You’ve been played

Det vellykkede angrepet på short-selgerne i GameStop har gitt ryktemakerne og småsparere blod på tann og sølv ble raskt utpekt som det neste målet.

Nå skal det sies at både sølv og gull har vært gjenstand for kursmanipulasjon over lenger tid, noe som over $1 milliard i bøter til storbankene JPMorgan og Deutsche Bank for nettopp dette forholdet bekrefter.

Det som dessverre ofte betegner markedshysteri er mangel på faktasjekking. Dette så vi både forut for sprekken av dot.com boblen og finanskrisen.

Mange ville mene (og jeg er enig) at finanskrisen (og Covid-fallet) ikke var som følge av at man ikke hadde sjekket fakta, men at de fleste valgte å ignorere dem.

Uansett er det viktig å vite hva som er fakta og ikke.

En “short-skvis” i sølv vil betinge at mange spekulanter sitter short det edle metallet. En faktasjekk av dette, som jeg på en Twitter-forespørsel gjorde i helgen, viste imidlertid at spekulanter (ofte definert som hedgefond, men som omfatter ulike aktører som ikke har posisjoner som kurssikring) er netto long det edle metallet.

Den siste uken, før Robinhood, Wall Street Bets og Reddit-aktørene begynte sitt nye korstog, hadde spekulanter økt sine long-posisjoner og redusert sine short-posisjoner. Det var i slutten av uken 2.8 ganger så mange kontrakter long som short.

Spekulative short-posisjoner utgjør kun 17.9% av antallet utestående sølvkontrakter. Et langt stykke fra de 130% av utstedte GameStop-aksjer som var solgt short.

Så hvor er alle short-selgerne det er snakk om? De befinner seg i kategorien “kommersielle aktører”. Det vil si aktører som bruker futures-markedet i all vesentlig grad til kurssikring. I denne kategorien finner vi sølvprodusenter og andre aktører som sitter med lager av fysisk sølv.

I sistnevnte gruppe var det 2.8 ganger så mange short-posisjoner som long-posisjoner. Long-posisjonene er kurssikring fra aktører som benytter sølv industrielt og dermed har behov for å sikre seg mot kursoppgang.

Så hvor befant denne angivelige store short-posisjonen seg? Det neste verdt å sjekke er var den største ETF’en (børsnoterte fond), iShares Silver Trust med tickerkode “SLV”.

Denne ETF’en må kjøpe og selge sølv hver gang kapitalen inn i fondet utvides eller reduseres (tegning og innløsning). Det må imidlertid ikke ut å kjøpe eller selge sølv hver gang noen kjøper eller selger fondsandeler på børs. Kjøper jeg andeler på børs er dette enten av en som allerede sitter på slike andeler, eller en som vil gå short.

Er det her den store short-interessen det snakkes om befinner seg?

Lite tyder på det ettersom SLV ETF’en faktisk handler til en underkurs på 2.64% i forhold til verdien av sølv den sitter med.

Sagt på en annen måte, får man en 2.64% rabatt på sølvprisen ved å kjøpe den via denne ETF’en fremfor å kjøpe den gjennom futures-kontrakter eller på annen måte.

Tro meg, om short-selgerne var stresset eller presset ved mandagens oppgang på 12% på sølvprisen, ville denne rabatten være kjærkommen og snappet opp med én gang.

Ett døgn senere har sølvprisen falt 9%.

Det kan lønne seg å sjekke fakta.

Chart: Infront

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Big wave surfing i barnebassenget

Dette er episode 197 av Tid er penger.  Denne episoden handler om Peters reise til Miami og konferansen med eliten av verdens finans som finner

Snarvei til komfort

Dette er episode 195 av Tid er penger.  Denne episoden handler om de store bildene i finans akkurat nå, og hvordan vi kan forstå det

Forsikrer trehjulsykler og marsvin

Dette er episode 194 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet hittil i år og den sterke starten på året, skagenkonferansen som snakket

Tre lag ull

Dette er episode 193 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/tre-lag-ull-77013857 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen