene sendt til seg selv før resten av markedet fikk se dem.

Inntektene til Robinhood går ikke til de fattige (småsparerne), men til de rike (eierne av meglerhuset). I vesentlig grad venture- og private hedgefond.

Neppe helt i tråd med den generelle oppfatningen for tiden.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Startskuddet

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/startskuddet-72502962 Hør disse også fra Patreon: Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig (ex-Fed) Knut

Elektriske potevarmere til Holmenkoll-hamsteren

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/elektriske-til-72196995 Hør disse også fra Patreon: Andreas Steno Larsen Robin Wiggelsworth (FT) Thomas Hoenig (ex-Fed) Knut

I dag lukkes velstandsgapet i Norge

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-71704322 Hør disse også: Lenke til intervju med Robin Wiggelsworth: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-71704322 Lenke til intervju med Thomas

Fight, flight or freeze

I enkelte yrker og sportsgrener kan stressfaktoren være så høy at utøver kan komme på grensen av panikk. Heldigvis har evolusjonen sørget for at et

Bullish på mennesker

Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/bullish-pa-71566368 Hør disse også: Lenke til intervju med Thomas Hoenig, tidligere FOMC-medlem: https://www.patreon.com/posts/bare-pa-patreon-69708591 Lenke til intervju med