Gamestop – demonenes port

Den japanske filmen Rashōmon (norsk tittel Demonenes port), laget av Akira Kurosawa, er et krimdrama som forteller historien om en voldtekt og et mord sett fra fire forskjellige synspunkt. De fire forskjellige synspunktene illustrerer at det er vanskelig å oppnå en absolutt sannhet og at en situasjon alltid vil være farget av øyet som ser. Synspunktene er til banditten, til kona, til samuraien og til treskjæreren.

I den ekstraordinære situsjonen vi ser i markedene i starten på 2021, med elleville aksjetradere og et fallert spillutsalg ved navn Gamestop som stiger til himmels, er situasjonen en illustrasjon av hvordan absolutt sannhet og analysene av utfallet er farget av øyet som ser.

Bandittens historie

31. januar 2012 grunnlegger Jaime Rogozinski subredditen /r/wallstreetbets på nettstedet reddit.com. Dette er underforum av det store forumet som er Reddit, og fra første øyeblikk er dette ment å være en useriøs og gamblingfokusert samleplass for unge mennesker interessert i finans.

Perfekt oppsummert av Rogozinski; “like 4chan found a Bloomberg terminal”.

Wallstreetbets (WSB) som gruppe tar ikke seg selv seriøst og var fra første øyeblikk et sted hvor nett-troll, unge tradere og mange andre udefinerbare nihilister følte seg hjemme. Felles for disse er at de feiret å tape penger minst like mye som å tjene penger.

Bare ett år etter WSB ble lansert, startet en stille revolusjon blant aksjetradere i USA, med lanseringen av den kurtasje-frie appen Robinhood, som raskt ble den dominerende plattformen for unge investorer.

Det var mye drama på denne nettsiden i de påfølgende årene, men felles for disse situasjonene var humor, destruktivitet og skyving av grenser.

Første hint av hva som skulle komme senere var når din infamøse og mye omtalte brukeren u/1R0NYMAN oppdaget en måte å dramatisk øke eksponeringen i markedet ved å utnytte en teknisk svakhet i Robinhood-appen, som førte et prosentmessig tap på 1832,99% og trolig et tap på flere hundretusen dollar for det unge meglerhuset. Brukeren selv skal ha kommet uskadet fra hendelsen, med fortjeneste.

Mange ser til aksjeeksperter på CNBC eller Finansavisen når de skal finne de heteste aksjetipsene. Men hvem ville tro at noen som kaller seg “u/DeepFuckingValue” gir de beste tipsene? I en periode på litt over ett år har verdien av porteføljen til denne brukeren gått fra 50.000 dollar til 48 millioner dollar. Alt på Gamestop. Om det er han som var starten på Gamestop-bølgen er ikke helt avklart, men mange peker på han som inspirasjonen til å generere en short-skvis i aksjen.

DeepFuckingValue viser regelmessig verdien av sin portefølje, som nå inneholder 50000 GME-aksjer og 500 GME kjøps-opsjoner med strike-pris på 12 dollar. GME handler i skrivende stund for 500 dollar i den elektroniske forhandelen.

Denne brukeren fungerte som slags muse for denne gruppen av unge investorer, og fokuset ble å angripe de som hadde veddet mot aksjen. Bevæpnet med stimuli-sjekker fra myndighetene (stimmis i deres lingo) har kjøpekraften deres vært stor.

Konas historie

For de som ser på CNBC, er det ingen hemmelighet at CNBC hater historiene rundt Wallstreetbets. Vert etter vert har de siste ukene brukt skjermtiden sin med å riste på hodet, mens de snakker med investorer og “eksperter” som selv rister på hodet.

Likevel har det vært glimt av å forsøke og forstå at det er noe spesielt som skjer, og at mange søker nettopp til dem for å forstå. Den høylytte kommentatoren Jim Cramer har utmerket seg med å omtale temaet i lengre tid.

Mange vil kanskje mene at han har kastet bensin på bålet. Men det har vært mye bensin, fra mange aktører.

På tross av at CNBC har vært selve representanten av “gamle penger” i denne bølgen, har det vært en arena for tidvis interessante diskusjoner.

Onsdagen toppet det seg (foreløpig), da den fritt-talende investoren Chamath Palihapitiya, milliardær fra sin tid i Facebook, fortalte om sin GME-investering og gikk i frontalangrep på CNBC-kommentatoren:

Samuraiens historie

Men er det egentlig Wallstreetbets som har drevet opp aksjen, og påfølgende lignende andre aksjer verden rundt?

Robinhood har en litt annerledes forretningsmodell enn man er vant med fra meglerhus. Ettersom de ikke har inntekter fra kurtasje, har de fra oppstarten solgt flyten til deres kunder. Med dette betyr det at alle handlene deres kunder gjør i markedet går via andre leverandører. I all hovedsak er kjøperne av flyt høyhastighets-tradere (HFT), som jakter på en fordel over resten av markedet. Ved å vite hva denne gruppen tradere gjør, før det treffer markedet, kan en HFT gjennomføre egne ordre og oppnå fortjeneste på den måten.

Og ettersom Wallstreetbets og Robinhood bare har blitt større og større og større, så har viktigheten av denne flyten fulgt med.

Største kjøper av flyten er Citadel, som kjøper i overkant av 65% av alle handlene fra Robinhood. Andre er GIX, Two Sigma, Virtu og Wolverine. Alle disse aktørene handler i milli- og mikrosekunder.

En oversikt fra Robinhood

Innen opsjoner, som er den foretrukne metoden brukere av Robinhood handler, så kjøper Citadel i overkant av 50% av alle handlene.

Og hva gjør de med disse? God gammeldags frontrunning, noe de ble bøtlagt for å gjøre i fjor sommer. En bot på 700.000 dollar tilsvarer vel ikke mange timer med inntekter for Citadel.

Som et interessant apropos; Citadel har skutt inn flere milliarder dollar for å støtte opp under en av de største taperne i GME-sagaen, Melvin Capital. Dermed har Citadel tjent milliarder hele veien opp, og nå kan få andeler i fond på billigsalg.

Treskjærerens historie

Hvis du ønsker å tjene penger på verdifall har du i praksis tre valg. Shortselge aksjen direkte (låne aksjer, selge dem og ønske om å kjøpe tilbake til lavere nivå og tjene på differensen), kjøpe salgs-opsjoner eller kjøpe CDS-kontrakter. Disse tre virkemidlene har vidt forskjellige egenskaper og brukes ofte på forskjellig vis.

I finans finnes det en subkultur av investorer som kaller seg “shortselgere” og er nesten utelukkende opptatt av å vedde mot aksjer. Kjente navn i denne subkulturen er Carson Block, Citron Research, Jim Chanos, David Einhorn, Michael Burry, Steve Eisman og Kyle Bass. Felles for disse er et slags skeptisk etos, selv om deres porteføljer ofte i stor grad består av veddemål til oppsiden. De fleste kjente navn som er såkalte “shortselgere”, driver hedgefond, som gir de bredere mandat enn et klassisk aksjefond.

I Gamestop har vi fått vært vitne til to fenomen som dekker to forskjellige aktiva-klasser. Det ene er en short-skvis og det andre er gamma-skvis.

På grunn av en finurlighet i det amerikanske finansielle regelverket, må alle hedgefond regelmessig publisere en oversikt over alle deres short-possisjoner som overgår 0,5% av fondets verdi.

Gamestop, som har en short-andel som overstiger 100% av utestående aksjer, har vært veldig utsatt for shortskvis, altså at de som har gjort enkle shortsalg tvinges til å kjøpe tilbake aksjen uansett pris. Dette skjer når en aksje stiger eksponensielt og fører ofte til ytterligere oppgang.

I tillegg har tradere fra Wallstreetbets utnyttet fenomenet gamma-skvis, som fører til kraftig oppgang i aksjekursen hvis pågangen etter kjøpsopsjoner er høy, fordi utstedere av opsjoner må hedge deres posisjon med aksjer.

Kombinasjonen av kjente shortselgere som har store deler av sin totale portefølje short Gamestop, med en høy short-andel i aksje, med unormalt høy etterspørsel etter kjøps-opsjoner, med høyfrekens-tradere som dramatisk øker kjøpstrykket, har skapt det vi ser i Gamestop i dag.

Og tapene for de på andre siden av traden er dramatisk. Og taperne er ikke de vi vanligvis ser på tapende side av en trade. Spesielt ett navn utmerker seg: Stevie Cohen (inspirasjonen bak TV-serien Billions) og hans Point 72 har tapt mellom 10 og 15% så langt i år på dette fenomenet.

Klimaks

I Rashōmon avsluttes historien med lyden av barnegråt, en slags dom og at regnet stanser.

Men i vår historie er det hverken barnegråt eller tegn til at regnet har stanset. Det sprer seg. Politikere veier inn fra alle kanter, og alle har en mening om dette. Er det kriminelt, er det markedet ødelagt, beskyttes de stakkars milliardærene, osv.

Samtidig som de som ofte snakker, snakker, sprer Gamestop-fenoment seg til andre aksjer:

  • Konkursboet til Blockbuster, BLIAQ, er opp nesten 2000%
  • Hodetelefon-produsent Koss, er opp nesten 1800%
  • Moteforhandler Express, er opp rundt 1000%
  • Kino-selskapet AMC er opp rundt 1000%, og har solgt aksjer for rundt 3 milliarder kroner, og er dermed reddet fra konkurs på grunn av dette
  • Blackberry er opp mange hundre prosent og det er Nokia også

Revolusjonen, destruksjonen eller business as usual? Uansett, det sprer seg ut over hele verden, og denne gangen er ikke gallionsfiguren en sjaman.

Del innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tid er penger

Andre innlegg

Big wave surfing i barnebassenget

Dette er episode 197 av Tid er penger.  Denne episoden handler om Peters reise til Miami og konferansen med eliten av verdens finans som finner

Snarvei til komfort

Dette er episode 195 av Tid er penger.  Denne episoden handler om de store bildene i finans akkurat nå, og hvordan vi kan forstå det

Forsikrer trehjulsykler og marsvin

Dette er episode 194 av Tid er penger.  Denne episoden handler om markedet hittil i år og den sterke starten på året, skagenkonferansen som snakket

Tre lag ull

Dette er episode 193 av Tid er penger.  Her kan du høre hele episoden, uten promo, reklame: https://www.patreon.com/posts/tre-lag-ull-77013857 Hør disse også fra Patreon: Ole Hansen